Zomer in Zeeland: 8 x op avontuur in eigen provincie

kitesurfen in Zeeland

We reizen tegenwoordig heel de wereld over en lijken soms wel te vergeten wat voor gave dingen we kunnen doen in eigen land. Met die instelling ging ik afgelopen zomer voor de PZC op zoek naar avontuur in Zeeland. Acht weken lang verscheen er elke woensdag een aflevering online en in krant. En daarvoor heb ik echt de leukste dingen gedaan. In deze blog zet ik alle activiteiten nog één keer op een rij!

journalist in zeeland

Kitesurfen in Vrouwenpolder

Wanneer je op zoek gaat naar avontuur in een provincie die voor de helft bestaat uit water, ontkom je natuurlijk niet aan een watersport. Ik trapte af met een lesje kitesurfen in Vrouwenpolder en zag mezelf al helemaal over de Noordzee sjezen achter die vlieger aan. Dat bleek jammer genoeg niet haalbaar bij een eerste les; het vliegeren was al een kunst op zich en dat ging dan ook niet zonder slag of stoot. Ik doe er uitgebreid verslag in het artikel op pzc.nl.

Duiken in het Grevelingenmeer

Ik had al koraalriffen gezien in Thailand, Australië en Curaçao. Maar nog nooit had ik een kijkje genomen op de bodem van de Zeeuwse wateren. Daar bracht ik deze zomer verandering in door een duik te maken in het Grevelingenmeer. Een ervaring die in geen enkel opzicht te vergelijken was met de snorkelsessies die ik had gedaan in tropische oorden. En juist dáárom vond ik het zo geweldig om te doen. Hoe dat zit, lees je in het online artikel.

Luchtballonvaren over Zeeuws-Vlaanderen

Als ik een bucketlist zou hebben, dan stond een luchtballonvaart daar ongetwijfeld ergens bovenaan. Tot ik hem een afgelopen zomer van de lijst kon afstrepen. Want ik mocht voor mijn rubriek mee in de mand van Jahoo Ballonvaarten. En wauw, wat was dat bijzonder! Die stilte, die rust, het uitzicht en dan af en toe die brullende vlammen in de ballon. Terwijl we van Terneuzen naar Hulst vlogen, keek ik mijn ogen uit. In de reportage neem ik jullie mee de lucht in.

journalist in zeeland

Paalkamperen in het bos van Westdorpe

Ik kon maar weinig dingen bedenken die me avontuurlijker leken dan een overnachting aan de rand van een bos, zónder voorzieningen. Maar dat durfde ik natuurlijk niet alleen. Dus strikte ik mijn vriend om met mij mee te gaan. We kampeerden bij de Canisvliet in Westdorpe en ik denk dat ik dit de leukste activiteit vond uit deze hele zomerrubriek, omdat ik me zo één voelde met de natuur. Van bronstige reeën, tot gaggelende ganzen en plonzende karpers. Je leest het allemaal in het verslag.

Zilte zaligheden eten uit de Oosterschelde

Eén van mijn favoriete bezigheden op reis, is het ontdekken van de lokale keuken. En als je denkt aan de Zeeuwse keuken, dan denk je natuurlijk aan schelp- en schaaldieren. Voor een culinaire aflevering van mijn zomerrubriek raapte ik kokkels, kreukels en oesters van de bodem van de Oosterschelde. Maar ‘alles wat je raapte, moest gegeten worden’. Puur natuur. Of ik die zilte zaligheden echt zo zalig vond, lees je bij de PZC.

Het Verdronken Land van Saefthinge

Tijdens het backpacken maak je elke dag wel een grote wandeling door een natuurgebied of een stad. Maar hoe vaak doe je dit nu op je vrije dag in Zeeland? Ik in ieder geval nooit. En dat terwijl op enkele kilometers van mijn voordeur het grootste brakwatergebied van Europa ligt. Het Verdronken Land van Saefthinge. Geweldig om door de modder te ploeteren in deze unieke omgeving en absoluut een illusie dat je schoon naar huis kunt. Aldus een wijs verslaggeefster in de krant.

Bruinvissen spotten in de Oosterschelde

Toen ik nog vast bij de PZC werkte, hoorde ik voor het eerst dat er in Zeeland een populatie kleine walvissen leeft. Bruinvissen om precies te zijn. In de Oosterschelde. Het leek me prachtig om deze wezens in het echt te zien. Dus stapte ik op een mooie hete zomerdag met een duidelijke missie aan boord van MS de Onrust. Gewapend met een verrekijker op zoek naar het fascinerende zeezoogdier… Hoe die rondvaart verliep, lees je hier.

Zweefvliegen bij vliegveld Midden-Zeeland

Om de zomerrubriek in stijl af te ronden, wilde ik nog één keer knallen met een opvallende activiteit. Ik kwam terecht bij vliegveld Midden-Zeeland in Arnemuiden en kroop aan boord van een houten zweefvliegtuig uit de jaren stilletjes. Ik had geen idee wat ik kon verwachten en dat was misschien maar goed ook, want ik vond het véél spannender dan ik had gedacht. Ik neem jullie in het allerlaatste stuk van deze geweldige reeks – al zeg ik het zelf – nog één keer mee op avontuur.

Wat lijkt jou de leukste activiteit om te doen in Zeeland?

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *