Zo zag mijn weekenddienst eruit

Afgelopen weekend had ik dienst en crosste ik heel Schouwen-Duiveland over. Waar je op een doordeweekse dag met meerdere collega’s ruim twee regiopagina’s vult, doe je dat in het weekend helemaal alleen. En dat is niet alleen druk, maar vooral ook erg leuk. Ik vertel je in deze blog hoe dat er in mijn geval aan toe gaat. 

Een weekenddienst begint met een (vrijdag)ochtendje voorbereiden: kijken wat er te doen is in het weekend, contacten leggen en een planning maken. En als het een beetje meezit, ook al op zoek naar nieuwtjes buiten de evenementen om. Want het mooiste is natuurlijk dat je een krant kunt maken met reportages én nieuwsberichten.

Ik had geluk, want Schouwen-Duiveland is niet zo’n groot gebied, maar wel erg toeristisch. In het laatste weekend van juli was er daarom hartstikke veel te doen. Ik selecteerde uit alle activiteiten twee dorpsfeesten, het Zeeuws Kampioenschap Palingroken en radio-hobbyisten die aan een internationale wedstrijd meededen.

Hoppetee, dat zijn al vier leuke artikelen. Maar daarmee zijn de regiopagina’s nog niet vol. Om die missie te volbrengen, moest ik nog drie onderwerpen zien te vinden. Verrassend genoeg kwamen er eind van de middag nog twee dingen boven tafel, die ik na kon bellen (een Zierikzeese schrijfster die aan een nieuw boek bezig is en vorderingen in een procedure rondom een plan waar heel veel om te doen is). Voor dat laatste lege stukje zou ik vast nog wel wat verzinnen tijdens het weekend.

Dorpsfeest Scharendijke
Op zaterdag gaat mijn wekker al op tijd. Ik heb met de fotograaf afgesproken dat we hetzelfde schema aanhouden. We beginnen bij de Schaerendiekdag, een dorpsfeest in Scharendijke. Omdat ik maar een paar regels ruimte heb bij een foto, heb ik de demonstratie van de reddingsbrigade uitgekozen. Iets wat niet op het andere dorpsfeest is, dus leuk om even uit te lichten. De kinderen mochten een rondje meevaren in de jachthaven, dus de pret kon niet op (zowel bij hen als bij mij niet, want hun enthousiaste reacties maken mijn stukje natuurlijk alleen maar leuker!). Het artikel lees je hier.

Jachthaven Scharendijke.jpg
De jachthaven van Scharendijke met een idyllische Snapchatfilter

Zeeuws Kampioenschap Palingroken
Vervolgens sjezen we naar Kerkwerve, waar het Zeeuws Kampioenschap Palingroken plaatsvindt. Ik ben helaas nog te vroeg om al een stukje te proeven, dus spreek de winnaar van vorig jaar, die trots zijn beker in zijn partytent heeft gezet. Hij vertelt me waar een goede paling aan voldoet en waar hij op probeert te letten tijdens het roken. Aan het einde van de dag bel ik nog even na wie er heeft gewonnen en klaar is Kees. Het artikel lees je hier.

Palingroken.jpg

Beleef Zonnemaire
Het volgende evenement dat ik bezoek voor een grotere reportage, is Beleef Zonnemaire. Een dorpsfeest dat voor de eerste keer wordt georganiseerd. Ik loop er een uurtje rond en spreek de organisator en wat mensen op straat en krijg zo een heleboel leuke reacties. Genoeg voer om een verslag van te schrijven! Het artikel lees je hier.

Beleef Zonnemaire in actie
In actie tijdens Beleef Zonnemaire. © Foto Zonnemaire

Radiowedstrijd met amateurs
Ik heb het moeilijkste voor het laatst bewaard; een radiowedstrijd waar amateurs een heel antennepark voor hebben aangelegd. Eh tja, spreekt niet echt tot de verbeelding voor een leek, hè? Ik zit er een paar uur voor ik begrijp wat ze daar allemaal aan het sjouwen zijn. Dat moet ook wel, want als ik het niet snap, kan ik het natuurlijk ook niet logisch opschrijven voor de lezers. Oordelen jullie maar of ik daarin geslaagd ben. Het artikel lees je hier.

Radiozendamateurs 2.jpg

Open Monumentendag
Rond half vijf rij ik naar huis waar ik alles uitwerk. Maar er is nog steeds één artikelvorm op de pagina, waar ik niets voor heb. Ik bekijk de lijst met activiteiten nog eens en zie dat er een kerk geopend was in het kader van de Open Monumentendag. Een kerk die normaal niet zomaar toegankelijk is. Ik ben benieuwd hoeveel bezoekers erop af zijn gekomen en bel even met de koster. Het artikel lees je hier.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
En zie hier de maandagkrant voor de Schouwse lezers. (Geen idee hoe die knalgele vlek daar is gekomen)

Als ik op zondagmiddag de resultaten bekijk, ben ik helemaal tevreden. Ik heb gewoon bijna tweeënhalve pagina helemaal alleen gevuld, whut! En weet je wat het allerleukste is aan doorwerken in het weekend? Dat je de week erna twee dagen mag compenseren en dus een extra lang weekend hebt. Heb ik even geluk dat de zon gaat schijnen, woehoe!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *