In april schreef ik over een festival dat de dag van aanvang plots werd afgelast en over schokkende beelden van een kat die keihard werd geschopt door twee jongeren. Maar ook over vrolijkere dingen, zoals het contract met de Wereldbank dat eindelijk werd ondertekend en Plein Café Wilhelmina dat haar twintigste verjaardag vierde. Zitten jullie weer klaar voor een blog over mijn afgelopen maand op werk? Let’s go!
Ponton festival gecanceld
Meteen in de eerste week van april was er al nieuws wat veel mensen op het eiland bezighield. Het groots aangekondigde Curaçao Ponton Festival werd op de dag van aanvang gecanceld. In een verklaring legde de organisatie uit dat dit zou komen door de ticketverkoop die was tegengevallen en door artiesten die te strikte voorwaarden stelden, of die helemaal niet kwamen opdagen. Ik schreef het dubieuze verhaal op, maakte daar de nodige kantlijnen bij en zette het in perspectief door andere evenementenorganisaties aan het woord te laten over de gevolgen voor het imago van Curaçao. Voor de nieuwsgierige lezers onder jullie: deze zaak is nog niet afgerond. De organisatie zou inmiddels failliet zijn verklaard en slechts een handjevol mensen heeft hun geld teruggekregen.
Kattenschoppers
Wat ook voor behoorlijk wat ophef zorgde, was een filmpje van twee jonge gasten die een kat een keiharde schop verkochten en dat lachend op Snapchat zetten. De video werd op verschillende kanalen gedeeld en zo kwam het terecht bij de media, de Dierenbescherming en uiteindelijk ook bij het Openbaar Ministerie. Ik schreef in eerste instantie een artikel met die laatste twee als bron, waarin het nieuws was dat er een onderzoek gestart zou worden naar de daders. Dat gebeurt wel vaker en daar komt jammer genoeg niet altijd iets uit, maar dit keer had het OM de daders al binnen twee dagen te pakken en hen een passende straf opgelegd. Ook daar schreef ik natuurlijk weer een update van.
Contract Wereldbank ondertekend
Was er dan niets positiefs te melden? Gelukkig wel zeg! Het contract tussen de Nederlandse regering en de Wereldbank is eindelijk getekend. Een overeenkomst waar al maanden met smart op werd gewacht door Sint Maarten, want nu kunnen zij eindelijk – in tranches, per project – beroep doen op het Trustfonds dat Nederland beschikbaar heeft gesteld voor de wederopbouw van het Bovenwindse Eiland. Om ervoor te zorgen dat het geld goed zou worden besteed, had Nederland als voorwaarde gesteld dat het fonds moest worden beheerd door de Wereldbank. En die hobbel is nu genomen. Hoe dat allemaal precies zit, lees je in het artikel dat ik erover schreef.
Divi Divi Air voert aantal vluchten op
Ook positief was dat Divi Divi Air bekendmaakte het aantal vluchten naar Aruba op te gaan voeren. Hier heb ik niet een heel uitgebreid artikel over geschreven, maar ik vind het toch leuk om ‘m uit te lichten, omdat het een mooi voorbeeld is van hoe je zelf aan nieuws kunt komen. De luchtvaartmaatschappij vierde pas twee maanden na de start van deze nieuwe verbinding de inaugurele vlucht en ik vond het een beetje gek om dat zoveel later nog te melden zonder verdere toevoeging. Máár ik kon me herinneren dat destijds was toegezegd dat de frequentie verhoogd zou worden als de markt daar om vroeg, dus belde ik de directrice om te vragen hoe het daarmee zat. En ja hoor: ze willen vanaf het volgende kwartaal vaker gaan vliegen. Daar had ik mijn nieuwtje! Kind kan de was doen.
Plein Café twintig jaar
Een ander verhaal wat ik leuk vond om te maken, was dat over het 20-jarige bestaan van Plein Café Wilhelmina. Ik ben erheen gegaan om de eigenaren te interviewen over het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van het café, maar het ging uiteindelijk over veel meer dan alleen dat. We hadden het bijvoorbeeld ook over de betekenis van Plein Café voor het centrum van Willemstad. De oprichters hebben namelijk het Hollandse terrassen naar de stad gebracht en hebben er als eerste horecagelegenheid voor gezorgd dat Punda begon te bruisen. En ook de huidige eigenaren maken zich hard voor een levendig stadscentrum. Ik vind het zelf best een tof interview geworden (ondanks een klein dt-foutje – vergeef me) en je kunt het natúúrlijk hier lezen: linkerpagina – rechterpagina.
Luchtvaartverdrag met Qatar
En tot slot nog even het opvallende nieuws dat Curaçao in april de laatste hand legde aan een luchtvaartverdrag met Qatar. Dit verdrag moet ervoor zorgen dat de nationale luchtvaartmaatschappijen van deze landen onbeperkt tussen beide bestemmingen mogen vliegen. Dit onderwerp zorgde zelfs voor Kamervragen in Nederland. Parlementsleden vreesden namelijk dat Qatar Airways een concurrent zou gaan worden van KLM op de lucratieve Curaçao-route en vroegen de minister om daar een stokje voor te steken. Maar wat heeft Nederland hierover te zeggen? Curaçao is toch een autonoom land? Ik belde de directeur van de burgerluchtvaartautoriteit op en gebruikte zijn uitleg in het artikel dat ik hierover schreef.