Werken bij het Antilliaans Dagblad #9

Was ik bij de PZC altijd de entertainmentspecialist, begin ik dat bij het Antilliaans Dagblad een beetje te worden op het gebied van Defensie. Dat bleek afgelopen maand maar weer toen ik onder meer op reportage ging bij de genie-eenheid, een stuk schreef over een motie voor militaire samenwerking en een artikel maakte over het onderzoek naar een duikoefening waarbij in 2015 een matroos om het leven kwam…

Genie-eenheid oefent met explosies
Wat ik naast het schrijven het allerleukste vindt aan journalistiek, is dat ik op plekken kom waar anderen niet gauw komen. Een mooi voorbeeld daarvan was de oefening van de genie-eenheid van Defensie die afgelopen maand op Curaçao was om in het warme klimaat op een rotsachtige bodem te trainen met springstoffen. Het was een unicum, omdat er voor het eerst zoveel specialisten van het oefenterrein Wacawa gebruik maakten en het Antilliaans Dagblad werd uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen. In eerste instantie had ik die uitnodiging aan me voorbij laten gaan, omdat ik niet moest werken op dat tijdstip. Maar later dacht ik: ja, hoe vaak kan ik zoiets nou zien? Dus ging ik erheen, maakte ik foto’s en schreef ik er een reportage over. Die lees je hierrrr.

Motie voor militaire samenwerking
Even dachten de mensen op Curaçao dat er een oorlog aan zat te komen met Venezuela, omdat zelfs de Nederlandse Tweede Kamer zich ging bemoeien met de militaire verdediging van de eilanden. Maar niets was minder waar. Wat wel klopte was dat er een motie was aangenomen om de regering te laten onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een militaire samenwerking met andere landen die in deze regio (voormalige) koloniën hebben. Dat legde ik, mede door een interview met de indiener van de motie Isabelle Diks, haarfijn uit in een artikel. En omdat de motie het gevolg was van een debat dat eerder werd gevoerd, deed ik daar verderop in de krant ook nog verslag van.

Defensie erkent schuldEen ander artikel dat ik schreef over Defensie ging over een duikongeluk van eind 2015 op Curaçao, waarbij een matroos is omgekomen. Het ministerie bracht vorige maand een rapport uit naar aanleiding van onafhankelijk onderzoek dat hiernaar was gedaan. In de vrijgegeven samenvatting stonden opmerkelijke conclusies, waarvan de meest belangrijke in mijn ogen was dat het ministerie de schuld aan het fatale ongeluk erkent. Waarom dat zo is leg ik uit in het stuk dat ik erover schreef en wat Defensie nu allemaal anders gaat doen op basis van de aanbevelingen van het onderzoek legde ik later in de krant nog uit (maar dat zijn zoveel details dat ik het niet interessant vond om die hier te delen ;-)).

Barkjes moeten terug
Iets wat heel veel mensen op Curaçao bezighoudt is de toekomst van de barkjes. Op de hoek van de Handelskade heeft meer dan honderd jaar een Venezolaanse markt gestaan, waar verse producten uit het buurland voor een mooie prijs werden verkocht. Maar na de grensblokkade van president Maduro, begin dit jaar, mochten zij een tijd lang niet meer op en neer varen. Omdat het onzeker was of dat in de toekomst weer wel zou kunnen, besloot de Curaçaose minister van Economische Ontwikkeling om de kade een nieuwe bestemming te geven. Misschien konden er lokale ondernemers hun spullen aan de man gaan brengen, dacht hij. Maar uit een nationaal dialoog dat werd gehouden, bleek dat de Curaçaoënaars zelf daar helemaal niet op zitten te wachten: zij willen hun oude vertrouwde fruitbarkjes terug. Hoe zij de ideale Sha Caprilleskade voor zich zien, en wat er met die visie gaat gebeuren lees je in het artikel dat ik over de dialoog schreef.

InvesteringsmissieOp mijn laatste dag voor de vakantie werd er in Nederland een belangrijke bijeenkomst gehouden voor Curaçao: Bon Biní Business. Een conferentie waarbij de mogelijkheden voor wederzijdse bedrijvigheid tussen de landen werden bekeken en besproken. Ook de Nederlandse premier Mark Rutte was daarbij aanwezig en die maakte in zijn toespraak bekend volgend jaar met een investeringsmissie naar het eiland te willen komen. Dus met een delegatie van bedrijven die mogelijk interesse hebben om op Curaçao te investeren. Dat is super belangrijk, omdat het hier al jaren niet goed gaat met de economie en zulke initiatieven voor een enorme impuls kunnen zorgen. Dus, bam: voorpagina! Ook de toespraak van onze eigen premier Rhuggenaath leverde een mooi artikel op op de eerste spread.

Clip Og3ne op Curacao
Doe ik dan nooit meer iets met entertainment? Oh jawel, hoor! Zo bracht Og3ne afgelopen maand een nieuwe videoclip uit bij de single ‘Clouds Across the Sun’ en die bleek volledig te zijn opgenomen in Otrobanda. Ik zocht uit wat het idee erachter was, wie er (aan lokale mensen) bij de productie betrokken waren geweest en schreef er een artikel over. De kleurrijke clip kun je via YouTube bekijken.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *