Werken bij het Antilliaans Dagblad #5

Walvishaaien, corrupte politici en heftige verkeersongelukken. Je komt het allemaal tegen als journalist op Curaçao. In deze blog geef ik jullie weer een kijkje in de keuken van het Antilliaans Dagblad, door de meest opmerkelijke en interessante artikelen van mijn hand op een rijtje te zetten. Veel leesplezier!

Helft schildpadden ziek
Facebook is en blijft voor mij een goede manier om aan nieuws te komen. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat de Sea Turtle Conservation zich ernstige zorgen maakte om zieke zeeschildpadden op Curaçao. Ik vroeg de directrice wat er precies aan de hand was en zij vertelde dat de helft van de schildpadden aan de noordkust besmet is met fibropapillomatosis, een herpesvirus dat zich uit in de vorm van ‘bloemkoolachtige tumoren’. Levensbedreigend voor de dieren, echt heel sneu om te zien en voorlopig nog niet mogelijk om er wat tegen te doen… Genoeg voer dus voor een uitgebreid artikel, dat deels op de voorpagina belandde en deels verderop in de krant. Je leest het allemaal via deze link.

Walvishaai gespot
Ik bleef nog even in de categorie dierennieuws hangen, want een paar dagen later kwam ik er (opnieuw via Facebook) achter dat duikers een walvishaai hadden gespot bij Westpunt. Het lukte me om de duikinstructeur te pakken te krijgen die dit imposante beest had gezien en hij vertelde met alle plezier zijn verhaal. Jeetje, wat moet dat een bijzondere ervaring zijn geweest. Ik zou bijna spontaan mijn PADI willen halen, haha.

Interview regeringscommissaris Sint Eustatius
In het water heb ik niet gedoken, maar wél dook ik afgelopen maand in de politiek. En nee, dat is helemaal niet saai, er gebeuren hier een hoop spannende dingen. Nederland heeft bijvoorbeeld ingegrepen op Sint Eustatius, omdat het democratisch gekozen bestuur daar te weinig deed en de status van het eiland hard achteruit ging. Mike Franco, een politicus uit Curaçao, werd aangesteld als regeringscommissaris en ik belde hem een week na zijn aanstelling om te vragen hoe de beginperiode was bevallen, of hij al stappen had ondernomen en hoe hij de omstandigheden op Statia wil verbeteren. Toevallig kwam daar nieuws uit, want hij had nét een adviesraad ingesteld, met vertegenwoordigers van verschillende lagen uit de bevolking. Dat lichtte ik uit in een nieuwsbericht voorin de krant, en achterin de krant werd de rest van het interview geplaatst.

Parlementslid aangehouden in corruptiezaak
Ik zei toch net al dat politiek niet perse stoffig en stijf hoeft te zijn? Dat bleek nog maar eens toen ik tijdens een avonddienst een persbericht van het Openbaar Ministerie kreeg dat parlementslid Frans Richardson op Sint Maarten was aangehouden in een groot onderzoek naar fraude en corruptie in de haven. Zeker gezien de verkiezingen die voor het einde van de maand waren gepland, was dit natuurlijk best wel hot news. Ik werkte het dus meteen uit tot een artikel. Inmiddels is Richardson overigens weer vrij, maar de zaak loopt nog wel.

Ziekenhuis maakt ruimte voor Ronald McDonald
Een artikel van een totaal ander kaliber was een verhaal over het nieuwe ziekenhuis dat ruimte maakt voor een Ronald McDonald-familiekamer. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het nieuwe HNO-ziekenhuis op Curaçao. En hoewel er een familiekamer is in het oude ziekenhuis, was die niet opgenomen in de plannen voor het nieuwe gebouw. Opmerkelijk, want er wordt veel gebruik gemaakt van de kamers door ouders die dichtbij hun zieke kind willen zijn. Gelukkig is er nu op de valreep tóch plaats gemaakt voor de Ronald McDonaldstichting. Maar omdat dit pas in een later stadium is gebeurd, zijn de kosten veel hoger uitgevallen. En de stichting moet daar helemaal zelf voor opdraaien. Hoe dat allemaal zit, lees je hier.

Ongeluk Julianabrug
Dan sluit ik deze blog nog even af waar we zijn begonnen; met een voorpaginastuk dat ik grotendeels te danken had aan Facebook. Aan het einde van de maand vond er een ernstig ongeluk plaats op de (55 meter hoge!) Julianabrug, waarbij een taxibusje tegen de vangrail was gedrukt door een grote truck. Aan de andere kant stond nog een auto klem. Iedereen dacht dat dit de schuld was van de truck, omdat het er op de foto’s simpelweg ook zo uit zag. Maar een getuige die ik via Facebook had gevonden, vertelde dat het heel anders was gegaan. Samen met de informatie van de politie, konden wij zo toch net wat meer brengen dan de andere media en dat is natuurlijk altijd fijn! Je leest het stuk op de website.

Voor alle artikelen geldt: ©Antilliaans Dagblad. 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *