Werken bij het Antilliaans Dagblad #11

Wow guys, zien jullie de teller van deze blogserie? Dit betekent dat ik al bijna een jáár bij het Antilliaans Dagblad werk. Time flies when you’re having fun! Afgelopen maand schreef ik bijvoorbeeld over de blaastesten die nog niet wettelijk zijn toegestaan op Curaçao, over een demonstratie bij een resort die compleet uit de hand liep en over de favorieten van minister-president Eugene Rhuggenaath op het Curaçao North Sea Jazz Festival. 

Blaaspijp nog niet wettig
Sinds kort worden er op Curaçao blaastesten gehouden om te testen op alcohol. Na een avondje Cabana, Wet&Wild of Zanzibar kan het dus zomaar gebeuren dat er een controleteam op de hoek van de straat staat om dronkenlappen in de val te lokken. Ik vroeg mij af of dit wel mag. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie had mij namelijk een paar maanden geleden nog uitgelegd dat wetgeving hiervoor ontbrak. Dus deed ik navraag. En, wat bleek? Het gebruik van de blaaspijp op Curaçao is inderdaad nog niet wettig. Maar de test weigeren is ook geen optie, want dán moet je mee naar het bureau. Hoe dat precies zit, leg ik uit in het voorpagina-artikel dat ik hierover schreef.

Plan voor faciliteiten stranden
Behalve dat er aan wetgeving wordt gewerkt om de verkeersveiligheid op Curaçao te verhogen, zijn er ook plannen om de openbare stranden te verbeteren. Negen stranden – van de Kleine Knip tot Playa Forti – krijgen in de toekomst toiletten, douches, strandbedjes en snackbars. Het strandenplan is een initiatief van het toerismebureau CTB, dat ervoor wil zorgen dat Curaçao zijn naam als bounty-bestemming eer aan doet. Vorige maand werd het plan goedgekeurd door de ministerraad en in 2019 zijn waarschijnlijk al de eerste twee stranden aan de beurt. De directeur van CTB vertelde mij er alles over en ik verwerkte het in een artikel dat je hier kunt teruglezen.

Nieuw winkelcentrum in Punda
Toen ik laatst met mijn ouders door Punda (het centrum van Willemstad) liep, viel het ons op dat daar een flink gebouw uit de grond wordt gestampt. We waren benieuwd wat het zou worden, dus ben ik op werk wat gaan rondbellen. Het was nog niet zo makkelijk om erachter te komen bij wie ik moest zijn, maar uiteindelijk heb ik via via de ontwikkelaar te pakken gekregen. Die onthulde zijn grootse plannen en vertelde me dat het geen kerk wordt – zoals wij door de grote gewelven eerst dachten – maar een splinternieuw winkelcentrum met horecagelegenheden en een hotel. Hoe dat er precies uit moet gaan zien, lees je in dit stuk.

Beslaglegging raffinaderijen opgeschort
Kunnen jullie je nog herinneren dat ik in mei had geschreven over de beslaglegging op de eigendommen van de raffinaderijen op Bonaire en Curaçao? (Om precies te zijn de activa van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA). Die zijn vorige maand ein-de-lijk opgeheven! De schuldeiser en het moederbedrijf van de raffinaderijen op de eilanden in het Nederlands Caribisch gebied zijn een schikking overeengekomen. De beslaglegging heeft een enorme invloed gehad op de economie van onder andere Curaçao, omdat er daardoor minder tankers kwamen en er dus minder olie verwerkt moest worden. Dit was dus belangrijk nieuws voor het eiland!

CNSJF-bijlage
Wat vorige maand ook belangrijk was, was het Curaçao North Sea Jazz Festival. Het Antilliaans Dagblad besteedt hier elk jaar veel aandacht aan, omdat het een groot evenement is met een grote impact op de lokale economie. Als kers op de taart verschijnt er in de week van het festival altijd een speciale CNSJF-bijlage. Ik was dit jaar gevraagd om hier een bijdrage aan te leveren en dat deed ik door de organisator Gregory Elias te interviewen, en minister-president Eugene Rhuggenaath. Niet de mensen met het minste aanzien, zullen we maar zeggen… Vooral het interview met Rhuggenaath was erg leuk; de premier blijkt een fervent muziekliefhebber te zijn en vertelde vol enthousiasme over het festival, de hoogtepunten van het programma, herinneringen van eerdere edities en zijn geliefde broodje braadworst. Je leest de interviews op pagina 3 en 7 van de bijlage.

Demonstratie Baoase loopt uit de hand
Maar het was niet alleen maar rozengeur en maneschijn op Curaçao in augustus. Zo schreef ik bijvoorbeeld ook over een demonstratie bij Baoase Luxury Resort die totaal uit de hand was gelopen. Actievoerders waren het niet eens met een hek dat het resort had geplaatst, omdat het de toegang tot de kustlijn zou belemmeren. In eerste instantie probeerden zij hun punt nog enigszins vredevol te maken. Maar op een gegeven moment werd de slijptol erbij gepakt en zijn de hekken omgezaagd, waarna de demonstranten het resort ‘bestormden’. Ik belde met Baoase en de hoofdredacteur snelde naar het crisisberaad van de ministers en andere stakeholders. Op basis van de informatie die we gezamenlijk hadden vergaard, schreef ik vlak voor de deadline dit artikel voor de voorpagina.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *