Weekly recap #29 – walvis spotten, zinloos geweld en jongeren over werk

Ohh, wat was het dit keer lastig om drie verhalen te kiezen uit alle bijzondere onderwerpen waar ik de afgelopen tijd over heb geschreven. Maar het is me gelukt! Ik ging walvis spotten aan de boulevard in Vlissingen, sprak een 14-jarige jongen die slachtoffer is geworden van zinloos geweld en schreef over wat jongeren belangrijk vinden aan hun baan. Lees je mee? 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Groenlandse walvis
Twee weken geleden was er een walvis gespot voor de kust van Vlissingen. Het schepsel van zo’n 20 meter groot zwom in het ondiepe water vlak voor de boulevard. Sowieso al heel bijzonder natuurlijk, maar toen bleek het ook nog eens om een Groenlandse walvis te gaan. Het is waarschijnlijk de eerste keer óóit  dat dit dier in de Nederlandse wateren is gezien! Deze walvis leeft normaal namelijk in het Noordpoolgebied. Om het even in perspectief te plaatsen: dat is net zo bijzonder als wanneer je een ijsbeer zou tegenkomen.

In de hoop een glimp van de walvis op te vangen ben ik ook even gaan kijken aan de kust. Het geluk stond jammer genoeg niet aan mijn zijde, maar ik heb er wel allerlei deskundigen en een paar enthousiaste walvisspotters gesproken, wat alsnog een leuk en informatief verhaal opleverde voor de krant (en een iets andere versie online).

Jongeren over werk
Jongeren kiezen liever voor een leuke baan met een modaal inkomen dan voor saai werk met een topsalaris. Dat bleek deze week uit een onderzoek van YoungCapital en Universiteit Utrecht. Heel erg herkenbaar vond ik en eigenlijk ook best opvallend, want de banen liggen niet voor het oprapen en tóch durven we eisen te stellen en te kiezen voor ons eigen geluk. Daarom leek het me leuk om er wat mee te doen.

Ik heb niet alleen uitgelegd wat het onderzoek heeft aangetoond, maar liet ook Zeeuwse intercedenten hun licht schijnen over het onderwerp en vroeg een aantal jongeren met een uitgesproken mening naar hun voorkeuren op het gebied van werk en de bewuste keuzes die zij daarin hebben gemaakt. Dat heeft een leuke samengestelde productie opgeleverd (al zeg ik het zelf, haha).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zinloos geweld
Via Facebook kwam een collega van me deze week een opvallend bericht tegen: een moeder deelde foto’s van de verwondingen die haar 14-jarige zoon had opgelopen door zinloos geweld. (Stomme term eigenlijk, alsof geweld ooit wel zin heeft). Ze deed een oproep om naar de dader uit te kijken en gaf een uitgebreid signalement. Dat bericht werd honderden keren gedeeld. Waarschijnlijk omdat het zo bizar is dat dit gewoon op klaarlichte dag vlakbij een supermarkt is gebeurd. Ik belde met haar zoon om te vragen wat er precies gebeurd was en schreef er een uitgebreid verhaal over in de krant en op de website.

Misdaadverslaggeving
Zoals jullie misschien op social media wel hebben gezien, heb ik vorige week ook verslag gedaan van een moord. Omdat ik dat niet wil afdoen in twee alinea’s, ga ik daar een aparte blogpost van maken. Stay tuned!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *