Struin door de straten van Otrobanda met Dushi Walks | CURACAO TIPS

De Handelskade, Pontjesbrug en Floating Market kent iedereen. Maar buiten die toeristische trekpleisters om is er in Willemstad nog veel meer te ontdekken. Zo is Otrobanda, met haar karakteristieke gekleurde huisjes en prachtige muurschilderingen, net een openluchtmuseum. De beste manier om deze wijk te verkennen? Zonder twijfel: met Dushi Walks!

Vlotte gids

Ik had via Facebook al een tijdje contact met de eigenaresse van Dushi Walks, Shirley, en we waren het er allebei over eens dat ik maar eens mee moest gaan met één van haar wandelingen. Een paar weken geleden kwam dat er eindelijk van en ik was vanaf de allereerste minuut al fan. Shirley is een super spontane vrouw en kan heel vlot vertellen. Daardoor is een Dushi Walk, waarbij je twee uur met haar op pad gaat, wat mij betreft sowieso al een succes.

Smalle steegjes en prachtige muurschilderingen

Het verzamelpunt voor de Otrobandatour is de Starbucks in Rif Fort. Nee, dat is inderdaad nog geen super verrassende locatie, maar het feestje moet dan ook nog beginnen. Shirley neemt de wandelaars eerst mee naar het busstation voor een korte introductie. En vanaf daar loopt de groep via één van de oudste huizen van Curaçao, naar de kapper op wielen, door de smalle steegjes en voorbij alle prachtige muurschilderingen die lokale kunstenaars hebben gemaakt om de buurt met haar vele vervallen gebouwen wat op te fleuren. En hoewel het nog vroeg in de ochtend is, kan een tussenstop bij de Nettobar in de Breedestraat – waar je de befaamde groene rum kunt proeven – niet ontbreken.

Achtergrondinformatie en anekdotes

Shirley geeft onderweg een hoop interessante achtergrondinformatie over de wijk en haar geschiedenis en vertelt tussendoor nog een boel anekdotes. Van een bijzonder voorval bij de Basilica Santa Ana, tot een huiveringwekkend verhaal over een dubbele moord en de achterliggende gedachte van de kunstwerken op straat… Het komt allemaal aan de orde. En op die manier biedt ze de deelnemers aan haar wandelingen een verrassend kijkje in de Unesco Werelderfgoedstad Willemstad. Een kijkje buiten de gebaande paden.

Veiligheid gegarandeerd

Het zou zomaar kunnen dat je wel eens verhalen hebt gehoord over Otrobanda die niet erg positief zijn. De wijk staat qua veiligheid niet goed bekend, omdat hier over het algemeen toch wat minder bedeelde mensen wonen. Er zijn dan ook een aantal afgelegen steegjes en verstopte pleintjes, waar je als ‘makamba’ beter niet kunt komen vanwege de kans op berovingen en overvallen. Shirley zegt bij haar wandelingen de veiligheid van alle deelnemers te kunnen garanderen, door het netwerk dat zij in de wijk heeft. Of dat echt zo is, weet ik natuurlijk ook niet, maar het is in ieder geval een fijne gedachte, haha!

Kosten en praktische informatie

Behalve Otrobanda komt Dushi Walks ook in Scharloo met haar tours. Ze wandelt van maandag tot en met vrijdag en vertrekt altijd om half negen ‘s ochtends. Deelname aan een wandeling bedraagt 30 gulden, waarvan het merendeel naar de bewoners gaat die het goed kunnen gebruiken; in de vorm van bijvoorbeeld kleding en eten. Aanmelden voor een toer kan telefonisch via +59995202616, per mail via shirley.dushi [a] outlook.com of in een berichtje via de facebookpagina Dushi Walks Curaçao.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *