Trucje: schrijf met licht in een foto

Ik probeerde laatst met een zaklampje mijn naam te schrijven in een foto. EN DAT LUKTE! Woehoe! Het is stiekem nog best wel simpel ook. Weten hoe je dit kunt doen? Lees dan gauw verder. 

Elodie met licht

Stap 1: Maak een ruimte zo donker mogelijk. In mijn slaapkamer heb ik overal rolluiken, dus dat was ideaal. Ik had er eentje nog een mini beetje open gelaten, zodat ik nog wel zag waar ik liep, haha.

Stap 2: Zet je camera op een statief of een andere stabiele plek. Ik had hem even op mijn badkamermeubel gezet en dat was precies hoog genoeg.

Stap 3: Stel je sluitertijd in op het aantal seconden dat je nodig hebt om het woord te schrijven dat je wilt schrijven. (Nikon: standje ‘S’, Canon: standje ‘Tv’ – hier past het diafragma zich automatisch aan). Ik had aan acht seconden genoeg voor mijn naam. Omdat het een donkere foto moet worden, kun je je ISO lekker laag zetten. Bij mij stond ‘ie op 400, maar lager kan vast ook nog.

Stap 4: Zet je camera op de zelfontspanner (10 seconden is ideaal). Laat even wat licht in de ruimte om je camera op een punt scherp te stellen. Zodra je timer begint te lopen doe je het licht weer uit en ga je klaar staan.

Stap 5: Mijn camera telt af met een piepje, dus ik wist precies wanneer ik moest beginnen. Let er wel op dat je in spiegelbeeld moet ‘schrijven’, zodat het goed wordt opgenomen. Zet tijdens het schrijven ook wat stappen opzij, anders schrijf je letters over elkaar. Blijf aan het einde van het woord even staan tot je camera helemaal klaar is met het nemen van de foto, anders maakt je lampje strepen in de opname.

faalcollage.jpg
Op de linkerfoto’s had ik nog een lampie aan staan. Die heb ik later uit gedaan, omdat ik het lelijk vond dat je m’n kamer zo goed kon zien, haha.

Het hóeft dus niet veel tijd te kosten. Bij wijze van spreken had ik in een halve minuut klaar kunnen zijn. Maar je naam in spiegelbeeld schrijven én recht én enigszins mooi is best een kunst (zoals je hierboven ziet). Na een paar keer oefenen maakte ik eindelijk een foto waar ik best tevreden over ben.

Hopelijk snappen jullie nu hoe je zo’n opname maakt. Stel je vragen gerust in een comment en als jullie het gaan proberen, laat dan vooral even een linkje achter zodat ik het eindresultaat kan zien!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *