Traveldiary Indonesie | Week #6 | Tropisch genieten op Lombok, Gili Air en Gili Trawangan

Mijn laatste dagen in Indonesië stonden volledig in het teken van zon, zee en strand. In iets meer dan een week bezocht ik Kuta Lombok, Gili Air, Gili Trawangan én Seminyak. Stuk voor stuk plaatsen die bekend staan om hun mooie stranden. Kon ik mooi nog even relaxen voor ik weer terug naar Nederland zou vliegen. Kijken jullie mee naar – voorlopig – mijn allerlaatste reisdagboek? 

WOENSDAG

Woensdag was de laatste dag van de Komodo-boottrip en we waren alweer vroeg uit de veren om een sunrisetrekking te doen; de heuvel op van Kenawa Island. Eerlijk gezegd vond ik de zonsopkomst zelf niet zo heel erg spectaculair. Maar toen ik op de terugweg nog eens achterom keek en het ochtendzonnetje zo over het onbewoonde eiland zag schijnen, kon ik het uitzicht toch wel waarderen. Wat een plaatje, hè?

Na nog een paar uurtjes varen, kwamen we aan op onze eindbestemming: Lombok. Het eiland dat ook wel het Bali van 20 jaar geleden wordt genoemd. Omdat de natuur er nog ongerept is en er veel minder toeristen zijn. Ik verbleef in de badplaats Kuta, waar ik een ‘capsule’ had geboekt in het moderne Bamba hostel. Heerlijk. Na vier dagen op een boot was ik wel even toe aan wat luxe! Al kon ik daar nog niet meteen van genieten, want ik moest gelijk aan het werk. Vlak voor vertrek had ik namelijk een grote opdracht gekregen die ik vrijdag moest aanleveren. Dus zocht ik cafeetje op met goede Wi-Fi en koffie om de hele middag lekker te tikken.

DONDERDAG

Ook de volgende ochtend heb ik eerst nog even wat werk verricht. Later op de dag gunde ik mezelf wel wat tijd om te relaxen. Ik had afgesproken met een meisje van de boot om naar Tanjung Aan te scooteren, een mooi strandje in de buurt met direct ernaast het uitzichtpunt Bukit Merse, van waar je de zonsondergang goed kunt zien. Een Bintang Radler erbij en genieten maar!

VRIJDAG

Omdat Lombok nog niet zo toeristisch is, is het best een uitdaging om wat van het eiland te kunnen zien. Maar ik was er toch in geslaagd om een toertje te regelen en wat mensen op de kop te tikken om de auto mee te vullen. Dus gingen we vrijdag op verkenning uit in centraal Lombok. We brachten eerst een bezoek aan Sukarara, een dorpje dat bekendstaat om het weven van sarongs (omslagdoeken die in de tempels gedragen moeten worden). Vervolgens gingen we naar de watervallen Benang Stokel en Benang Kalembu. En tot slot deden we het traditionele dorpje Sasak en een pottenbakkersplaatsje aan.

Overal waar we kwamen was het echt extreem stil. Niet alleen omdat er nog geen massatoerisme is op Lombok, maar ook omdat het ramadan was en er een half jaar geleden nog een aardbeving heeft plaatsgevonden. Daardoor zijn er nog een aantal toeristische hoogtepunten in het noorden van het eiland gesloten en laten veel toeristen het afweten. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant konden wij zo wel lekker in alle rust van de mooie plekjes genieten!

ZATERDAG

De volgende dag huurde ik een scooter om de mooie stranden ten westen van Kuta te kunnen bewonderen. Ik stopte bij Are Guling, Mawun, Lancing en Selong Belanak. Vooral Mawun vond ik echt prachtig. Een hele grote baai met helderblauw water en witte stranden. En zó weinig mensen. Wat een rust! Selong Belanak is een wat toeristischer strand waar veel toeristen heen gaan om te surfen. En bij Are Guling en Lancing zag ik alleen wat koeien en locals, haha. Weer eens wat anders!

Vlak voor zonsondergang reed ik naar Ashtari Restuarant. Een plekje met uitzicht op de baai van Kuta Beach. Een mooie locatie om mijn laatste avondmaal op Lombok te verorberen, dacht ik zo. En geheel in Indonesische stijl was dat natuurlijk nasi goreng! Jammie!

ZONDAG

Zondag was het tijd om te verkassen. Ik overwoog eerst om nog vier nachten bij te boeken op Lombok, maar vanwege de ramadan en de recente aardbeving vond ik dat bij nader inzien toch niet zo’n goed idee. Bovendien merkte ik aan mezelf dat ik steeds minder zin had in actieve sightseeing, dus leek het me een beter plan om te gaan relaxen op de nabijgelegen Gili-eilanden.

Ik begon op Gili Air, waar ik echt weer in een heel chill hostel verbleef: Captain Coconuts, om de hoek van het strand en allerlei leuke restaurantjes. Ik streek neer bij beachclub Mowies en werkte daar eerst nog een paar uurtjes tot ik er écht geen zin meer in had. Tijd om te chillen. Languit op een strandbedje en lezen in een fantastisch goed boek. Heerlijk!

MAANDAG

Mijn maandag kon je deze week best een ‘blue Monday’ noemen, aangezien ik de halve dag doorbracht op een bootje die ons naar beste snorkelplekken van de drie Gili’s bracht. Turtle Heaven bij Gili Trawangan, de beelden onder water bij Gili Meno en de prachtige koraalriffen bij Gili Air. Bij de laatste stop hield ik het voor gezien en bleef ik lekker op de boot chillen. Kon ik mooi foto’s maken van alle soloreizigers die een aandenken wilden voor in hun album. En een selfie met meselfie!

Toen we aan het einde van de middag terug op het eiland waren aangekomen, besloot ik nog lekker een rondje te gaan lopen. Gili Air heeft een omtrek van ongeveer vijf kilometer, dus dat leek me te voet wel goed te doen. Muziekje in en gaan met die banaan! Vlak voor ik weer bij mijn hostel was, zag ik misschien nog wel het leukste tafereel van mijn hele wandeling. Een lokale man was een palmboom in geklommen om kokosnoten te ‘plukken’. Zonder ladder. Gewoon met handen en voeten. Haha, prachtig, het eilandleven!

‘s Avonds kwam ik aan de praat met mijn ‘buurvrouw’ in het hostel en dat was zo gezellig dat we samen wat zijn gaan eten. Onderweg kwamen we een buitenbioscoop tegen op het strand en besloten we heel spontaan nog een filmpje mee te pakken. Op het doek werd ‘Why him’ vertoond, echt een hilarische komedie.

DINSDAG

De volgende dag maakte ik opnieuw een mooie wandeling over het eiland. Dit keer ging ik dwars door het midden om weer wat andere plekken te kunnen zien. Van hippe hotspots, tot moskee’s waarvan de torens wederopgebouwd werden na de aardbeving en leuke steegjes met prachtig gekleurde bloemen. Wat is Gili Air een mooie en rustige bestemming!

Toch koos ik ervoor om ook nog twee nachtjes op Gili Trawangan te verblijven. Vooral omdat ik heel erg nieuwsgierig was naar het verschil tussen de eilanden. Dus sjokte ik aan het einde van de middag met bepakking over het eiland naar de haven om vanaf daar de oversteek te maken met de openbare ferry.

WOENSDAG

Ik had maar één volle dag te besteden op Gili Trawangan, dus huurde een fietsje om lekker rond te crossen over het eiland. Lekker Hollands, zou je zeggen, maar de fiets is samen met paard en wagen het enige type vervoersmiddel op het eiland. Grappig, hè?

Ik maakte een rondje langs de kust en streek uiteindelijk neer bij Beachclub Le Pirate, waar ik de rest van de middag ben gebleven. Even relaxen! Een goed boek, een piña colada en af en toe een verfrissende duik in het zwembad. Meer heb ik niet nodig! 😉

DONDERDAG

Donderdag was mijn laatste volledige dag in Indonesië en een groot deel daarvan was ik onderweg. Ik had een ‘fastboat’ geboekt van Gili T. naar Bali, maar die vertrok een uur te laat en stopte nog op twee andere plekken, waardoor ik pas aan het einde van de middag aan kwam in Seminyak. Een plek die ik in eerste instantie bewust had overgeslagen, omdat het heel erg toeristisch is en je er weinig van het echte Bali ziet. Maar ik vel zo’n oordeel toch altijd het liefste zelf en het was lekker dicht bij het vliegveld, dus ik vond het wel een goede optie voor mijn laatste nacht.

Toen ik eenmaal in mijn hostel was aangekomen, wandelde ik eerst richting de stad om nog wat souvenirs in te slaan en uiteindelijk eindigde ik op het strand om nog één keer lokaal te eten bij de zonsondergang. Een mooie afsluiter van (alweer) een fantastisch mooie reis!

Lees ook mijn andere reisblogs over Indonesië:
Week #1 – Chillen in Canggu
Week #2 – Bali-belly in Canggu en cultuur in Ubud
Week #3 – Vulkaan beklimmen en sightseeing in Ubud
Week #4 – Eilandhoppen van Bali naar Nusa Lembongan en Penida
Week #5 – Strandtour in Uluwatu en avontuur op Komodo 

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *