Traveldiary Indonesië | Week #2 | Bali-belly in Canggu en cultuur in Ubud

Na een eerste week waarin alles op rolletjes liep, kreeg ik het in mijn tweede week op Bali iets zwaarder te verduren. Een voedselvergiftiging – oftewel de Bali-belly – zorgde ervoor dat ik twee dagen plat moest. Maar toen ik enigszins terug op krachten was, ging ik weer vrolijk op pad. Inmiddels zit ik in Ubud, het culturele centrum van het eiland en kan ik eindelijk mijn culturele ei kwijt. Genoeg bij te kletsen dus!

WOENSDAG

In de nacht van dinsdag op woensdag ben ik méga ziek geworden. Ik was ‘s avonds lekker uit eten geweest. En ondanks dat ik heel voorzichtig doe met rauw voedsel en alles dat in aanraking is geweest met kraanwater, zal ik toch iets verkeerds binnen hebben gekregen. Ik zal jullie de details besparen, maar ik had waarschijnlijk dat wat ze noemen een ‘Bali belly’. En behalve dat ik een heleboel sprintjes moest trekken naar de wc, voelde ik me ook extreem misselijk en futloos. Erg fijn op reis. Zeker wanneer je nog een deadline te halen hebt…

Ik raapte mezelf dus eerst nog bij elkaar om wat teksten af te maken en deed mijn uiterste best om iets te eten naar binnen te werken. Dat werd een wokje met mie, wat me sowieso behoorlijk zwaar viel. Maar toen ik door een medereiziger gewaarschuwd werd dat ze een worm had gespot in een cherrytomaatje ging ik al helemaal over mijn nek. Die avond heb ik helemaal niks meer gedaan. Met de beste wil van de wereld had ik dat ook niet eens gekund. Ik ben in bed gekropen en heb een filmpje gekeken. Om vervolgens gewoon lekker vroeg te gaan slapen. Weer een onrustige nacht tegemoet…

DONDERDAG

De volgende dag zat er nog niet veel verbetering in. Ik besloot naar een restaurant dichtbij mijn hostel te sjokken om daar in de airco te vertoeven, zodat ik niet nóg meer vocht zou verliezen. Om diezelfde redenen onderwierp ik mezelf aan ORS-oplossingen die ervoor moesten zorgen dat mijn zouten en suikers weer aangevuld werden. Want een bezoekje aan het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen, daar had ik écht geen zin in.

Aan het einde van de middag probeerde ik weer wat te eten. Ik koos voor een vegetarische maaltijd met heel veel groenten en vezels. Dat zou volgens Google goed voor me zijn. Maar daar dacht mijn maag toch echt anders over, haha.

VRIJDAG

Na 48 uur afzien, had ik eindelijk weer een nacht doorgeslapen. Ik had dus ook weer wat eten binnengehouden en voelde me meteen al een stuk beter. Ik vertoefde overdag in de schaduw aan het zwembad, deed nog een dutje in bed en durfde het aan het einde van de middag zelfs weer aan om op pad te gaan.

Ik sprong met wat meiden uit het hostel op de scooter en reed naar de Tanah Lot tempel, zodat we daar met zonsondergang zouden zijn. Deze tempel vlakbij Canggu is zo’n beetje het enige culturele hoogtepunt in die omgeving. Het is gebouwd op een rots in het water en alleen bereikbaar als het eb is. Maar bovenal is het er heel druk met toeristen, haha. Gelukkig mocht dat de pret niet drukken!

ZATERDAG

Zaterdag was het tijd om naar mijn volgende bestemming te gaan. Maar niet voordat ik naar The Shady Shack was geweest, een hotspot waar ik louter goede verhalen over had gehoord. Bij nader inzien waren die verhalen waarschijnlijk allemaal afkomstig van veganisten. Want een donut zonder suiker en boter daar maak je mij niet blij mee, haha. Ook de koffie viel niet helemaal goed. Maar dat kan ook nog aan mijn onrustige buik hebben gelegen. Ach, het leverde in ieder geval wel een mooi plaatje op.

Nadat ik mijn vorige traveldiary had geschreven, vertrok ik samen met de dikke wallen onder mijn ogen naar Ubud. Het culturele centrum van Bali! Daar was ik wel aan toe. Ik houd van relaxte vibes en de zee, maar die heb ik op Curaçao al zo veel gehad dat ik daar niet meer heel erg van onder de indruk was. Tempels, rijstvelden en vulkanen; die wil ik zien tijdens mijn verblijf op Bali!

ZONDAG

Ik besloot op dag één al meteen op pad te gaan. Mijn hostel zit in het centrum dus ik kon te voet al een hele hoop zien. Ik bezocht onder andere de fotogenieke Saraswati Temple en de markt boordevol souvenirs. Na een ochtend ronddwalen in de hitte was ik alweer kapot. Mijn energielevel was nog niet helemaal wat het zijn moet, but we were getting there! Ik was allang blij dat ik weer eten binnenhield en het zag zitten om activiteiten te doen.

‘s Middags werkte ik nog wat en in de avond streek ik neer bij een van de lokale massagesalons, waar ik me voor nog geen 7 euro een uur lang liet masseren. Heerlijk! Ik was er zo zen en gaar van dat ik mijn hostel straal voorbij liep, haha!

MAANDAG

Met een meisje van mijn vorige hostel had ik afgesproken om maandag een tour te doen langs wat hoogtepunten in de omgeving van Ubud. We gingen naar een koffieplantage waar de befaamde Luwak Coffee werd gemaakt. Dat is koffie gemaakt van bonen die de civetkat heeft gegeten en weer uitgepoept. Njammie! We hebben er bewust niets van geproefd, omdat we verschillende verhalen hadden gehoord over hoe die beesten werden behandeld om de koffie te kunnen produceren. Wel hebben we gebruik gemaakt van de schommel in de jungle. Whaaa, dát was hoger dan ik dacht! Heerlijk die kriebels, ik voelde me echt even een kind!

Verdere stops waren de Pura Turta Empul (de tempel met het heilige water) en de Elephant Cave. Ook bezochten we Saraswati Silver, een zilversmid die bekendstaat om sieraden in de stijl van Buddha to Buddha. Maar dan een tikkie goedkoper! Armbanden kosten daar bijvoorbeeld ‘maar’ 40 euro. Het enige verschil is dat het merk hier ‘Best of Buddha’ heet. Die sieraden waren niets voor mij, maar ik kocht wel nieuwe oorbelletjes en een ring voor in totaal 14 euro. Dat is nog eens leuk shoppen!

DINSDAG

Dinsdag had ik mijn wekker op tijd gezet om de dag met een wandeling te beginnen. De Campuhan Ridge Walk om precies te zijn, een trail door de urban jungle en de rijstvelden aan de rand van Ubud. Ik liep alleen de eerste twee kilometer. Schijnbaar is dat eerste deel het mooist en bovendien zou het veel te warm zijn om het hele pad af te leggen. Op de heenweg was de temperatuur nog goed te doen, omdat het vroeg was én bewolkt. De terugweg was al iets warmer, maar door het zonnetje ook wel een stuk mooier. Kijk dan!

‘s Middags pakte ik mijn laptop in en zocht ik wat caféetjes op waar ik lekker kon werken. Onder het genot van een koffie en zoetigheid. Ik corrigeerde de menukaart van Hotel-Restaurant De Kroon, schreef een aantal blogs voor tekstbureau Door Lotje Getikt en werkte een proefopdracht uit voor een potentieel nieuwe opdrachtgever.

In de avond stond er weer een culturele activiteit op het programma. Ik bezocht een Balinese dansshow, die werd ondersteund door het lokale vrouwenorkest. Wauw, ik keek mijn ogen uit! De dansers dansen echt met elk deel van hun lichaam; van hun vingers tot aan hun ogen. Letterlijk alles is onderdeel van de bewegingen die ze maken. Héél erg tof om te zien!

Lees ook mijn andere reisblogs over Indonesië:
Week #1 – Chillen in Canggu
Week #3 – Vulkaan beklimmen en sightseeing in Ubud
Week #4 – Eilandhoppen van Bali naar Nusa Lembongan en Penida
Week #5 – Strandtour in Uluwatu en avontuur op Komodo
Week #6 – Tropisch genieten op Lombok, Gili Air en Gili Trawangan

You may also like

2 reacties

  1. Op de bali-belly na ziet het er uit als een heerlijke reis!
    Zelf ook helaas bali-belly ervaring. Ik kreeg het in Sanur. We zouden daar maar 1 nacht blijven maar het werden er 3, want ik zag mezelf echt niet op de boot stappen in die toestand!

    1. Oh gosh, dat kan ik me heel erg goed voorstellen! Ik ga vannacht de Batur beklimmen. Dat heb ik ook zo lang mogelijk uitgesteld. Voel me nu weer redelijk fit, dus hopelijk gaat het goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *