Traveldiary: een weekend in de Franse Champagne

Zin om een weekendje weg te gaan, maar wil je niet te ver weg? Stap in de auto en rijd in een paar uurtjes naar de Franse Champagnestreek! Wij ontdekten Reims, Epernay en de prachtige wijnvelden op de Champagneroute in drie dagen tijd. In deze traveldiary neem ik je mee op een heel tof snoepreisje.

Vrijdag

Reims ligt ietsje boven Parijs en was voor ons amper 3,5 uur rijden (vanaf Utrecht is het 4 uur en 20 minuten). Ideaal om met de auto te doen, dus! En dat zou ik je ook zeker aanraden, want met de auto kun je ten minste nog langs de wijngaarden crossen.

Pommery
‘s Middags zijn we meteen naar de kelders van Pommery gereden, een champagnehuis in Reims. Het was behoorlijk koud in de kelders (10 graden), maar wel heel leuk om te horen hoe ze de champagne daar maken. Wat een werk zit er in zo’n fles, zeg. Toevallig heette onze gids ook Elodie. Best grappig, want in Nederland hoor je mijn naam bijna nooit, maar in Frankrijk vliegen de Elodies je om de oren (daar staat mijn naam zelfs op snoepjes en jampotten!).

Na de toer mochten we een glaasje proeven. En ik moet opbiechten dat ik wijn echt verschrikkelijk vies vind en champagne al helemaal. Dus na één nipje gaf ik mijn glas alweer door aan mijn travelbuddy. De proeverij was overigens in een heel ongezellige ruimte met blauwe verlichting. Dat was wel even een minpuntje, maar verder was het een geslaagd begin van ons weekend.

Zaterdag

Reims
We waren zaterdag al vroeg uit de veren, dus hadden tijd zat om Reims te verkennen. Een hele mooie, rustige stad. Naast de charmante Franse gebouwen zijn er ook een aantal bezienswaardigheden, waaronder de Notre Dame en La porte de Mars. Jammer genoeg werden deze net gerestaureerd toen wij ze er waren. De Notre Dame was deels ingepakt en de poort zelfs helemaal. Maar gelukkig waren er nog genoeg andere dingen te zien.

Champagneroute
Die middag stapten we weer in de auto om de regio verder te ontdekken. Ik wilde kosten wat kost de wijngaarden zien. Door wat op de bonnefooi rond te rijden, kwamen we vanzelf op de Champagneroute terecht. Navigatiesysteem uit en gaan met die banaan! Lekker doen waar we zelf zin in hebben. We hadden onze picknickmand helemaal in stijl gevuld met Franse kaasjes en baguettes, zodat we weer buiten konden lunchen. En wat was dat genieten zeg, met zo’n uitzicht!

Hautviller
Op internet had ik gelezen dat Hautviller een heel schattig dorpje is en daar was geen woord van gelogen. Het klinkt heel cliché, maar het was echt een pittoresk plaatsje met van die smalle straatjes, mooie lichte gebouwen en fleurige bloemen. Verder is er niet zoveel te beleven, dus we hebben gewoon even rond geslenterd en in het zonnetje nog wat gedronken.

Zondag

Epernay
Na een heerlijk ontbijtje op terras in Reims, sloten we ons weekend af in Epernay. Daar zit het wijnhuis van Moët et Chandon en die stond bovenaan ons lijstje, want ja dat is natuurlijk wel the one and only champagne. Het verhaal dat de gids ons vertelde kwam grotendeels overeen met die van Pommery, maar Moët et Chandon was echt véél mooier. Het gebouw was super chic en de kelders waren megagroot. Echt heel erg tof om te zien!

Castellane
Voor we weer naar huis reden, wilde ik nog even langs de toren van Castellane. Ik had op een reisblog gelezen dat dat leuk was om te doen en dat je dan mooi uitzicht zou hebben op de stad. Met de champagnekelders hadden we het onderhand wel weer gehad, dus we kochten alleen een ticket voor het museum en de toren. Je kon (natuurlijk) alleen met de trap naar boven en het was dan ook echt een domper toen we bovenin ontdekten dat de deuren van het balkon gesloten waren en we alleen door de raampjes naar buiten konden kijken, weh bummer!

Extra tips:
– Verblijf in Reims
Ik zou een verblijf kiezen in Reims, ook al zijn er in Epernay meer champagnekelders die je kunt bezichtigen. Reims is een stuk levendiger. Op Place d’Erlon stikt het van de restaurants en bars. En Epernay is maar een half uurtje rijden.
– Ga met de auto
De auto komt zeker van pas in de Champagnestreek, omdat het heerlijk is om te toeren langs de wijngaarden. Ook om naar de champagnehuizen te gaan is een auto best handig. Na één glaasje champagne mag je best nog rijden en als je bang bent dat je te veel op hebt, kun je de alcoholtest gebruiken die je in Frankrijk toch verplicht in de auto moet hebben.
– Zet de leuke activiteiten op een rij
Het is handig om zelf al wat activiteiten in de regio op een rijtje te zetten. Ik heb eigenlijk alle ideeën opgedaan door blogs te lezen en reisprogramma’s terug te kijken. Ik had een lijstje gemaakt met adressen en ter plekke hebben we besloten wat we daadwerkelijk wilden gaan doen.

Zoals jullie aan de foto’s kunnen zien was het een heel leuk weekend. Ik vond drie dagen absoluut niet te kort, maar kan me ook voorstellen dat het heel relaxed is om hier een weekje de tijd voor te nemen. In het zuiden van de Champagneregio is namelijk ook nog van alles te doen. Hopelijk hebben jullie wat inspiratie opgedaan in deze traveldiary, of natuurlijk gewoon genoten van de foto’s!

Bisous et au revoir!

You may also like

2 reacties

  1. Wij zijn onlangs bij René Bauser in Les Riceys langsgeweest tijdens ons weekendje in de Champagne. Is uniek door zijn drie Appellations d’Origine Controlée en de heel bijzondere roséwijn. Je kan er zowel champagnes als de befaamde Rosé des Riceys proeven, een echte aanrader. Er staat een ‘cadole’ of typische schuilhut leuk om te zien !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *