Terugblikken: drie weken bij AD Magazine

Hè hè, eindelijk een blog over mijn ervaringen bij AD Magazine. Tijdens mijn uitwisseling bij het Algemeen Dagblad, draaide ik drie weken mee op de redactie van het tijdschrift. Benieuwd wat ik daar gedaan heb? Lees dan gauw verder!

Begin dit jaar mocht ik zes weken aan de slag bij het Algemeen Dagblad. In de eerste drie weken werkte ik voor de krant en de website, waar ik eerder al eens een blog over schreef. Halverwege maakte ik de overstap naar het tijdschrift dat elke zaterdag verschijnt bij het AD en alle regiotitels van de Persgroep.

Ik viel echt met mijn neus in de boter, want het blad werd net gerestyled; een nieuwe vormgeving, nieuwe rubrieken en nieuwe foto’s van vaste columnisten. Het was leuk om dat stap voor stap te zien gebeuren en ik mocht er zelfs een beetje over meedenken. Wat ik allemaal heb gedaan vertel ik jullie hieronder.

Eindredactie
Bij AD Magazine kijkt iedereen elkaars pagina’s na. Dat werkt heel goed, want als je iets zelf hebt geschreven, lees je wel eens over je eigen fouten heen. Fouten van anderen pik je er veel sneller uit. Net als alle andere collega’s, werd ook ik regelmatig gevraagd om pagina’s te checken. Vaak waren het maar kleine foutjes, zoals interpunctie, een dubbele spatie of een hoofdletter die mist. Soms ook wat essentiëlere dingen, zoals de naam van een artiest, of een film die werd aangeduid als serie. Altijd fijn dat je dat nog kunt corrigeren voor het blad bij iedereen op de ontbijttafel ligt.

AD magazine.jpg
De redactie met het allereerste AD Magazine in de nieuwe stijl

Wandeling
Elke week staat in de rubriek ‘De wandeling’ in het magazine, waarin de hoogtepunten van een wandelroute worden uitgelicht. Toen ik op de redactie meedraaide, werd in Dordrecht een thema-wandeling over Vincent van Gogh zijn leven georganiseerd door de lokale VVV. Het was een ronde van een paar kilometer en ik werd gevraagd om die te maken voor de wandelrubriek. Leuk, dat wilde ik wel. Ik maakte de wandeling met een enthousiaste gids en schreef zo mijn eerste pagina voor AD Magazine. Olé!

c wandelen 3.jpg

Geld en geluk
Een andere wekelijkse rubriek gaat over geld. Over de inkomsten en uitgaven binnen een huishouden en de afwegingen die worden gemaakt voor ergens in wordt geïnvesteerd. Ik vond een stel uit Hulst dat daar wel open over wilde zijn. Niet zomaar een ‘standaard’ koppel, maar één met een bijzonder verhaal. Hij heeft een hersentumor waardoor hij arbeidsongeschikt is, zij werkt in Antwerpen en heeft daardoor recht op allerlei bijzondere vergoedingen en toelages. Leuk om zo voor wat variatie te zorgen in de rubriek. En stiekem ook best interessant om eens naar iemands huishoudboekje te vragen.

geld en geluk.jpg

Eten & drinken
Wat ik misschien nog wel het leukste vond om te doen, was de ‘eten&drinken’-spread. Samen met de chef bedacht ik de terugkerende rubriekjes in de nieuwe layout; een kookboek, tips voor een lekker drankje, de tofste producten voor in de keuken, 3 leuke adresjes om te eten binnen een bepaald thema, et cetera. Ik heb in totaal vier van die spreads gemaakt en heb dus best wat tijd besteed aan het zoeken naar allerlei leuke en lekkere dingen die met eten of drinken te maken hebben. Waardoor ik niet alleen mega hebberig werd, maar ook chronisch trek had, haha!

c eten en drinken 2.jpg

Zoals jullie misschien wel in de gaten hebben, vond ik het heel tof om eens een kijkje te nemen op de redactie van een tijdschrift. Dat werkt toch weer heel anders dan een krant. Alleen al omdat je er een week over doet in plaats van een dag. Daardoor maak je het proces veel bewuster mee en en werk je echt samen toe naar een ‘eindproduct’. Ook is de manier van schrijven heel anders. Je moet veel creatiever en losser zijn in je taalgebruik. Heel leuk om daar eens wat van te kunnen ‘proeven’. En eerlijk is eerlijk, dit smaakte eigenlijk wel naar meer… 😉

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *