Snorkelen met schildpadden | CURACAO TIPS

Als je een bucketlist zou hebben voor je vakantie op Curaçao, dan staat snorkelen met schildpadden daar ongetwijfeld op. En ik geef je groot gelijk, want het heeft iets magisch om deze dieren in hun eigen leefomgeving te bekijken en te zien hoe rustig ze zich voortbewegen in het water… Daarom verklap ik jullie in deze blog waar je voor deze bijzondere ervaring moet zijn!

Snorkelen met schildpadden op Curaçao bij Playa Grandi

Turtle hotspots op Curacao

De meest bekende plek om zeeschildpadden te spotten in het wild, is denk ik wel Klein Curaçao. De kans van slagen is daar erg groot omdat dit het territorium is van een kleine populatie schildpadden. En ik spreek uit ervaring, want ik ben er vijf keer geweest en heb ook alle vijf de keren na een tijdje snorkelen een schildpad gezien. Maar toen ik vorig jaar Playa Grandi ontdekte, ging er een wereld voor me open. Zó veel schildpadden in zo’n helder water. Gewoon aan een strand waar je gratis toegang toe hebt en met de auto kunt komen. Dat is echt heel speciaal!

Vissersstrand Playa Grandi

Playa Grandi bevindt zich op het uiterste deel van Westpunt en wordt door de lokale bevolking van Curaçao ook wel Playa Piskadó genoemd, wat letterlijk ‘vissersstrand’ betekent. Dat dit van oorsprong een plek is waar veel gevist wordt, zie je bij aankomst meteen aan de vele bootjes die er ronddobberen in de baai. De vissers fileren en verkopen hun vers gevangen vis op het strand en gooien de resten terug in het water. Dat heeft er mede voor gezorgd dat schildpadpopulatie hier behoorlijk groot is. Je kunt ze zelfs vanaf de steiger zien zwemmen.

Snorkelen met schildpadden op Curaçao bij Playa Grandi

Steeds populairder

Het is bij het grote publiek nog niet zo gek lang bekend dat Playa Grandi een turtle hotspot is, maar het nieuws heeft zich het afgelopen jaar in rap tempo verspreid. Er worden tegenwoordig zelfs parasols en strandbedjes verhuurd – terwijl het strand zelf absoluut niet veel voorstelt. En die trend baart mij eerlijk gezegd een klein beetje zorgen. Ik gun het iedereen om met schildpadden te zwemmen en te genieten van zo’n ervaring, maar ik wil jullie wel allemaal op het hart drukken om voorzichtig met de dieren om te gaan.

Respecteer de natuur

Daarom heb ik de directrice van de Sea Turtle Conservation Curaçao, Sabine Berendse, gevraagd om wat tips. Allereerst is het volgens haar belangrijk om niet te dicht bij de dieren te komen. Aan de ene kant omdat dit ze stress kan bezorgen, aan de andere kant bestaat het gevaar dat ze júist gewend raken aan mensen waardoor ze kwetsbaarder zijn voor stropers.

Daarnaast is het belangrijk om ‘rif-vriendelijke’ (of gewoon even geen) zonnebrandcrème te gebruiken, om zowel het koraal als de schildpadden niet te vergiftigen. En tot slot kan iedereen een handje helpen door minder plastic te gebruiken, zodat dit ook niet in de oceaan kan belanden. Zie je toch afval drijven in zee, haal het er dan uit voordat de dieren erin stikken of hun maag er mee blokkeren.

Wie weet red je zo het leven van een schildpad en zorg je er meteen voor dat nóg meer mensen ze in levende lijve kunnen ontmoeten!

Wil jij nog meer tips voor je vakantie op Curaçao? Bekijk dan mijn Ultimate Island Guide!

You may also like

1 reactie

  1. Snorkelen met schilpadden is mijn droom. Ik heb nu echt zin om mijn O Neill badpakje aan te doen en in het water springen. Kun er in Curaçao alleen gesnorkelt worden met schilpadden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *