Q&A: schrijven als werk, hobby en ultieme droom (+WINACTIE!)

Hoe ik journalist ben geworden, waar ik mijn inspiratie vandaan haal en wat mijn ultieme droom is. Het waren zomaar wat vragen die ik binnen kreeg na een oproepje op Instagram. In deze blog lees je aan de hand van de antwoorden alles over mijn allergrootste passie: schrijven! (Oh ja, en je kunt een heel tof notitieboekje winnen)
Wat voor opleiding heb je gedaan?
Ik heb journalistiek gestudeerd aan de Fontyshogeschool in Tilburg. Daar richtten we ons tijdens de eerste twee jaren van de studie voornamelijk op krantenjournalistiek, om de basics te leren. In het derde jaar volgde ik de minor bedrijfsjournalistiek (kort gezegd: interne en externe communicatie in opdracht van bedrijven) en specialiseerde ik me verder in het medium ‘tijdschrift’. En in het laatste jaar richtten we een fictief bedrijf op en waren we meer bezig met innovatie en online media. Zo heb ik in vier jaar tijd de fijne kneepjes van het vak geleerd. En vooral ook een hele leuke studententijd gehad!

Waarom ben je journalist geworden?
Schrijven doe ik oprecht al zolang ik het kan. Als klein meisje schreef ik altijd hele verhalen en maakte ik mijn eigen magazines, dus toen ik moest gaan nadenken over een beroep wist ik al gauw dat ik dáár iets mee wilde doen. Ik heb nog even de auteursacademie in Amsterdam overwogen, omdat ik me vroeger meer richtte op het schrijven van boeken. En ook communicatie was nog een optie. Maar uiteindelijk is het journalistiek geworden, omdat ik het gevoel had dat ik daar mijn nieuwsgierigheid het beste in kwijt kon. Wat gelukkig ook echt zo is!

Hoe ben je bij het Antilliaans Dagblad terechtgekomen?
Tijdens mijn opleiding kreeg ik opeens de bevlieging dat ik stage wilde lopen op een tropisch eiland. Ik zocht via Google naar een Nederlandstalige krant op Curaçao en kwam zo bij het Antilliaans Dagblad terecht. Daar liep ik al in 2013 stage, maar ik heb het contact met de redactie daarna altijd warm gehouden. Af en toe een freelanceklusje gedaan vanuit Nederland, af en toe een mailtje gestuurd om te vragen hoe het daar ging en toen ik hier in 2016 op vakantie was nog even binnengewipt om mijn neus te laten zien. Begin 2017 vond ik dat ik maar eens een poging moest wagen om mijn droom om op Curaçao te wonen waar te maken, dus mailde ik met de vraag of ze toevallig op korte termijn nog iemand konden gebruiken. Het antwoord was ‘ja’ en daarna ging het opeens heel snel!

Wat is het grootste verschil tussen journalistiek in Nederland en op Curaçao?
In Nederland heb ik twee jaar bij de PZC gewerkt. Dat is een AD-regiokrant en die titels zijn zich con-ti-nu aan het ontwikkelen. Er wordt online veel gedaan, er worden filmpjes gemaakt bij de artikelen en er wordt ook door de journalisten meegedacht over opmaak en beeld. Kortom: het is heel erg creatief en multimediaal. Op Curaçao zijn de kranten nog erg traditioneel. En de redacties zijn wat kleiner, waardoor je iets minder vaak op pad kunt. Maar het werk is hier op een andere manier weer heel uitdagend, want het gaat puur om inhoud. Echt diehard journalistiek, en daar leer ik ook weer heel erg veel van.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Jeetje, je kunt beter vragen waar ik mijn inspiratie níet vandaan haal. Mijn hersens zijn net een ideeënfabriek die 24/7 draait. Haha! Voor de krant kijk ik altijd en overal om me heen. Vertelt iemand een opvallend verhaal, dan bel ik daar de volgende dag achteraan. Zie ik iets op straat, dan maak ik foto’s en zoek ik uit wat er aan de hand is of was. Is er een evenement, dan probeer ik erheen te gaan om een reportage te schrijven. En als je eenmaal een netwerk hebt opgebouwd, weten mensen jou ook te vinden als zij nieuwstips hebben.

Voor mijn blog komt vrijwel alles uit mezelf. ‘Elo dit’ is heel persoonlijk en sinds ik op Curaçao woon zijn mijn blogs voor een groot deel op het eiland gericht. Naast mijn weekoverzichten, schrijf ik over allerlei dingen die je hier kunt doen. Ik ben dan ook altijd op zoek naar de leukste en meest originele activiteiten, waar ik vervolgens weer over kan schrijven. Maar daar laat ik het niet bij, want omdat het zo persoonlijk is, kan ik over alles bloggen wat ik leuk vind. Dus ook over mijn werk, reizen en bijvoorbeeld de boeken die ik lees.

Wat vind je zo leuk aan schrijven?
Zo, dat vind ik een hele moeilijke om te beantwoorden. Maar ik laat me niet zomaar uit het veld slaan, dus ik zal een poging wagen: ik vind het fantastisch dat ik met woorden een verhaal kan vertellen. Of dat nou een journalistiek artikel is, een ‘simpele’ blog, of een fictieve roman. Je maakt toch elke keer een klein kunstwerkje. En wat journalistiek betreft vind ik het ook kicken om de waarheid te kunnen delen of een boodschap over te brengen. Als er iets belangrijks is gebeurd, of er is ergens een discussie over, dat ik dan in staat ben om op papier helderheid te verschaffen.

Waarom ben je begonnen met je blog?
Ik wilde altijd al bloggen, en heb dat ook wel eens eerder gedaan, maar het lukte me maar niet om met een idee te komen dat nog niet bestond. Toen ik bij de PZC werkte en mensen mij steeds vroegen wat ik zoal deed op mijn werk, zag ik opeens het licht: ik ga jongeren een kijkje geven in de krantenwereld en ze laten zien dat dat heus niet saai hoeft te zijn. Elke week schreef ik een ‘recap’, waarin ik mijn leukste, meest opmerkelijke en belangrijke artikelen deelde en uitlegde hoe we tot dat idee waren gekomen en hoe ik dat had uitgewerkt. Ik moet toegeven dat ik daar zelf enthousiaster over was dan mijn doelgroep en dat het niet zo’n daverend succes was als ik me had voorgesteld. Maar toen ik naar Curaçao verhuisde en mijn blogs wat persoonlijker werden, vonden mensen mijn verhalen klaarblijkelijk opeens wel interessant. Want sindsdien zijn m’n bezoekersaantallen omhoog geschoten!

Verdien je geld met je blog?
In de 2,5 jaar dat Elodit.nl bestaat, heb ik één artikel geschreven waar ik voor betaald kreeg. Maar die opdracht heb ik zelf naar mijn hand gedraaid en ik heb die alleen aangenomen omdat het ook echt bij mijn blog paste. Verder mag ik soms gratis naar een feestje, of ergens iets gaan eten, omdat ondernemers dan hopen dat ik er aandacht aan besteed op mijn site of social media en zo ‘reclame’ voor ze maak. Maar zelfs dan ga ik er alleen in mee als het me oprecht aanspreekt en ik het op mijn manier mag doen. Als ik iets belangrijk vind is dat ik geloofwaardig ben en blijf. Zeker als journalist!

Wat is je ultieme droom?
Mijn ultieme, ultieme droom: een eigen boek schrijven. Het lijkt me zo mega gaaf om míjn boek – sowieso hardcover, met van die glimmende letters op een verder matte kaft – in de top 10 bestsellers van de Bruna te zien liggen. En het idee dat mensen het ook daadwerkelijk kopen en zich ermee vermaken, lijkt me echt fan-tas-tisch!

Verder lijkt het me heel erg tof om voor grote tijdschriften te werken. Dat mijn artikelen bijvoorbeeld in de LINDA. of de Viva te lezen zijn. En als het effe kan zou ik dat het liefste doen als zelfstandig ondernemer, ongeacht de locatie waar ik ben. Want aangezien ik lichtelijk verslaafd ben aan reizen, lijkt het me heerlijk om al reizend te kunnen werken.

Nog meer vragen? Stel ze gerust!

WINACTIE
In samenwerking met Fotofabriek.nl heb ik een super leuke winacie voor iedereen die net zoveel houdt van schrijven als ik! Ik mocht twee notitieboekjes ontwerpen met foto’s die ik zelf heb gemaakt (fotograferen is namelijk ook een van mijn hobby’s) en dat deed ik natuurlijk helemaal in Curaçao-stijl. Eén van die notitieboekjes, met de Handelskade op de kaft, wil ik nu weggeven! Wat je moet doen om te winnen? Like mijn Facebookpagina en reageer op de post waarom jij het boekje graag wilt hebben. En dan maak ik volgende week donderdag, 26 juli, de winnaar bekend! (ps. Iedereen op Curaçao en in Nederland kan meedoen)

You may also like

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *