Productief thuiswerken: 7 tips waarmee je bergen werk verzet

We werken al bijna een jaar met zijn allen vanuit huis en als je niet allang in een sleur zat, begint dat nu wel te komen. Je wordt minder productief en de motivatie om bergen werk te verzetten is steeds verder te zoeken. Dát kan anders. En dat laat ik graag zien door mijn favoriete thuiswerktips met je te delen. Want met een paar kleine aanpassingen en handige tools kun je écht een stuk fijner werken.

Maak je klaar zoals voor een normale werkdag

Als je in pyjama achter de laptop kruipt, ben je minder productief. Dus hup: trek die badjas uit, neem een douche en maak je klaar voor de dag. Make-up aan, parfum op, schoenen aan je voeten. Alles erop en eraan. Zo haal je jouw lichaam uit de slaapmodus en maak je ook je onderbewustzijn duidelijk dat er gewerkt moet worden. Wedden dat je je energieker voelt na je vaste ochtendritueel?

Zorg voor een goede werkhouding 

Op de bank werken lijkt verleidelijk, maar na een jaar breekt dat zonder meer op. Om rug- en nekklachten te voorkomen, kun je beter zorgen voor een goede werkhouding. Bestel een laptopstandaard, toetsenbord en muis, zodat je zonder voorovergebogen hoofd naar je beeldscherm kunt kijken. En als je het budget en de ruimte hebt, zijn een goed bureau, bureaustoel en eventueel een monitor ook goede investeringen.

Lees ook: Happy homeworking: zo creeëerde ik een fijne thuiswerkplek

Prikkel je brein met focusfrequentie 

Ben je snel afgeleid? Of lukt het je niet goed om je te concentreren? Zoek dan op YouTube naar ‘breinmuziek’. Dit zijn tonen in bepaalde frequenties die jouw hersenen prikkelen en ervoor zorgen dat je langer de focus kunt bewaren. Je vindt uren aan deze focusmuziek op YouTube onder termen als ‘deep focus’, ‘gamma golven’ en ‘binaural beats focus’. Probeer het zelf maar eens uit and thank me later!

Pas de pomodoro-techniek toe

Werk volgens de pomodoro-techniek. Dit houdt in dat je productief aan de slag gaat in werkblokken van 25 minuten. Vervolgens kun je een pauze nemen van 5 of 10 minuten – die je gebruikt om even met de hond te spelen, de was op te hangen, of je social media te checken. Na die korte pauze ga je weer fris en fruitig aan het werk. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de TomatoTimer.

Neem halverwege de dag echt even pauze

Het is goed om halverwege de dag even een échte pauze te nemen. Leg alles wat met werk te maken heeft weg en ga bij voorkeur even naar buiten om een frisse neus te halen. Maak een ommetje en geniet van de de zon op je gezicht. Zo geef je je brein even rust. Bovendien sla je met een wandeling twee vliegen in één klap, want zo zorg je ook nog eens voor de nodige beweging.

Werk samen in een Zoom-sessie

Organiseer een samenwerksessie met andere thuiswerkers via Zoom. Laat je geluid uit, zet je camera aan en ga samen in de werkmodus. Het werkt echt als een tierelier, omdat je vóelt dat je niet alleen bent. En er ontstaan soms leuke initiatieven via de chatbox, zoals een gezamenlijke danspauze of ademhalingsoefeningen à la Wim Hof. Even een energiebooster om na een korte break weer met goede moed verder te gaan!

Plan deep work en shallow work bewust in

Maak optimaal gebruik van je eigen ritme. Ben je een ochtendmens en verzet je bergen werk van 6.00 tot 12.00 uur? Houd daar dan rekening mee door deep work – waar je focus voor moet hebben – bewust in te plannen op die momenten. Bewaar shallow work – oppervlakkige werkzaamheden als mails beantwoorden, belletjes plegen en administratie bijwerken – juist voor de uren waarin je wat minder fris en fruitig bent. Zo haal je meer uit je dag!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *