Personal: hoe ik in de journalistiek ben beland

Wie is die pipo nou eigenlijk van wie we steeds dat weekoverzicht voorgeschoteld krijgen? Om jullie daar een beetje een idee bij te geven, lijkt het me leuk om af en toe een persoonlijkere blog online te zetten. In deze eerste poging: waarom en hoe ik journalist ben geworden.

Schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Dat is wat ik altijd al heb gedaan. Als klein meisje wist ik al dat ik er ‘later’ mijn werk van wilde maken. Maar ik had nooit durven dromen dat ik een week na het behalen van mijn diploma ook echt al een baan zou hebben in de journalistiek. Zo zie je maar dat het soms opeens heel snel kan gaan!

Het verzinnen van verhalen begon eigenlijk al voor ik kon lezen en schrijven. Toen ik nog een kleuter was, zette ik al mijn knuffelberen in een kringetje en ging ik ze ‘voorlezen’ uit mijn rapport. Daar stond natuurlijk helemaal geen verhaal in. Ik had gewoon een hele rijke fantasie en zoog alles uit mijn duim, haha.

kleine elo.jpg
2001

Zodra ik kon schrijven, begon ik de verhalen vast te leggen. Dat deed ik het allerliefst op een typemachine. Ik vond het zó cool dat het papier meteen uitgeprint werd op die ‘computer’ (uhhh…). Op een gegeven moment schakelde ik over naar een echte computer. Daarop maakte ik mijn eigen tijdschriften en schreef ik complete boeken. Ik droomde ervan om de nieuwe Carry Slee te worden. Haar boeken vond ik echt geweldig!

Omdat het voor mij altijd al duidelijk is geweest dat ik iets wou gaan doen met schrijven, vond ik het ook helemaal niet zo moeilijk om een opleiding te kiezen die bij me paste. Na wat voorlichtingsdagen had ik me in de derde klas van de middelbare school al helemaal gericht op de opleiding journalistiek. Ik heb nog héél even getwijfeld over de auteursopleiding of communicatie. Maar journalistiek leek me toch echt het allerleukste.

elo schrijft
2013

En van die keuze heb ik geen moment spijt gehad. Ik heb een superleuke studententijd gehad in Tilburg en ik heb tijdens de opleiding steeds meer liefde voor het vak gekregen. Ik veranderde van een klein meisje dat zelf verhalen verzon, naar iemand die naar bronnen zocht om artikelen op te baseren. In het tweede jaar van de opleiding ben ik al gaan freelancen voor BN DeStem en PZC, de regionale kranten van Zeeland en West-Brabant. En op die manier ben ik eigenlijk ook aan mijn baan gekomen.

In juni 2015 studeerde ik af en toen ging alles héél snel. Ik had de maandag mijn eindgesprek op school en toen ik donderdag mijn kamer in Tilburg aan het leeghalen was, kreeg ik een telefoontje van de PZC. Of ik voor twee jaar fulltime bij hen wilde komen werken? Euh, ja, dat leek me eigenlijk wel wat. De volgende dag had ik mijn sollicitatiegesprek en na het weekend hoorde ik dat ik was aangenomen.

Blog ideeen.jpg

Na nog een zomer genieten in Thailand en aan de Zeeuwse kust ben ik op 1 september begonnen met werken. En zoals jullie op mijn blog vast wel merken, heb ik het reuze naar mijn zin! In eerste instantie heb ik dus voor journalistiek gekozen omdat ik graag schreef. Maar als journalist kom je echt op plekken waar anderen niet komen. Je spreekt mensen die voor anderen misschien wel onbereikbaar zijn. En je verdiept je in onderwerpen waar je anders misschien nooit iets over zou weten.Dat is toch geweldig?

Oh ja, en over die droom om schrijfster te worden: een boek uitgeven staat nog steeds op mijn bucketlist. Er staat alleen nog geen letter voor op papier.

Wat was jouw kinderdroom en waar ben je nu terecht gekomen?

You may also like

5 reacties

  1. Same story over here! Daarom zijn we natuurlijk allebei op de FHJ beland. Een boek schrijven staat ook nog steeds op mijn bucketlist en ik heb laatst zelfs wat ideeën bedacht (in mijn hoofd, inderdaad nog geen letter op papier). Leuke blog, Elo 🙂

    1. Haha dankje! Heb inderdaad ook vaak ideeën, maar die kets ik net zo snel weer af, omdat ik dan denk waáaárom zou iemand hier in hemelsnaam 200 bladzijden over willen lezen?

  2. Leuke blog Elodie!

    Ik heb zelf altijd gedacht dat ik iets in het leger ging doen. Haha niet helemaal gelukt zoals je weet. Maar gelukkig kun je in principe alles worden wat je wilt zolang je er maar je uiterste best voor doet.

    Veel succes nog met je blog en carrière!

  3. Wat een leuk artikel! Ik wou vroeger altijd Wendy van dijk uit het programma ‘hart in aktie’ worden omdat ze daar mensen hielp. Met mijn opleiding Social Work kom ik toch aardig in de buurt, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *