My week at work #41 – oesters, Dinky Toys en Mosseldag

Mijn laatste dagen als verslaggever bij de PZC zijn ingegaan en gelukkig mag ik nog een heleboel leuke dingen doen voor ik afscheid neem. Zo proefde ik vorige week voor het eerst in mijn leven oesters, interviewde ik een 66-jarige man die zijn brood verdient met de handel in Dinky Toys en bezocht ik de Mosseldag in Yerseke. Kijk je weer mee naar de hoogtepunten uit mijn werkweek?

Oesters
Het zijn zware tijden voor de oesterkwekers in Zeeland. Sinds een paar jaar bedreigt de oesterboorder de oogst; het slakje boort een gaatje in de jonge schelpen en eet vervolgens de oester op. Wat resulteert in een hoop lege schelpen op de bodem. Om hun hoofd boven water te kunnen houden, zoeken de kwekers wanhopig naar nieuwe kweekmethodes en andere manieren om hun geld te verdienen. Zo heeft Danny Nelis geïnvesteerd in een boot die hij niet alleen kan inzetten voor de kweek, maar ook voor rondvaarten met toeristen.

Dat moesten we natuurlijk even uitproberen, dus voer ik een middag mee voor een reportage in beeld en tekst. Ik vond het oprecht heel leuk om te zien hoe Danny en zijn zoon Jesse gepassioneerd (en met een Yerseks accent) over hun vak vertellen. Ze zijn open over de problemen waarmee ze te maken hebben en laten zien hoe ze daarmee omgaan. Natuurlijk konden er aan boord ook verse oesters geproefd worden. En ik ben dan wel een echt Zeeuws meisje, maar ik had nog nóóit een oester gegeten. Voor alles een eerste keer, zullen we maar zeggen. Dus hup, dat zoute snotje in mijn mik gekiept… (En wat ik ervan vond, zie je denk ik wel aan mijn blik op de foto’s, haha!)

Foto’s door Marcelle Davidse – die hoogstwaarschijnlijk meer heeft gesmuld van mijn gezichtsuitdrukking, dan ik van de oester :’)

Dinky Toys
Soms hoeft een verhaal in de krant niet per se een actuele aanleiding te hebben, als het verhaal op zich al het lezen waard is. Dat was eigenlijk ook het geval bij mijn interview met Rob van den Bovenkamp. De 66-jarige man verzamelt al zijn hele leven speelgoedautootjes van het merk Dinky Toys. Rond zijn dertigste verruilde hij zelfs zijn baan als docent Nederlands voor de handel in onderdelen van de modelauto’s. Zijn hele winkel staat er vol mee en zijn pakketjes gaan heel de wereld over. En dat allemaal vanuit een klein dorpje in Zeeland! Hij is trouwens nog op zoek naar een opvolger. Dus mocht iemand dit lezen en denken dít is mijn droombaan, dan weet je wat je te doen staat! 😉

Mosseldag
Vorige week draaide ik ook mijn laatste weekenddienst voor de krant. Wat ik helemaal niet erg vond, want er stonden een hoop leuke dingen op het programma. Zo mocht ik onder andere verslag gaan doen van de Mosseldag in Yerseke. Ik was daar nog nooit geweest, dus liet me helemaal verrassen. Voor mijn reportage besloot ik te beginnen op de ‘Mossel Experience’, waar tot mijn grote verbazing vooral veel aandacht werd besteed aan zeewier. Er werd bijvoorbeeld chips gemaakt van zeesla. Natuurlijk waren er ook gewoon mosselen en zelfs een kermis en braderie. Het hele verslag lees je op pzc.nl.

Aftellen
Whaa, morgen begin ik aan mijn laatste drie werkdagen bij de PZC! Ik kan het nog niet helemaal bevatten, geloof ik. Maar dat zal wel komen als ik woensdag al mijn spullen inlever en afscheid neem van mijn collega’s… Volgende week verschijnt er dus een laatste recap van mijn werkweek – mét terugblik op de afgelopen twee jaar.

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *