Leestips! 3 boeken die ik één ruk uitlas

Yes, de zomer komt eraan en daarmee ook het ultieme leesseizoen. Want zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan een boekje lezen in de zon? In de tuin, op terras, maar natuurlijk vooral heerlijk op het strand. Nog geen idee wát je moet gaan lezen? Ik help je op weg door drie boeken op een rij te zetten waar ik enorm van heb genoten!

Lion – Saroo Bierley
“Op een klein station in India is de vijfjarige Saroo zijn broer kwijtgeraakt. Hij klimt in een treinstel om hem te zoeken, maar raakt per ongeluk opgesloten en komt helemaal alleen aan de andere kant van India in Calcutta terecht.

Zonder zijn familie en zonder te weten uit welk dorpje hij komt, zwerft hij wekenlang door de straten van de grote stad tot hij wordt opgenomen door een weeshuis. Ook daar weten ze zijn familie niet op te sporen en uiteindelijk wordt Saroo geadopteerd door een Australisch echtpaar bij wie hij gelukkig opgroeit.

Als hij bijna dertig is, en de technologie zo veel verder is dan toen, gaat Saroo met behulp van Google Earth op zoek naar het station waar hij al die jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Elke avond bekijkt hij urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, tot hij na een jaar zoeken dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India om te kijken of hij zijn familie weer terug kan vinden…”

Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen in het vliegtuig naar Australië (oké, dat was ook een reis van 24 uur, maar toch). Soms heb je van die verhalen die je aangrijpen, waar je nog dagenlang mee in je hoofd blijft zitten. Dat had ik heel erg bij Lion. Waarschijnlijk omdat het waargebeurd is en omdat het zo’n prachtig einde heeft. Het boek is geschreven door de hoofdpersoon zelf en dat zijn vaak geen literaire hoogstandjes, maar dit heb ik zonder problemen weggelezen. Sterker nog, het maakt het verhaal juist extra bijzonder en geloofwaardig. Echt een must-read!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bon Bini Beach – Suzanne Vermeer
Lilian en Dominique, twee Nederlandse studentes, gaan vakantie vieren op de Antillen waar de vader van Dominique een huisje heeft. Het belooft een geweldige tijd met veel feesten, luieren en shoppen te worden. Maar niets is minder waar.

Op een avond staan er twee mannen voor de deur die naar Dominiques vader vragen. Omdat ze onraad ruikt, doet ze zich voor als een gast. Ze weet niet alles van haar vaders zaken en poeiert de mannen af. Tijdens een heftige avond uitgaan, verliest Dominique haar vriendin uit het oog. Als ze de volgende morgen met een kater wakker wordt, is Lilian nog steeds niet terug.

De boeken van Suzanne Vermeer hebben alle ingrediënten die een zomers boek nodig heeft: spanning, een tropische bestemming en toegankelijke taal. Je vliegt als een malle door de pagina’s heen en moet soms oppassen dat je het niet al binnen een dag uit hebt gelezen. Bon Bini Beach is nog steeds één van mijn favorieten. Want: Antillen. Do I need to say more?

c Bon Bini Beach.jpg

Drijfhout – Ianthe Sahadat
“Elif is eenendertig jaar en net verlaten door haar grote liefde Daan. Om de verwerking draaglijker te maken vertrekt ze naar Thailand. Niemand weet waar ze is en niemand weet wat ze doet.

Ze is down, emotioneel, labiel, en komt rokend de dag door. Tot ze op een bergtop wordt aangesproken door een jonge Amerikaan. Hij intrigeert haar, geeft haar complimenten en laat haar het land zien.

Maar dat niet alleen. Als half-Portugese, talig ingestelde, slimme vrouw is zij perfect voor een klus die James van haar verlangt. Elif moet onder strikte geheimhouding doen wat James haar zegt. Met enige argwaan doet ze wat haar opgedragen wordt.
Met verbijsterende en mysterieuze gevolgen van dien.”

De reviews van dit boek liegen er niet om: dit is een topper. De eerste helft van het verhaal lijkt in eerst instantie nog een tikkeltje onrealistisch. Het gaat van absurd naar absurder en daar moet je even doorheen. Maar in het tweede deel blijkt dat allemaal een reden te hebben en valt alles op zijn plaats. Je mond valt open van verbazing. Heerlijk, dat een boek dit met je kan doen!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ik ben benieuwd wat jullie van deze boeken (gaan) vinden. Hopelijk heb ik zelf ook weer wat meer tijd om te lezen komende periode, dan kan ik binnenkort weer 3 aanraders op een rij zetten. En als jullie nog tips hebben om mijn (nu al eindeloze) to-read-list aan te vullen, hoor ik het ook graag!

You may also like

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *