Elo in Tokyo – kippenkraakbeen, kattencafé & Kyoto

Deze week at ik maffe gerechten als kippenkraakbeen en rijst met rauw ei, bezocht ik een kattencafé met geweldig mooie poezen en bracht ik het weekend door in Kyoto; het culturele hart van Japan. Er valt weer een hoop bij te kletsen, dus lees gauw verder dan praat ik jullie bij!

MAANDAG
Na een regenachtig weekend, was het maandag een prachtige dag. Het lijkt wel of het hier in Tokyo óf grijs en grauw is óf zonnig en stralend blauw. De middenweg heb ik na een week in ieder geval nog niet gezien. Aangezien ik wel van het zonnetje houd, maakte ik tijdens mijn eigenhandig ingelaste lunchpauze een extra lange wandeling naar de supermarkt en terug. Even een frisse neus halen!

‘s Avonds zijn we een hapje wezen eten bij een yakitori. Dat is een restaurant waar ze gegrilde spiezen vlees verkopen. Aangezien mijn Japans niet al te best is, liet de keuze over aan mijn vriend – met alle gevolgen van dien… We kregen onder andere kippenkraakbeen voorgeschoteld en een rijstschaal met rauw kwartelei. Ai ai ai, ik heb het oprecht een kans gegeven, maar het kraakbeen was zó hard dat ik me er niet toe kon zetten om het op te eten. De rijst met rauw ei bleek nog verrassend lekker. En gelukkig hadden we ook nog een aantal andere spiezen waar ik wel van heb gesmikkeld.

DINSDAG
De volgende dag was het gedaan met het mooie weer. Dus kon ik gewapend met een paraplu en een dikke jas de straat op naar Akasaka, de wijk waar mijn vriend werkt. Die had voorgesteld om samen te lunchen en dat vond ik natuurlijk een hartstikke goed idee! We belandden bij een Italiaans restaurant, waar we allebei een heerlijke pasta aten. En omdat dat best een uitgebreide maaltijd was, hielden we ons in de avond eens even gedeisd. Met een magnetronmaaltijd op de bank. Om vervolgens La Casa de Papel te bingewatchen met onze discokerstboom aan, haha.

WOENSDAG
We wonen nu op een appartementje van 30 à 40 vierkante meter en als je daarin slaapt, chillt én werkt, krijg je af en toe echt even enorm de behoefte om naar buiten te gaan, haha. Dus dat is precies wat ik woensdag deed toen ik zag dat ik wat ruimte in mijn agenda had. Ik nam de metro naar Shibuya, om een sportbeha te kopen bij de H&M (lekker praktisch) en combineerde dat meteen met een bezoekje aan een kattencafé.

Japanners lijken helemaal gek te zijn van cafés met dieren. Ze hebben er met honden, katten, konijnen, egels en zelfs uilen. Dat wou ik natuurlijk wel eens met eigen ogen zien. En om de cultuurshock enigszins beperkt te houden, besloot ik te beginnen met een kattencafé. Ik ging naar Mocha, waar ze echt de mooiste poezen hebben. Bijna allemaal Maine Coons, met van die heerlijk zachte haren. Oeh, zo fluffy!

DONDERDAG
Wie een sportbeha koopt, doet dat natuurlijk met de bedoeling om te gaan sporten. Dat heb ik donderdagmiddag dan ook gedaan. Het appartement waar mijn vriend woont is inclusief services, als ontbijt, spa en een sportschool. En als je overdekt kunt sporten, zonder dat je daarvoor de deur uit moet, dan heb je écht geen smoesjes meer, haha! Ik heb een uurtje cardio gedaan. Gefietst, gecrosstraind en hardgelopen. Lekker!

Toen de werkdag er voor ons allebei op zat, zijn we de deur weer uit gegaan om wat te gaan eten. Een westerse maaltijd dit keer (een cheeseburger) omdat we daar stiekem even zin in hadden. Daarna doken we een bar in voor een drankje. Ik ben niet zo’n cocktailtype, maar deze Espresso Martini met chocoladeschaafsel ‘on top’ smaakte me uitstekend!

VRIJDAG
Vrijdag werkten we overdag allebei eerst nog even thuis om aan het einde van de middag richting de shinkansen te gaan die ons naar Kyoto zou brengen. De shinkansen is eigenlijk de Thalys van Japan. Een hogesnelheidstrein die wel 320 kilometer per uur aflegt. En zo stonden we dus binnen amper 2,5 uur in de plaats die ook wel de culturele hoofdstad van Japan wordt genoemd.

Waar Kyoto die bijnaam aan te danken heeft, ontdekten we meteen die avond al. Ons hotel bleek namelijk in de buurt van Nijojo Castle te liggen en daar was net een kunstevenement ‘Flowers by Naked’, waarbij kunstwerken in de vorm van licht op de gebouwen bij het kasteel werden afgebeeld. Een beetje te vergelijken met Glow in Eindhoven. Maar dan op historische gebouwen. Heel gaaf!

ZATERDAG
We huurden zaterdag een fiets en crossten daarmee heel West-Kyoto door. Langs allerlei prachtige tempels, waarvan de Kinkaku-ji aan het water onze absolute favoriet was. Tussendoor maakten we tijd voor een traditionele lunch. En zoals wel vaker in dit land, had ik de helft van de tijd geen idee wat ik aan het eten was, maar smaakte het me prima.

We fietsten nog door tot halverwege de middag en de kou maakte steeds meer plaats voor het herfstzonnetje. Daardoor waren de roodgekleurde blaadjes nog feller. Echt prachtig! Ik deelde er een foto van op Instagram. Maar leuker om hier te laten zien vond ik het optreden van een Geishameisje, dat we ‘s avonds zagen in Gion Corner. Dit zijn de traditioneel geklede vrouwen, die vroeger dienden als ‘gezelschapsdames’. Je kunt ze exclusief inhuren tijdens een etentje, maar dat is behoorlijk prijzig. Dus besloten wij het te houden bij een iets toegankelijkere theateropvoering, waar meerdere ‘disciplines’ samen kwamen. Echt tof om eens te zien!

ZONDAG
Zondag stond weer helemaal in het teken van sightseeiing. We gingen in de ochtend naar twee van de bekendste tempels van Kyoto. De Fushimi Inari Taisha, met ongelofelijk veel rode torii poorten, en de Kiyomizu-dera in de bergen. Beiden werden ze ongelofelijk druk bezocht, wat toch altijd wel een klein beetje een smet is op de ervaring. Maar hoe langer we doorliepen bij Fushimi Inari hoe rustiger het gelukkig werd. En bij de Kiyomizu-dera hadden we een prachtig uitzicht over de bomen in herfstkleuren, de stad en de verderop gelegen bergen. Dus dat maakte heel veel goed!

‘s Middags ontsnapten we aan de drukte door naar Kibune te gaan met de ‘panoramische trein’. Oftewel een metro van glas waardoor we – alweer – heel mooi zicht hadden over de bossen. Van het dorpje Kibune loopt een wandelpad naar Kurama. Eerst twintig minuten honderden steile traptreden op en daarna een mooie route over de berg, langs allerlei tempels en andere heiligdommen, terug naar beneden. We genoten van de mooie uitzichten en stapten stevig door om nog voor het donker naar een onsen te kunnen. Dat is een natuurlijke warmtebron; een soort groot warm bad in de buitenlucht. Precies wat we nodig hadden na zo’n intensieve dag! Even relaxen.

You may also like

2 reacties

  1. Nog maar net terug krijg ik hiervan wel heimwee naar Kyoto! Kiyumiza-dera hebben we twee weken geleden ‘s avonds bezocht met de herfstbladeren verlicht. Prachtig! Als de herfst voorbij is wordt het minder druk, hoor, dus als ik jullie was zou ik zeker nog een keer terug gaan naar Kyoto. Er is genoeg te zien.
    En als inmiddels ervaren bezoeker van Japan herken ik je ervaringen. Wij hebben tijdens ons eerste bezoek ook een keer zomaar iets besteld bij een restaurant. Bleek ingewanden te zijn die je eerst nog een tijd moest koken op het bijgeleverde kooktoestelletje.
    Veel plezier nog in dit prachtige land!

    1. Haha, geweldig, hè, die culinaire/cultuurverschillen?! Komt zo ook een blog over online! 😉
      Kyoto is ons heel goed bevallen, maar we willen nog heel veel meer zien en hebben alleen de weekenden, dus ik weet niet zeker of we nog eens teruggaan! Wie weet. We gaan in ieder geval nog wel eens die richting op voor Osaka.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *