Ingeschreven bij de KvK – Officieel freelance journalist en tekstschrijver

“You have to take chances for your dreams to come true, ’cause taking no risks is the riskiest thing you could do.” Deze quote hoorde ik laatst in een filmpje van een digital nomad die zijn kantoorbaan had opgezegd om heel de wereld over te reizen en opeens wist ik weer waarom ik mezelf begin dit jaar in het diepe heb gegooid. Dus schreef ik me deze week in bij de Kamer van Koophandel, boekte ik een ticket naar Bali en nam ik mijn eerste opdrachten aan als freelance journalist en tekstschrijver!

Dromen waarmaken
Ik heb altijd gezegd dat dromen er niet alleen zijn om van te dromen, maar ook om ze uit te laten komen. Dat deed ik zelf eerder natuurlijk al door mooie reizen te maken en door te emigreren naar Curaçao. En in november besloot ik dat het tijd was voor iets nieuws. Ik zegde mijn dienstverband op en ging aan de slag als freelance journalist. Omdat ik graag wat creatiever bezig wilde zijn, wat losser wilde kunnen schrijven en ook weer wat multimedialer wilde werken. Maar bovenal omdat ik meer vrijheid wilde en de mogelijkheid wilde verkennen om locatie-onafhankelijk te gaan werken.

Mijn eigen bedrijf
Nu ik sinds een paar weken terug ben in Nederland wil ik daarmee verder gaan. Dus zette ik maandag de stap naar de Kamer van Koophandel en maakte ik van ‘Elo dit’ officieel mijn bedrijf. Ik heb besloten de naam van mijn blog aan te houden, omdat ik daar inmiddels wat bekendheid mee heb en omdat ik het nog steeds wel een goede naam vind. Even om jullie geheugen op te frissen: het is eigenlijk de bedoeling dat je ‘Elo dit’ op zijn Frans uitspreekt, want dan klinkt het hetzelfde als mijn voornaam Elodie (die overigens ook Frans is). Vertaal je ‘Elo dit’, kom je op de betekenis ‘Elo vertelt’. En dat is precies wat ik doe. Vertellen door middel van mijn teksten.

Journalist en tekstschrijver
Hoe je daar precies je brood mee kunt verdienen is voor veel mensen – die niet in het vak zitten – een raadsel, dus ik neem even van deze gelegenheid gebruik om het nog een keer goed uit te leggen. Met mijn achtergrond kan ik in principe allerlei diensten leveren op het gebied van tekst en (de Nederlandse) taal. Het meeste plezier haal ik uit het schrijven zelf, daarom wil ik me voornamelijk gaan laten inhuren als journalist en tekstschrijver.

Dat zijn wel echt twee dingen die je los van elkaar moet zien. Als journalist zal ik actuele, opmerkelijke of mooie verhalen moeten pitchen bij kranten en tijdschriften. Die geven dan aan of ze interesse hebben in mijn verhaal en dan kan ik het gaan uitwerken. Als tekstschrijver zal ik waarschijnlijk vooral worden ingeschakeld om commerciëlere content te maken voor bedrijven. Dat kan variëren van webteksten tot B2B-communicatie en van posts voor social media tot bijvoorbeeld persberichten.

Naast het schrijven zelf, wil ik ook meer gaan doen met het corrigeren, of zelfs het volledig herschrijven van teksten. Voor magazines, websites, maar ook voor particulieren die bijvoorbeeld hun sollicitatiebrief of scriptie verbeterd willen hebben. Op termijn zit ik zelfs te denken aan het geven van trainingen om andere ondernemers de basic schrijftechnieken te leren, zodat zij zelf pakkende teksten kunnen schrijven en de veelgemaakte fouten niet meer maken.

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *