Zeeuwse hotspot: vijf gangen feest bij Restaurant State

Als een oud-collega van je zijn eigen restaurant heeft geopend en door De Telegraaf wordt bestempeld als ‘de Zeeuwse belofte’, moet je dat natuurlijk zelf ook eens uitproberen. Samen met mijn broer ging ik naar Lamswaarde voor een uitgebreid diner bij Restaurant State. Wat we allemaal aten en wat we daarvan vonden, lees je in deze blog!

Oost-Zeeuws-Vlaanderen

Lamswaarde is een klein dorp in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Je moet hier als restaurant dus echt wel wat te bieden hebben, wil je dat mensen naar je toe komen. En dat lijkt Michiel van Laere en Joyce Oexeman met Restaurant State aardig te zijn gelukt. Op een zaterdagavond in het najaar, amper een half jaar na de opening, zit het restaurant op de begane grond helemaal vol.

Gelukkig hebben wij nog een plekje kunnen reserveren. We worden vriendelijk ontvangen en – langs de open keuken – naar een tafeltje geleid in één van de sfeervolle ruimtes waarin het restaurant is opgedeeld. Ondanks de grootte van het pand, voelt het zo heel behaaglijk. Met bakstenen muren, fijne verlichting, abstracte kunst en kaarsjes op tafel.

restaurant state zeeland antwerpen

Aperitief en amuses

We beginnen met een aperitief van het huis: perensap met prosecco. En hoewel ik oprecht nog nóóit heb genoten van iets dat met wijn of champagne te maken heeft, vind ik dit heel erg lekker en drink ik het zo weg. Waarschijnlijk komt dat door die heerlijk zoete perensmaak. Anyway, ik wil maar zeggen: dat belooft al veel goeds.

Voor we het menu van maar liefst vijf gangen uitgeserveerd krijgen, worden we al behoorlijk verwend met verschillende kleine hapjes en amuses. Van een ‘gerskrokantje’ met gers van een lokale brouwerij, tot een yorkshire pudding met harringkuit en een broodmandje met verrassende smeersels. Hmm, de toon is gezet. Tijd voor het echte werk!

hotspot zeeland restaurant state

Uitgebreid vijf-gangen-menu

We beginnen met een voorgerecht van wijting met saffraan, rode biet en duindoornbes. Krijgen vervolgens een Zeeuwse ossenworst met steenvruchten, pistache en zeevenkel. Smullen van de hondshaai met tarte tatin van pompoen en shiso. Misschien nog wel meer van de eend met paddenstoel knolselderij en rooibos. En sluiten af met een fenegriek en hangop van braam. Stuk voor stuk opgemaakt als ware kunstwerken.

Ik zou mezelf absoluut niet willen omschrijven als een culinair expert – in tegendeel: ik lustte tot een paar jaar geleden bijna niks -, maar mijn broer is dat als voormalig ‘hotello’ wel. En toen hij zei dat er een goede opbouw in de smaken zat, moest ik hem daar inderdaad gelijk in geven. Iedere gang werd de smaakbeleving weer net ietsje sterker. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom ik de eend en het bramendessert het allerlekkerste vond!

restaurant state zeeland

Feestelijke afsluiting

We besloten nog een ronde koffie en thee te doen voor we voldaan en wel weer naar huis zouden rijden. En ook daarbij was alles weer tot in de puntjes verzorgd. We kregen maar liefst drie lekkernijen op een bordje bij onze warme dranken. Een huisgemaakte nougat, een bonbon en een madeleine. Wat een feest! Daar maakten we natuurlijk nog even plaats voor.

Ik geloof dat we uiteindelijk wel vier uur in het restaurant hebben gezeten. Het was echt een gezellige avond met geweldig eten, goede service en niet te vergeten een hele leuke chef! Dus heb je iets te vieren, wil je een dagje in Antwerpen, Hulst, of Terneuzen goed afsluiten, of heb je gewoon zin in goed eten? Neem dan zeker eens de moeite om helemaal naar Lamswaarde te rijden voor een bezoek aan Restaurant State.

You may also like

4 reacties

  1. Noteren we voor juli 2020 Elodie, het traditioneel verblijf in Terneuzen, met
    dierbare bezoekjes en overgoten met een sausje van culinaire geneugtes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *