Hoera, mijn bedrijf bestaat één jaar!

Hoera, het is feest, want mijn bedrijf ‘Elo dit’ bestaat deze week precies één jaar! En wauw, wat is er in dat jaar veel gebeurd. Na mijn avontuur op Curaçao begon ik in Nederland weer helemaal bij nul en moest ik mezelf echt keihard bewijzen om aan opdrachten te komen. Maar inmiddels draai ik op volle toeren en komen de klanten bijna vanzelf. Hoe tof is dat?! Onder het motto stilstaan is achteruitgaan, wil ik komend jaar een aantal dingen veranderen en uitproberen. Daarover vertel ik in deze blog meer!

1. Partnerschappen sluiten

Als journalist en tekstschrijver word ik vaak gevraagd om teksten te schrijven voor bijvoorbeeld flyers, blogs en websites. Dat doe ik natuurlijk met alle liefde en plezier. Maar om uiteindelijk tot een eindproduct te komen zijn er ook nog mensen nodig die het drukwerk vormgeven, die het zoekwoordenonderzoek uitvoeren waarop ik mijn copy afstem en die de websites ontwerpen waarop mijn teksten komen te staan. Stuk voor stuk dingen waar ik echt wel het een en ander vanaf weet, maar die niet mijn specialiteit zijn.

Ik geloof dat je je als ondernemer beter alleen maar bezighoudt met dingen waar je heel erg goed in bent. Daarom besloot ik eind februari een oproep te plaatsen op social media om partners te zoeken, met wie ik kan samenwerken als dat nodig is. Aan de ene kant is dat mooi voor mijn klanten: want zo bied ik hen een totaalpakket aan services, zonder dat zij nog met andere partijen moeten schakelen. Aan de andere kant is dat goed voor mezelf: want zo zet ik mijn bedrijf weer wat sterker in de markt!

2. Schrijftraining ontwikkelen

Iets waar ik ook razend enthousiast over ben, is het ontwikkelen en geven van schrijftrainingen. Ik merk dat er een heleboel ondernemers, organisaties en hobbyisten zijn die graag schrijven, maar die de basis missen om goede, pakkende en lekker leesbare teksten uit hun toetsenbord te laten rollen. Daar wil ik ze graag bij helpen! Dus duik ik de komende weken weer mijn oude studieboeken in om een training te ontwikkelen die niet alleen gebaseerd is op mijn ervaring, maar ook op de bewezen theorieën.

Het lanceren van een schrijftraining was een van de doelen die ik begin dit jaar voor mijn bedrijf had opgeschreven. Toevallig kreeg ik de afgelopen weken drie aanvragen binnen voor workshops en begeleiding. Daardoor weet ik zeker dat er vraag naar is en ben ik extra gemotiveerd om er snel werk van te maken! In eerste instantie richt ik me op offline workshops, maar uiteindelijk ben ik ook van plan een online versie te lanceren. Interesse? Stuur me vast een e-mail met wat jij wil leren!

3. Uurtarief verhogen

Nu Elo dit een jaar bestaat, lijkt me dat een mooie gelegenheid om mijn uurtarief iets te verhogen. Ik heb een jaar extra ervaring, weet dankzij al die blije klanten nóg zekerder dat ik het geld waard ben en heb tijdens mijn zoektocht naar partners gezien dat mijn uurtarief nog aan de lage kant was. Het afgelopen jaar bracht ik nog 60 euro per uur exclusief btw in rekening. Dat wil ik voor nieuwe projecten opkrikken naar 62,50 euro per uur.

Dat is maar een kleine stijging en qua kosten voor de klant zal dit amper een verschil maken. Maar wanneer je alle projecten bij elkaar optelt over een heel jaar, kan het mij een hoop opleveren. Het is overigens heel normaal om als zzp’er eens in de zoveel tijd je tarief te verhogen. Je hebt namelijk te maken met inflatie – de kosten voor levensonderhoud in Nederland worden elk jaar hoger – en als je dit niet doet, zou je elk jaar relatief gezien iets minder verdienen.

4. Passief inkomen

Iets waar ik dit jaar ook mee wil experimenteren is het genereren van passief inkomen. Bijvoorbeeld in de vorm van affiliate marketing. Dat betekent dat als ik een product, hotel, of activiteit aanraad en jullie maken naar aanleiding daarvan een reservering of plaatsen een bestelling via een link op mijn blog, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit zijn commissies die jullie helemaal niets extra’s kosten, maar die de bedrijven waarnaar ik link als een soort bedankje aan mij geven.

Geen zorgen: ik ga jullie niet opeens allemaal producten aansmeren. Dat past helemaal niet bij mij en ik sta nog steeds voor integriteit en betrouwbaarheid. Maar ik wil wel eens bekijken welke partijen relevant voor mij en jullie zijn. Denk bijvoorbeeld aan Bol.com waar ik naar kan linken in boekenblogs. Booking.com waar ik naar kan linken voor goede accommodaties. En bedrijven op Curaçao waar ik nu al heel veel vakantiegangers naartoe stuur, door mijn lijst met tips voor Curaçao, maar waar ik helemaal niets voor terug krijg.

5. Meer vrije tijd

Tot slot is er nog één ding dat ik mezelf heb voorgenomen en dat is om meer vrije tijd in te lassen. Om minder vaak te werken in de avonden en weekenden en mezelf vaker een échte vakantie gunnen. Het afgelopen jaar heb ik veel tijd in het buitenland doorgebracht, maar op de twee weken Portugal na, ging de laptop steeds mee en werkte ik eigenlijk niet minder dan thuis. Daarnaast maakte ik ik in de weekenden regelmatig tijd vrij voor last-minute klussen, of werkte ik in de avonden door als ik het druk had.

Ik ben altijd al ambitieus geweest en maakte ook in loondienst zonder mopperen overuren als dat nodig was. Maar nu het mij direct extra inkomsten of een leuke nieuwe klant oplevert, is dat éxtra verleidelijk. En het lijkt me goed om mezelf daar een beetje tegen in bescherming te nemen, haha. Daarom ga ik om te beginnen – als het corona-virus geen roet in het eten gooit – drie weken vakantie vieren in Hawaï. Misschien gaat de laptop mee, puur voor het geval dat, maar de automatische afwezigheidsmail gaat zéker weten aan.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *