De 9 absolute hoogtepunten van mijn reis naar New York

Het is onmogelijk om negen dagen New York samen te vatten in één blog. Daarom heb ik dit keer niet gekozen voor een traveldiary, maar voor een lijstje met de hoogtepunten. Van een fietstour door Brooklyn, tot een helikoptervlucht over Manhattan en van het hoogste punt van Rockefeller Center tot een Broadwayshow. Oh men, wat was dit tof! 

Top of The Rock
Je bent niet in New York geweest als je niet bovenop één van de wolkenkrabbers hebt gestaan. Op aanraden van vrienden die in The Big Apple hebben gewoond, ging ik voor ‘Top of the Rock’. Het uiterste puntje van Rockefeller Center. 71 etages de lucht in. Toen ik het dek opliep, kreeg ik spontaan een lach op mijn gezicht. Damn jongens, wat een uitzicht!

Volgens mij betaal je voor een kaartje ongeveer 40 dollar. Die kun je het beste van tevoren kopen, omdat het aantal mensen op het dek gereguleerd wordt en je dus vaak niet meteen naar boven kunt. Als je eenmaal boven bent kun je er trouwens wel zo lang van genieten als je wilt. Ik geloof dat ik er wel een uur heb rondgelopen en pak ‘m beet honderdduizend foto’s heb gemaakt, haha!

Times Square
Wat je ook echt niet mag missen is Times Square. Dit is zo’n maffe plek met al die LED-schermen, de Broadwaytheaters en straatartiesten. Je weet gewoon niet waar je eerst moet kijken, haha. Het is trouwens ook leuk om hier ‘s avonds een keer rond te lopen. Als het overal donker is, geeft deze straat nog steeds licht. Bizar!

Brooklyn Bike Tour
Voor ik op vakantie ga, struin ik altijd het internet af op zoek naar travelblogs en -vlogs om alvast in de stemming te komen en leuke ideeën op te doen. Zo kwam ik via een vlog van Anna Nooshin terecht bij Brooklyn Bike Tours. Tony, die deze toer geeft, is een mega enthousiaste man die is opgegroeid in Brooklyn en er nooit meer is weggegaan. Hij weet daardoor heel veel te vertellen over de wijk en kan je alle leuke plekjes laten zien. Een dik pluspunt is by the way dat hij zijn fietstochten combineert met eten. Je kunt bijvoorbeeld ‘s avonds de Sunset & Skyline Pizza Tour doen, of ‘s ochtends de Desserts & Sweets Tour. Ik deed die eerste en heb er echt van genoten.

Voor de tour betaal je 89 dollar. En dat vond ik het meer dan waard, want het is echt een avondvullend programma, inclusief eten (3 XL-slices pizza en een super lekkere gelato), een drankje en foto’s van Tony die zichzelf ziet als een ware hobbyfotograaf.

Central Park
Ik zag het al helemaal voor me: een mooie zomerse dag beginnen met een Starbucks in Central Park. Een boekje lezen. Een wandeling maken. Héérlijk! In het groene hart van New York hangt echt een heel andere energie dan in de rest van de stad. Mensen komen er om te sporten, te picknicken, of om gewoon languit in het gras te liggen. Het is dan ook de perfecte plek om even de drukte van The Big Apple te ontvluchten. Ik had me alleen verkeken op de grootte van het park, dus als ik er ooit nog een keer heenga, zou ik zeker een fiets huren om net iets meer te kunnen zien!

Brooklyn Heights & Brooklyn Bridge
Nog een super toffe plek om de dag te beginnen of eindigen is Brooklyn Heights. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over Manhattan. Wat mij betreft absoluut de mooiste plek om de skyline te bekijken. Tijdens de bike tour van Tony kwam ik hier ‘s avonds al langs en ik ben later dus nog eens overdag terug gegaan. Dat combineerde ik toen met een fotomomentje in Washington Street (met de Manhattan Bridge op de achtergrond) en een wandeling over de Brooklyn Bridge. Om bij Brooklyn Heights te komen, kun je het beste de metro naar Clark Street nemen.

9/11 Memorial & Museum
Ik denk dat dit stukje (recente) geschiedenis bij ons allemaal nog wel op ons netvlies staat: de aanslag op de Twin Towers. En het is misschien heel raar om te zeggen, maar omdat dit op mijn verjaardag is gebeurd, voel ik me daar op de een of andere manier altijd heel erg betrokken bij. Een bezoek aan de 9/11 Memorial stond dan ook hoog op mijn lijstje. Op de plek waar ooit de torens hebben gestaan is nu een indrukwekkende herdenkingsplaats gemaakt en daarnaast is er een museum. Hoewel ik eigenlijk niet zo’n fan van musea ben, zou ik deze wel aanraden. Het is heel mooi gemaakt met afwisseling tussen audio, video, foto’s en tekst, maar ook met stukken van de Twin Towers die bewaard zijn gebleven en natuurlijk heel veel aandacht voor de alle slachtoffers. Erg indrukwekkend.

Liberty & Allis Island
Een stukje geschiedenis wat ik dan weer helemaal niet zo goed kende, was dat van Allis Island. Hier kom je met dezelfde boot als die naar Liberty Island gaat. Dus een bezoek aan deze twee bezienswaardigheden kun je mooi met elkaar combineren. Als je alleen The Statue of Liberty wil zien, kun je ook de gratis pont naar Staten Island nemen, maar door de afstand waarop deze boot erlangs vaart, vond ik het eerlijk gezegd geen aanrader. Voor een paar tientjes kun je net zo goed naar het eiland gaan en het standbeeld van dichtbij bekijken; dan zie je pas hoe groot die is. Verder is daar niet zo bar veel te beleven, maar één halte verder – op Allis Island – wel. Hier vond vroeger het selectieproces plaats voor de migranten die New York in wilden. Een strenge keuring waarbij hun gezondheid en financiën bijvoorbeeld werden gecontroleerd. Nu is het een museum. Interesting!

Helikoptervlucht
Bij het lezen van deze blog zou je het misschien niet zeggen, maar ik ben heel voorzichtig met mijn geld. Ik ga altijd voor de pak melk die 5 cent goedkoper is dan een andere en als ik nieuwe kleren koop stel ik mezelf wel drie keer de vraag of ik het echt nodig heb. Maar als ik op reis ben, dan wil ik er ook álles uithalen wat er in zit. Zodat ik eenmaal thuis niet hoef te denken ‘had ik nog maar dit of dat gedaan’.

Onder dat motto legde ik ook een rib uit mijn lijf neer voor een helikoptervlucht over Manhattan. Ik had nog nooit een helikoptervlucht gemaakt en dacht: als ik het doe moet ik het ook op een gave plek als deze doen! En jongens echt: wat was dit gaaf! Ik boekte de helikoptervlucht bij Manhattan Helicopters en in totaal kostte dit me om precies te zijn 263,94 dollar. Dat is inclusief allerlei taxes (kaal zat de prijs geloof ik net onder de 200 dollar). Hier krijg je een vlucht van vijftien minuten voor terug en ik heb letterlijk van elke seconde genoten. Dit is echt een once in a lifetime experience!

Broadway
Onder datzelfde motto gunde ik mezelf na lang wikken en wegen toch een kaartje voor een Broadwayshow. Hier zie je echt de crème de la crème van de musicalwereld en buiten dat zijn de theaters zelf ook nog eens prachtig! Kortom: dit moet je een keer meegemaakt hebben. De absolute topper is natuurlijk The Lion King, maar die had ik als kind al eens gezien in Nederland en is het duurste van alle shows, dus ging ik naar Aladin. Ook een geweldige voorstelling en ik zat toevallig ook nog eens naast de grootste Broadwayfan van New York; een heel schattig mannetje die zowat elke show al had gezien en me in geuren en kleuren vertelde wat hij overal van vond. Dus ik heb echt enorm genoten, haha.

Mijn kaartje was een gelukstreffer. Omdat ik hem minder dan een uur van tevoren kocht bij de New Amserdam Theatre en in mijn eentje een stoel kon opvullen, betaalde ik ‘maar’ 99 dollar.

Extra
Er zijn natuurlijk veel meer leuke plekken en activiteiten, die ik in deze blog niet heb uitgelicht. Zo is Soho een heel leuk wijkje met hippe koffietentjes en een grote winkelstraat. Daar achter ligt Greenwich, wat het decor is van de Sex and The City. Hier kun je bijvoorbeeld lekker muffins eten bij Magnolia Bakery, dat bekend is uit de serie. Ook heel tof is de Highline van New York, een soort park op een viaduct van twee kilometer lang. Als je hier langs de goede kant op stapt, eindig je bij de Chealsea Market waar je heel veel lekkere eettentjes hebt (daarover vertel ik in een volgende blog meer!). En last but not least: ik ben echt fan geworden van Williamsburg, een hipsterwijk (in de goede zin van het woord) in Brooklyn. Hier barst het van de jonge mensen, leuke vintage zaakjes en hippe lunchspots. Ga hier vooral een keer op zaterdag heen, dan wordt er ook van alles in stands aan de straat verkocht!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *