Fotografiecursus les #4 – nachtfotografie

In het donker fotograferen was iets wat ik nooit kon. Maar met de goede instructies van Sylka en na wat te oefenen, is het toch gelukt! In deze blogpost vertel ik jullie hoe je mooie foto’s kunt maken bij weinig licht en laat ik de resultaten van de foto-excursie in Hulst zien. 

Als onderdeel van de fotografiecursus die ik volg, gingen we laatst een avond met onze camera’s en statieven op pad in Hulst. De zon was net onder en de lucht was op de eerste foto’s nog mooi donkerblauw. Later werd het echt pikdonker, maar dat heb ik maar amper kunnen vastleggen, omdat ik m’n batterij van tevoren niet had opgeladen (ja, ik weet het, stom).

In de vorige blogs over de cursus konden jullie al meer lezen over het instellen van je diafragma, sluitertijd en ISO. Meer hoef je op zich niet te kunnen om ‘s avonds te kunnen fotograferen. Wat echt een must is, is een statief. Je kunt natuurlijk ook iets anders gebruiken, zoals een bankje, of een vuilnisbank. Maar foto’s  bij weinig licht uit de hand nemen is (voor een amateur als ik) vrijwel onmogelijk.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Technisch verhaal
Ik vind zelf dat ik de mooiste foto’s heb gemaakt op standje ‘S’. Zeker wanneer ik een héle lange sluitertijd had van zo’n 30 seconden. Dan waren de foto’s mooi zuiver en wat lichter. Maar ook fotograferen op ‘A’, waarmee je het diafragma instelt, kan van pas komen bij nachtfotografie. Als je diafragma bijvoorbeeld klein is (dus een hoog getal achter de f), kun je het hele beeld loepzuiver vastleggen. Zelfs de straling van het licht van een lantaarnpaal achterin beeld.

Het is handig om de foto te maken op de zelfontspanner. Zelfs de klik om de foto te nemen kan namelijk al voor beweging zorgen in je foto en dat voorkom je door hem eerst 2 of 10 seconden te laten aftellen voor de foto wordt gemaakt. Ik had mijn ISO even op automatisch gezet. Die moet je in ieder geval niet te hoog instellen, want dan krijg je ‘s avonds erg korrelige foto’s.

Ik gebruikte een oud statief dat nog van mijn opa is geweest. En dat ding heeft jammer genoeg zijn beste tijd wel al gehad inmiddels. De pootjes zakten de hele tijd in elkaar, omdat de uitschuifstukjes (geen idee wat het echte woord daarvoor is) niet meer goed vastgedraaid konden worden. Daardoor waren sommige foto’s scheef of niet zuiver. Tijd om een nieuwe aan te schaffen dus!

Tadaaa, de foto’s
Genoeg gekletst, aanschouw hier de resultaten. We begonnen bij de Keldermanspoort en de Bierkaai en liepen daarna verder naar de Dubbele Poort.

COMRPI keldermanspoort
f/16, 1 seconde sluitertijd

 

COMRPI bierkaai hulst
f/11, sluitertijd 30 seconden
COMPRI dubbele poort
f/3.5, sluitertijd, 2.5 seconde

Zoals je ziet is het ook leuk om met deze instellingen lampjes van fietsen en auto’s te fotograferen. Daar gebruikte ik wel een kortere sluitertijd (‘maar’ 2 tot 3 seconden), omdat anders de lichtstreep wat vager werd. Nu ik alle foto’s zo op een rijtje zie, moet ik zeggen dat ik het meest tevreden ben met de foto van de Bierkaai. Dat komt denk ik door de langere sluitertijd, die foto is echt een stuk zuiverder dan de anderen.

Hopelijk hebben jullie weer wat aan de tips gehad, ik ben benieuwd naar jullie foto’s. Ik ga dit zelf zeker nog eens proberen, want het is echt leuk om te zien dat het gewoon lukt!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *