Fotografiecursus les #3 – compositie en portret

Je kunt de techniek van fotograferen nog zo goed onder de knie hebben, de compositie is misschien nog wel veel belangrijker voor je foto. Dat leerde ik in de derde les van de fotografiecursus die ik volg. In deze blogpost lees je waar je op kunt letten bij je compositie en zie je de foto’s die ik maakte van Tedje. 

Ik heb al twee technische lessen achter de rug waarin ik leerde hoe je het diafragma, de sluitertijd en ISO zelf in kunt stellen en wat dat met je foto doet. Nu was het tijd om meer te leren over de compositie. Sylka vertelde ons onder andere over de ‘regel van derden’ en lijnenspel in je foto.

De regel van derden
Bij de regel van derden, wordt de foto denkbeeldig in 9 vlakken verdeeld. Drie keer een derde horizontaal, drie keer een derde verticaal. Door het onderwerp van je foto op een derde, of twee derde van een foto te plaatsen ervaart de kijker de foto blijkbaar als natuurlijker. En ik moet zeggen: ik vind het ook wel minder saai dan wanneer het onderwerp precies in het midden staat. Bij veel camera’s kun je trouwens een raster instellen, waardoor je deze indeling al kunt zien tijdens het maken van je foto.

regel van derden af
De regel van derden

 

Lijnenspel
Een foto wordt ook nog eens spannender door gebruik te maken van lijnen in de omgeving. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld weggetjes, hekken, of een rij lantaarnpalen. Bij deze foto kun je dat heel mooi zien. En zoals je ziet is de fotograaf – mijn oom – gaan hurken bij het maken van de foto, waardoor je opeens vanuit een heel ander perspectief kijkt. Dat maakt het beeld nog eens extra leuk, vind ik.

Elo mike compri


Huiswerk
Tijd om zelf aan de slag te gaan! We kregen de opdracht om portretfoto’s te maken met deze tips en leidraden in ons achterhoofd. En toevallig had ik vorig weekend afgesproken met vriendinnen van de opleiding. Tedje heeft haar eigen blog, en tja, welke blogger heeft er nou genoeg foto’s van zichzelf? Ze was dus wel te porren om voor mij model te staan. Op aanraden van Evelien (van fotografille.nl) trokken we met de camera door de Spoorzone in Tilburg, achter het station. En we hadden geluk, want er was net een oude treinwagon neergeploft. Prettyyy!

2.jpg

3

 

1

Ik heb geprobeerd om eens vanuit andere posities foto’s te maken en ik heb eigenlijk bij alle foto’s gebruik gemaakt van de regel van derden (niet precies, maar wel ongeveer). Vooral met de laatste foto ben ik erg tevreden. Ik vind hier de kleuren mooi en de lijn die de blokken op de achtergrond vormen. Tedje heeft heel veel geduld met me gehad, haha, want nu ik zelf alles ging instellen ging het niet altijd van de eerste keer goed.

Nog een extra tip
Wil je een vage achtergrond bij een portretfoto? Zet je model dan niet te dicht tegen de achtergrond aan. Het diafragma is op al deze foto’s hetzelfde. Maar bij de foto’s van de oude wagon is de achtergrond veel zuiverder, omdat er weinig ruimte was tussen het treinstel en Tedje zelf.

Hopelijk hebben jullie weer iets aan deze tips gehad! Ik ben benieuwd wat je van de foto’s vindt. Waar let jij zelf altijd op als je portretfoto’s maakt?

Lees ook de andere blogs over de cursus
– Les #1 – diafragma. Spelen met de wazigheid van je achtergrond.
– Les #2 – sluitertijd en ISO. Stel zelf je belichting in en ‘bevries’ beweging in je foto.
– En natuurlijk de blog die Tedje over de shoot schreef met nóg meer foto’s!

You may also like

1 reactie

  1. Een tip
    Een van de belangrijkste, en eerste, lessen in de fotografie; hou je horizon recht!
    Scheve foto’s halen de kwaliteit naar beneden heb ik altijd geleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *