Fotografiecursus les #2 – sluitertijd en ISO

Zoals jullie misschien wel al weten volg ik een fotografiecursus. Ik heb al jaren een spiegelreflex maar wist niet hoe ik mijn camera handmatig kon instellen (en dan kun je toch écht meer dan met de automatische stand). In deze blogserie deel ik mijn vers opgedane kennis en zien jullie hopelijk mijn vooruitgang aan de hand van mijn ‘huiswerk’.

In de blog over les 1 konden jullie meer lezen over het instellen van het diafragma. Je zag al meteen een mooi resultaat in de foto’s door de onscherpe achtergronden. In de tweede les leerden we meer over het instellen van de sluitertijd en ISO. Door je sluitertijd zelf in te stellen kun je met beweging in je foto spelen. Met een korte sluitertijd kun je ondanks snelle bewegingen iets zuiver fotograferen, met een lange sluitertijd wordt de beweging juist zichtbaar in de foto als een soort waas.

Ik fotografeer met een Nikon D3000 en daar kan ik de sluitertijd instellen door mijn camera op de functie ‘S’ te zetten en vervolgens aan het tandwieltje rechtsboven te draaien. Op je schermpje, of als je door je lens kijkt onderin beeld, zie je de sluitertijd veranderen. Dat cijfer is meestal een breuk (bijvoorbeeld 200e van een seconde) of een getal met dubbele aanhalingstekens (hele seconden). Op deze stand past je diafragma zich nog wel automatisch aan, maar je ISO niet.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Verschil tussen korte en lange sluitertijd
Zoals ik dus al zei zit het grootste verschil hem in het vastleggen van de beweging. Maar er komt meer bij kijken. Bij een korte sluitertijd wordt je foto namelijk donkerder, bij een lange sluitertijd heb je kans op overbelichting. Daarom kwam de ISO ook meteen aan de orde in dezelfde les, want daarmee kun je kunstmatig het licht in je foto bijstellen. Dat werkt gelukkig iets simpeler: een laag ISO maakt je foto donkerder, een hoog ISO maakt je foto lichter (maar helaas ook iets korreliger).

Huiswerk
We moesten voor de volgende les minstens twee foto’s maken waarbij we de sluitertijd (en ISO) zelf hebben ingesteld. Tijdens de cursus zelf hebben we al een paar mooie voorbeelden gezien hoe je de beweging met water mooi kunt vastleggen.

tomaat
Beide foto’s, sluitertijd: 1/250, ISO: 1600.

Leuk! Dat wou ik thuis ook eens proberen. Dus vroeg ik mijn vader of hij me even wilde assisteren. Met de foto’s hieronder als resultaat.

beweging appel.jpg
Sluitertijd 1/250 – ISO: 1600
wijn inschenken.jpg
Sluitertijd 1/320 – ISO: 1600

Pfoe, dat viel nog best tegen. De hoogst mogelijke ISO-instelling op mijn camera is 1600 en als ik hem daar op zet en een snelle sluitertijd kies, worden mijn foto’s erg donker. Ook al gebruik ik praktisch dezelfde instellingen als tijdens de cursus. Ik heb nog geprobeerd de belichting wat aan te passen door de foto’s achteraf te bewerken, maar de kwaliteit wordt er niet beter op (want, zoals ik al zei: hoge ISO zorgt voor een korrelige foto).

Ik snap niet goed hoe de foto’s van tijdens de cursus zo veel mooier konden zijn. Misschien door de donkere achtergrond en de studiolamp? Ach, het idee vind ik nog steeds heel leuk. Misschien moet ik het nog eens proberen op een hele zonnige dag.

UPDATE: ik kwam erachter dat ik had zitten prutsen met instellingen waar ik helemaal niet aan had moeten zitten. Dus ben ik nog eens in de herkansing gegaan op dezelfde plek met hetzelfde licht. En toen had ik al een stuk lichtere foto’s!

plons

Nog steeds geen mega geweldige foto, maar ik vind het wel heel cool om zo een splash te kunnen ‘bevriezen’. Laat me weten of je hier ook eens mee aan de slag gaat!

You may also like

6 reacties

    1. Ah wat leuk om te horen dat je er wat aan hebt! Ik had precies hetzelfde en ben niet zo van de handleidingen, dus een cursus is een prima manier om de techniek te begrijpen om die in de praktijk te kunnen gebruiken. Succes met het uitvogelen verder! 🙂

  1. Heel cool! Tip: fotografeer je objecten vlakbij natuurlijk licht, bijvoorbeeld bij een raam! En dan natuurlijk met het licht mee fotograferen. Doe ik ook altijd 🙂

  2. Tof dat je een fotografie cursus volgt, en dat deelt op je blog :)! Heb zelf een Nikon D3100 en schiet eigenlijk altijd in RAW en de manual stand. Maar er valt altijd nog genoeg te leren!

    1. Oh, dan heb je t oudere broertje van mijn camera! Ik fotografeerde ook altijd op de automatische stand. Je kunt echt meer als je je camera snapt. Al is het bij mij nog lang niet zo ver dat ik álles kan wat ik wil kunnen. Maar stapje voor stapje kom ik steeds meer te weten! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *