Fotografiecursus les #1 – diafragma

Ik maak graag foto’s, maar heb het idee dat ik mijn camera lang niet goed genoeg ken. Daarom besloot ik samen met een vriendinnetje een fotografiecursus te gaan volgen. In deze vierdelige serie deel ik tips en zien jullie (hopelijk) mijn vooruitgang. 

Tijdens de eerste les leerden we hoe je het diafragma van je camera zelf kunt instellen en wat dat doet met je foto. Yes! Nu kan ik zelf instellen hoe wazig de achtergrond van mijn foto is. Ik vind het super mooi als die heel erg vaag is.

Ik fotografeer met een Nikon D3000 en daar kan ik het diafragma instellen door mijn camera op de functie ‘A’ te zetten en vervolgens aan het tandwieltje rechtsboven te draaien. Op je schermpje, of als je door je lens kijkt onderin beeld, zie je het diafragma veranderen. Dat is het cijfertje achter de ‘f’. Op deze stand past je sluitertijd zich trouwens nog wel automatisch aan.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hoe groter, hoe vager
Bij een klein diafragma zie je de achtergrond zuiver, dat kan goed van pas komen als je landschapsfoto’s maakt. Bij een groot diafragma wordt de achtergrond vaag, wat bijvoorbeeld mooi is bij portretten of bij foto’s waar de focus op één object moet liggen. Wat wel grappig (en verwarrend) is, is dat wanneer je je diafragma kleiner maakt, het getal achter de ‘f’ juist hoger wordt. En andersom natuurlijk.

Huiswerk
We kregen de opdracht om voor de volgende les twee foto’s mee te nemen, waarbij we zelf het diafragma hebben ingesteld. Het is alweer even geleden dat ik voor het laatst huiswerk had. En dat ik ooit zin heb gehad om huiswerk te maken, kan ik me eigenlijk niet eens herinneren. Maar ik had écht zin om hiermee aan de slag te gaan.

Verschil tussen groot en klein diafragma
Van alle foto’s die ik heb gemaakt, heb ik drie voorbeelden waar je het verschil in de instellingen heel goed kunt zien. Op de linkerfoto’s staat het diafragma op zijn kleinst (ongeveer f 22), op de foto’s aan de rechterkant op ongeveer f 3.5.

Ik volg deze basiscursus trouwens bij Sylka Fotografie, omdat zij mij toevallig had gefotografeerd tijdens de carnavalsoptocht dit jaar. De cursus bestaat uit vier lessen en een extra cursusavond nachtfotografie. Hopelijk hebben jullie ook wat aan de tips en vinden jullie het leuk om mijn ontwikkeling te volgen. De volgende les leren we meer over sluitertijd en ISO.

Wat vinden jullie van mijn eerste foto’s?

You may also like

4 reacties

  1. Leuke tips! heb het geprobeerd met mijn eigen camera Canon D1100D (die ik ook veel te weinig gebruik en half niet weet wat de mogelijkheden zijn) en inderdaad het verschil is super!

  2. De keuze voor de boeken om het verschil in gebruik in diafragma te illustreren vind ik het meest geslaagd. Voor de andere twee keuzes zou ik andere (leuker) onderwerpen hebben gekozen. Toch, het is duidelijk wat je wilt laten zien. Je laat zien dat je het principe van de diafragma heb begrepen.

    1. Ha Joeline, dankjewel voor je reactie. Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat ik dit schreef, haha. Ik zou alweer even moeten denken als ik manueel met mijn camera ga fotograferen, vrees ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *