Even bijkletsen: corona, creatief zijn en crashen in Zeeland

Het is inmiddels vier maanden geleden dat ik voor het laatst een weekoverzicht deelde op mijn blog. Hoog tijd voor een persoonlijke update! Hoe gaat het met me? Welk effect heeft het coronavirus op mijn leven? En hoe ga ik daar mee om? In dit artikel praat ik je helemaal bij. Over onze droomreis die werd geannuleerd, de invloed van het virus op mijn werk als zelfstandig journalist en tekstschrijver en de onverwachte verhuizing naar een tijdelijke stek in Zeeuws-Vlaanderen… 

De wereld op slot

Al ruim twee maanden ben ik niet meer echt de deur uit geweest. Na carnaval werd ik ziek, en omdat ik een dagje in Tilburg had gefeest, luidde het doktersadvies: thuisblijven en koste wat het kost voorkomen dat je iemand anders besmet. Hoewel het lang niet zeker was dat ik corona had, deed ik braaf wat er van me gevraagd werd. Dat het virus twee weken later zowat iedereen verplichtte om binnen te blijven, had ik op dat moment nooit gedacht. Wauw, hoe bizar dat de hele wereld opeens volledig op slot kan gaan?

Na drie weken in de ziekenboeg, stond ik te trappelen om weer aan de slag te gaan. Maar toen de maatregelen werden aangescherpt en een heleboel bedrijven de deuren sloten, vreesde ik het ergste. Wat als opdrachtgevers zich zouden terugtrekken? Helaas is dat precies wat er in de eerste weken ook gebeurde. Een magazine waarvoor ik schrijf wordt tijdelijk niet uitgegeven, een training die ik zou geven werd afgezegd en een klant waarvoor ik content schrijf, heeft aanzienlijk minder opdrachten.

Creatief ondernemen

Ik schoot meteen in de creatieve modus. Wat kan ik allemaal doen om ervoor te zorgen dat ik genoeg blijf verdienen? Een beroep doen op de bijstandsuitkering die de overheid beschikbaar stelt, zag ik absoluut niet als een optie. Dus ging ik sparren met andere ondernemers, bedacht ik mijn nieuwe dienst ‘Eerste hulp bij schrijven‘ en deed ik research voor het opzetten van een masterclass ‘sterke stukken schrijven’. Maar voor ik tijd had om al deze ideeën verder uit te werken, stond mijn agenda opeens weer bol van de deadlines.

Door alles wat er gebeurde, hadden de kranten het extra druk. Mensen hadden behoefte aan betrouwbare informatie over het virus en het belang van onafhankelijke journalistiek werd alleen maar groter. Daarom schreef ik op aanvraag een aantal extra verhalen over wat er achter de schermen gebeurde bij PZC, maakte ik op eigen initiatief een stuk over over een Hulsterse verloskundige die in haar woonplaats Antwerpen werd belaagd en pitchte ik met succes een artikel over de problemen op Curaçao bij het landelijke AD.

Online zichtbaar zijn tijdens de crisis

Ondertussen klopten er ook een aantal bedrijven aan die deze crisis juist willen aangrijpen om aan hun online zichtbaarheid te werken. Er zijn enorm veel bedrijven met het voornemen om de teksten op hun website eens grondig aan te pakken, die blogs willen schrijven maar niet weten waar ze moeten beginnen, of die op een andere manier willen zorgen voor meer bekendheid bij hun doelgroep. En gelukkig weten ook nieuwe klanten mij in deze tijd voor dit soort klussen te vinden. Daar ben ik echt super dankbaar voor!

Eigenlijk zou ik nu vakantie vieren, maar voorlopig werk ik lekker door. Onze droomreis naar Hawaï is in duigen gevallen en we proberen er nu alles aan te doen om het geld dat we in de vluchten en accommodaties hadden gestoken, terug te krijgen. Hawaiian Airlines vliegt niet vanuit Europa en mijn vriend woont straks niet meer in Japan, dus een voucher zou ons alleen maar opzadelen met extra kosten. Helaas zijn reisorganisaties slecht bereikbaar en verlenen ze weinig medewerking. Maar ik hoop dat we uiteindelijk toch tot een oplossing komen.

Verhuizen naar Zeeuws-Vlaanderen

Dat onze reis werd gecanceld, betekende ook dat we opeens niet drie weken, maar bijna drie maanden bij onze ouders in Zeeland zaten. Mijn vriend zijn appartement in Rotterdam is voor een jaar (de periode dat hij in Japan zou wonen) onderverhuurd, dus daar kunnen we niet in. Naar Tokio vliegen is door de grensblokkades geen optie. En bij onze ouders zijn we hartstikke welkom, maar om zo lang bij hen te wonen, was natuurlijk nooit de bedoeling. Dus besloot ik op zoek te gaan naar een tijdelijke oplossing om deze periode te overbruggen.

En die hebben we gevonden! Sinds een week zitten we in een splinternieuw appartementje in Zeeuws-Vlaanderen. We huren dit voor ten minste twee maanden en het heeft echt alles wat we nodig hebben. De woning is net gerenoveerd en we zijn de eerste huurders. Echt, het is alsof ik in een boekje leef. Zo mooi zijn de ruimtes gestyled. De keuken is enorm en we koken er lustig op los. De ochtenden zijn heerlijk stil en rustig. En we kunnen ons eigen ritme weer helemaal zelf bepalen. Heer-lijk. Hier was ik aan toe!

Even schakelen

In plaats van eilandhoppen in Hawaï, de kersenbloesem bewonderen in Japen en de Olympische Spelen bijwonen in Tokio, vieren wij dus zomer in Zeeland. Dat is op zijn zachtst gezegd andere koek. Maar eerlijk is eerlijk: nu ik me eenmaal aan dat idee heb overgegeven, vind ik dat echt niet zo erg. We zijn gezond, hebben allebei nog werk én we zijn – thank god – samen. We hebben een heerlijk stekkie om deze weken door te brengen en met allerlei nieuwe kookspullen, zoals een airfryer, gourmetstel en contactgrill, kan ik me de komende tijd prima vermaken. Wat wil een mens nog meer? 😉

You may also like

1 reactie

  1. Wederom een mooi verhaal ( je maakt heel wat mee) . Een bekend plekje voor mij waar je nu verblijft. Succes met alles .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *