Uitschrijven en de gevolgen voor je verzekeringen

Als je verdeeld over een jaar meer dan acht maanden in het buitenland verblijft, ben je verplicht om je uit te schrijven in Nederland. Het is handig om van tevoren even te bekijken hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Bij sommige gemeentes kun je je digitaal uitschrijven, bij anderen alleen aan de balie op het gemeentehuis. Dit betekent dus dat je je al moet uitschrijven voor je vertrek. Wil je meteen een ‘Bewijs van uitschrijving’ meenemen (die je nodig hebt voor je sedula), dan moet je je zelfs per direct uitschrijven.

MAAR! Als je uitgeschreven bent uit Nederland, heeft dit gevolgen voor je verzekeringen. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kun je geen claims meer indienen vanaf het moment dat je in Nederland bent uitgeschreven. Please, kijk dit even goed na voor je in de penarie zit.

Ik had mijn reisverzekering lopen bij Interpolis. Deze heb ik meteen telefonisch opgezegd, zodat ik ook geen premie meer hoefde te betalen. Bij mijn zorgverzekeraar VGZ ging het een stuk moeizamer. Na drie telefoontjes was ik nog niet uitgeschreven. Uiteindelijk heb ik (1) een ingevuld ‘toetsingsformulier buitenland’ moeten insturen, (2) een bewijs van uitschrijving van de gemeente en (3) een bewijs van mijn nieuwe polis*. Waarschijnlijk gaat dit een stuk lastiger dan bij andere verzekeringen, omdat je in Nederland verplicht bent een zorgverzekering te hebben.

* Er kwam direct alweer een ander probleem om de hoek kijken: want ik kon niet in Nederland verzekerd zijn als ik daar niet was ingeschreven en kon me pas op Curaçao verzekeren wanneer ik mijn Sedula had (daarom moet je dus op tijd beginnen met je VVR-aanvraag). Omdat het me absoluut geen goed idee leek om hier een aantal weken onverzekerd rond te lopen, heb ik een gespecialiseerde verzekering afgesloten bij OOM Verzekeringen. De Tijdelijk in het Buitenland Wonen-verzekering om precies te zijn. Puur voor de overbruggingsperiode, want sinds ik mijn Sedula had, ben ik verzekerd bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank van Curaçao).

 

You may also like

2 reacties

  1. Hey, ik vroeg me af hoe je je hebt verzekerd op Curaçao. Ik heb net mijn sedula binnen dus ik kan me nu ook lokaal verzekeren maar ik weet niet goed hoe en wat

    1. Hi Fleur! Als je eenmaal je sedula hebt, ben je voor je gezondheidszorg gedekt via de SVB. Dat is de collectieve zorgverzekering op Curaçao. Mijn autoverzekering en reisverzekering had ik afgesloten bij BSure, dat is de verzekeraar van MCB. Heb ik je daarmee geholpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *