Verklaring van Rechtswege aanvragen

Om in Curaçao te mogen wonen en werken, heb je een verklaring van rechtswege (VVR) nodig. Je kunt deze verklaring al vanuit Nederland aanvragen via immigrationcur.org. Ik zou aanraden om dit op tijd te doen, want het kan vier maanden (!) duren, voor de toelatingsorganisatie je aanvraag heeft behandeld. En dat kan nogal onhandig zijn, want je hebt je VVR ook weer nodig om andere dingen te kunnen regelen.

Aanvraag
Allereerst moet je een account aanmaken op immigrationcur.org. Daarna kun je aangeven dat je je VVR wilt aanvragen. Vervolgens moet je een aantal vragen invullen en scans van een aantal documenten (waarvan je een deel bij je gemeente moet aanvragen) bijvoegen. Dat zijn de volgende:
– Je paspoort;
– Geboorteakte (maximaal 6 maanden oud);
– Verklaring omtrent gedrag (maximaal 3 maanden oud);
– Werkgeversverklaring PLUS het paspoort van je werkgever, OF een ander bewijs van voldoende geldelijke middelen, zoals een verklaring van je bank;
– Indien getrouwd: huwelijksakte (maximaal 6 maanden oud);
– Indien samenwonend: kopie van de notariële samenlevingsovereenkomst die in Nederland moet zijn afgesloten PLUS beide een bewijs van burgerlijke stand;
– Indien gescheiden: uittreksel scheidingsregister (maximaal 6 maanden oud);
– Indien je kinderen meeneemt: een bewijs van inschrijving bij een school;
– Indien één van de ouders van het kind niet meekomt: kopie paspoort van achterblijvende ouder PLUS een verklaring dat de ouder geen bezwaar heeft dat zijn/haar kind naar Curaçao verhuist OF een uitspraak van de rechtbank;
– Bewijs van betaling van de leges, deze kun je meestal downloaden via internetbankieren.

LET OP 1. De leges (615 gulden) moet je vooraf betalen. Het kan even duren voor het bedrag van je rekening is afgeschreven, en dus ook voor je je bewijs van betaling hebt. De betaalgegevens van de Toelatingsorganisatie vind je hier.

LET OP 2. Alle documenten moeten in goede kwaliteit en kleur worden ingescand. Doe je dit niet? Dan is dat fraudegevoelig en loop je de kans dat je verzoek wordt afgekeurd. Als dit zo is moet je het verzoek opnieuw indienen en (volgens mij) ook opnieuw betalen.

Als je VVR is toegekend, ontvang je hiervan een mail. Print het bewijs uit en ga daarmee naar het administratiekantoor, tegenover de McDonald’s in Punda. Hier krijg je de stempel in je paspoort.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *