Q&A: Een jaar op Curaçao, jullie meest prangende vragen!

Het is deze week precies één jaar geleden dat ik met twee koffers en knikkende knietjes op het vliegtuig stapte om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen in mijn leven: wonen en werken op Curaçao! Na jaren twijfelen besloot ik het gewoon te doen en de proef op de som te nemen. En ik zou iedereen willen aanraden om hetzelfde te doen. Maak je dromen waar, want het maakt je zó gelukkig. 

Hoe het afgelopen jaar op Curaçao is bevallen, weten jullie denk ik wel als jullie mij een beetje volgen op social media. Ik heb er met volle teugen van genoten en dat doe ik nog steeds. Ik heb de afgelopen twaalf maanden zó veel leuke mensen ontmoet, mooie plekjes ontdekt en toffe dingen gedaan! En hoewel ik veel online deel, krijg ik alsnog veel vragen van jullie via Instagram, Facebook en zelfs via e-mail. Daarom leek het mij – in het kader van mijn eenjarig jubileum – leuk om een Q&A te posten over mijn leven op Curaçao, waarbij ik jullie meest prangende vragen beantwoord. Let’s go!

Wat is het gaafste aan je leven daar?
Ik weet niet of ‘gaaf’ het goede woord is. Maar wat ik zo leuk vind aan het leven op Curaçao is dat alles veel spontaner gaat. Mensen plannen hier heel weinig en kunnen daardoor precies doen waar ze zin in hebben. En om leuke dingen te doen, wachten ze niet tot het weekend is; dat gebeurt de hele week door. Ik werk hier hard – ik denk zelfs harder dan in Nederland – maar dat betekent niet dat ik in mijn vrije uurtjes binnen zit te Netflixen. Ik ben hier veel meer buiten de deur. Even een drankje doen, ergens gaan lunchen of een middagje naar het strand. Heerlijk vind ik dat. En ja, dat laatste is misschien wel het gaafste aan mijn leven hier. Ik kan elk weekend naar de stranden waarvan ik vroeger dacht dat ze alleen in films bestonden. Zó prachtig blauw. Dat blijft een cadeau.

Wat vind je het lastigst nu?
Dat mensen op Curaçao komen en gaan. Behalve de stagiaires die echt maar een paar maanden blijven, zijn er ook heel veel figuren die net als ik ‘een jaartje’ komen. Vaak wordt dat wel wat langer, omdat het leven hier zo fijn is, maar uiteindelijk gaat bijna iedereen na een tijdje weer terug. Gelukkig heb ik al vanaf het begin een ‘harde kern’ van drie meiden om me heen en leer ik steeds meer mensen kennen die hier zijn geboren en getogen. Dat maakt het wat minder vervelend dat daar buiten alles om de haverklap wisselt. Al komt binnenkort ook het moment dat het eerste vriendinnetje uit mijn girl squad het eiland gaat verlaten 🙁

Mis je je familie en vriendinnetjes niet?
Ja, natuurlijk mis ik mijn familie en vriendinnetjes in Nederland wel! En mijn vriendjes ook. Haha! 😉 Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik er niet heel erg vaak mee bezig ben, omdat ik het hier natuurlijk super leuk heb en gelukkig ook hele fijne mensen om me heen heb. Maar als ik zie dat al m’n vriendinnetjes samen zijn, als mijn familie bij elkaar is, of als er een feestje is thuis, betrap ik me echt wel eens op het gevoel dat ik daar bij wil zijn.

Wat mis je verder nog aan Nederland?
Ik mis het om te kunnen fietsen, om het gevoel te hebben dat ik veilig van mijn auto naar de voordeur van mijn huis kan lopen, om mijn haar los te dragen en om mezelf elke dag direct na werk in joggingpak te hullen. Ik mis carnaval, en Vestrock en belangrijke mijlpalen bij mijn vrienden en familieleden. Zo is mijn broer bijvoorbeeld verhuisd en weet ik niet waar hij nu woont, heb ik de bruiloft van een van mijn neven gemist en is een andere neef vader geworden van een meisje dat ik nog nooit in mijn armen heb kunnen houden. Dat is heel erg gek, maar helaas wel iets wat erbij hoort als je ervoor kiest om te emigreren.

Heb je nou nooit eens zin in dat heerlijke gure Nederlandse kloteweer met regen en nog meer regen?
Eh nee. Dat is iets wat ik absoluut níet mis. Haha! Die twee dagen per jaar dat het hier echt regent, vind ik het heerlijk om me eens binnen op te sluiten met een goed boek en een lekker muziekje. Maar verder geniet ik hier enorm van het feit dat ik altijd naar buiten kan in een korte broek, met een zonnebril op mijn hoofd!

Zie je een toekomst op dit zonovergoten eiland of in het koude kikkerlandje?
Ik ben gestopt met het leven te plannen, omdat ik er inmiddels wel achter ben dat het toch vaak niet zo loopt zoals ik het had bedacht. Of omdat er iets onverwachts op je pad komt, of omdat je dromen en ideeën die je had over het leven simpelweg veranderen. Kortom: zo ver kijk ik nog niet vooruit. Ik kan wel zeggen dat ik voorlopig nog even hier blijf, omdat ik net een nieuw appartement heb en het eilandleven echt nog niet beu ben. Maar natuurlijk denk ik wel eens na over wat ik hierna zou willen. Ik zou bijvoorbeeld heel graag nog een wereldreis maken en daar is het nu ook een goed moment voor. Maar waar ik me ooit zou willen settelen, weet ik nu echt nog niet. Dat kan op Curaçao of in Nederland zijn, maar ik zie mezelf net zo goed eindigen in Barcelona, New York of Sydney… De tijd zal het leren!

Hoe doe je het financieel? Aangezien je volgens mij wel allerlei leuke dingen kunt doen?
Goeie vraag. Hier heb ik van tevoren ook heel erg mee in mijn maag gezeten. Het is geen geheim dat de salarissen op Curaçao een stuk lager liggen, terwijl de kosten voor levensonderhoud vergelijkbaar zijn met, of zelfs hoger zijn dan in Nederland. Ik verdien hier ongeveer de helft van wat ik in Nederland verdiende en kom daar elke maand precies mee toe.

Dat ik veel leuke dingen kan doen, lukt enkel doordat ik heel bewust met mijn geld omga. Ik heb toen ik hier net was een keer uitgerekend wat ik – buiten mijn vaste lasten, zoals huur, belasting, beltegoed – per dag kan uitgeven om rond te komen. Dat gemiddelde heb ik eigenlijk altijd in mijn achterhoofd. Als ik mezelf de ene dag laat gaan en bijvoorbeeld uit eten ga én ga stappen, dan moet ik de andere dag even wat rustiger aan doen. Ook als ik een grote aankoop wil of moet doen, probeer ik dat weer te compenseren door andere dagen mijn uitgaven te beperken.

Verder betaal ik omgerekend vrijwel nooit meer dan 20 euro voor een etentje. En als ik naar het strand ga, probeer ik zo veel mogelijk de goedkopere strandjes uit te zoeken, waar je niet te veel moet betalen voor entree of het gebruik van een strandbedje. En echt grote dingen, zoals reizen, doe ik van mijn spaarrekening. Ik vind het ook een heel erg fijn idee om die buffer te hebben voor als er echt iets fout gaat.

Nog steeds bleke knakworstjes.
Dit is niet eens een vraag.

Nog meer vragen? Stel ze gerust in een reactie!

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *