Digital nomad worden? Dit zijn de eerste stappen!

Geld verdienen op reis en de vrijheid hebben om te gaan en staan waar je wilt. Het klinkt voor veel mensen als een droom. Een droom die voor mij vorig jaar werkelijkheid werd. Ik begon voor mezelf en als zelfstandig journalist en tekstschrijver werkte ik onder andere vanuit Curaçao, Indonesië en Japan. Terwijl ik op reis was, kreeg ik vaak de vraag wat je moet doen om zo te kunnen leven. En dat vertel ik jullie natuurlijk maar al te graag. Daarom hier: de eerste stappen die je moet nemen om een digital nomad te worden!

Profileer je zelf online

Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen als je wilt gaan ondernemen, is zorgen dat je online zichtbaar bent. Profileer je online als expert binnen jouw vakgebied, zodat mensen weten waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Zelf ben ik vooral actief op Instagram, LinkedIn en Facebook. Maar ik heb ook een eigen blog (hé, gezellig dat je hier bent) en een zakelijke website.

Op al deze verschillende kanalen probeer ik regelmatig updates te plaatsen en dat doe ik voor ieder platform weer met een iets andere insteek. Gebruik ik Instagram vooral om mensen te inspireren en reisfoto’s te delen, laat ik op LinkedIn voornamelijk zien wat ik doe op het gebied van werk en deel ik op Facebook met name linkjes en berichten met betrekking tot mijn blog.

Door regelmatig iets te posten, zorg ik ervoor dat ik steeds weer even voorbij kom bij mijn volgers en ze me bijna niet kúnnen vergeten als ze een tekstschrijver zoeken! Bovendien zijn social media heel erg interessant, omdat je content snel verspreidt wanneer mensen een update liken of delen. Daardoor bereik je dus ook weer mensen die je nog niet direct volgen.

Doe een beroep op je netwerk

Als op internet duidelijk te zien is wat je doet en waar mensen je voor kunnen inschakelen, wordt het tijd om potentiële opdrachtgevers actief te gaan benaderen. Natuurlijk kan online profileren op een passieve manier al een effect hebben, maar een direct telefoongesprek of een concreet voorstel op de mail werkt nóg beter.

Neem eens contact op met je oude stageplekken, met oud-studiegenoten die nu als professionals in jouw sector werken, of met bedrijven waar je simpelweg graag voor aan de slag zou willen. Zo heb ik bijvoorbeeld communicatiebureaus en bedrijfsjournalistieke bureaus in de regio Zuidwest-Nederland aangeschreven om te laten weten wie ik ben en wat ik doe. Dat heeft in een paar gevallen daadwerkelijk tot samenwerkingen geleid!

Daarnaast heb ik ook een aantal collega-ondernemers aangetikt die misschien iets voor mij kunnen betekenen. Misschien hebben andere copywriters hun handen vol en kunnen ze wat werk naar mij doorschuiven. Of misschien kan ik op een samenwerken met fotografen of grafisch ontwerpers om klanten een mooi totaalpakket te kunnen bieden. Zo zijn er een hoop mogelijkheden te bedenken!

Omring je door gelijkgestemden

Als je erover nadenkt om te gaan ondernemen, is het goed om gelijkgestemden om je heen te verzamelen. Sparren met iemand die niet precies weet wat jij doet en die zich totaal niet kan voorstellen hoe jij daar als ondernemer je brood mee kunt verdienen, zal je niets wijzer maken. Ga daarom eens in gesprek met iemand uit jouw sector die al onderneemt, of die er ook over nadenkt, en help elkaar verder.

Ook online kun je dit soort mensen opzoeken. Ik ben bijvoorbeeld lid van de Facebookgroepen Female Digital Nomads, Digital Nomdas – Jobs & Opportunities, Dutch Girlboss, Ambitieuze meisjes, Tekstschrijvers, (bedrijfs)journalisten en copywriters, Freelance Journalisten Netwerk en Creatieven van het Zuiden. Stuk voor stuk groepen waar ondernemers in zitten die óf digitaal werken op afstand, óf die net als ik teksten schrijven. Je kunt hier natuurlijk stilletjes meelezen en je laten inspireren door de andere leden, maar er worden ook wel eens concrete oproepen gedaan voor werk of interessante discussies gestart waarin je je kunt mengen.

Blijf jezelf ontwikkelen

Blijf je altijd verder ontwikkelen. Verdiep je in relevante materie, zodat je weet waar je het over hebt en je jouw beloftes aan klanten kunt waarmaken. Zo volgde ik bijvoorbeeld een SEO-cursus ‘Hoog in Google’, waarbij ik hele waardevolle kennis heb opgedaan die ik kan toepassen als copywriter. Verder deed ik mee aan een masterclass ondernemen voor content creators, aan een ‘Business Kickstart Cursus’ en een ‘Digital Nomad Instagram Course’ om wat meer te leren over het ondernemen in de praktijk.

Daarnaast ben ik een heleboel ondernemers gaan volgen op Instagram, die vaak goede tips geven. Zo zie ik tussen alle loze updates door, ook hele interessante verhalen voorbij komen waar ik weer wat lessen uit kan trekken. Leuk om te volgen als content creator zijn bijvoorbeeld thesocialgoodgirl en femkekamps. Celinecharlotte geeft tips over ondernemen in zijn algemeenheid en dan heb je nog mybigworldworktrip en vrijemeid die zich echt richten op digital nomads (to be).

Kies locatie-onafhankelijk opdrachten

Ik denk dat als je alle bovenstaande tips hebt opgevolgd, je al een behoorlijke basis hebt gelegd om je ondernemersavontuur mee te starten. Maar als je overal ter wereld wilt kunnen werken, dan is het natuurlijk bovenal belangrijk om te zorgen dat je locatie-onafhankelijke opdrachten aanneemt. Oftewel klussen waarbij het niet uitmaakt waar op deze aardbol je ze uitvoert.

Dat is bij mijn werkzaamheden als journalist nog wel eens lastig, omdat ik in principe op de plek moet zijn waar het nieuws is, of in ieder geval in dezelfde tijdzone als waar eventuele interviewkandidaten verblijven. Maar als copywriter heb ik vaak al genoeg aan een laptop en stabiele Wi-Fi-verbinding om mijn werk te kunnen doen. Daar moet ik me dus meer op richten op de momenten dat ik voor langere tijd op reis wil. En dat is ook precies wat ik de afgelopen weken in Indonesië heb gedaan.

Wil je nóg meer concrete tips over hoe je echt vorm kunt geven aan reizend ondernemen? Volg dan de Digital Nomad E-course van Suzanne van Duijn. Haar Instagram Course gaf mij destijds me precies het steuntje in de rug dat ik nodig had, dus ik kan het je zeker aanraden. 

Wees er snel bij, want tot 1 juli betaal je maar €99 (exclusief btw) voor het lespakket en na de pre-sale kost deelname €198. En ja, natuurlijk kun je de cursus volgen waar en wanneer je maar wilt. Het enige dat je nodig hebt is internet. Helemaal zoals het hoort bij dit thema 😉 Meer informatie vind je hier!

You may also like

2 reacties

  1. Ik wil dit zo graag! Ik denk dat dit één van mijn grootste dromen is. Ik volg je avonturen altijd met zoveel bewondering en plezier. Hele fijne blog dus. Voor mij zijn er een paar dingen die voelen als hele grote stappen, waar ik me nog ”even” overheen moet zetten.

    1. Ah, dat is leuk om te horen! Misschien is die cursus van Suzanne dan leuk om te volgen. Die heeft mij in ieder geval heel veel praktische inzichten gegeven en gaat ook wat specifieker in op de ‘beren op de weg’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *