De 7 beste boeken die ik ooit heb gelezen

Boeken, ik ben er dol op. Ik verslind ze al zolang ik me kan herinneren en heb inmiddels hele kasten vol. Nu iedereen weer wat meer tijd heeft om te lezen, lijkt me dat een mooi moment om eens een lijstje te maken van de zeven beste boeken die ik ooit heb gelezen. Van een journalistieke reproductie over ‘het kalifaatmeisje’, tot een familiekroniek over Nederlands grootste crimineel en een ongelofelijk verhaal over een weeskind dat zijn weg naar huis vindt via Google Earth. In willekeurige volgorde.

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay

Ik herinner me nog dat Haar nam was Sarah wekenlang in de boeken top 10 stond toen ik op de middelbare school zat. Anderhalf jaar geleden pakte ik deze oorlogsroman zelf uit de kast en begreep ik meteen waarom. In Haar naam was Sarah volg je de Amerikaanse journaliste Julia Jarmond in Parijs. Ze schrijft een artikel over de nacht van 16 juli 1942, waarin niet alleen de nazi’s maar ook de Franse politie razzia’s houden.

Zo komt ze het verhaal van Sarah op het spoor. Een joods meisje dat die bewuste nacht samen met haar ouders werd opgepakt en gedeporteerd. Maar niemand heeft gezien dat Sarah eerst haar kleine broertje Michel in een kast opsloot. Terwijl Julia zich in het dossier vastbijt, stuit ze op een groot geheim van haar schoonfamilie… Haar naam was Sarah is typisch zo’n boek dat het verleden naar het nu haalt. Waardoor je niet zomaar een goed verhaal leest, maar je ook nog iets leert over de geschiedenis.

Laura H. – Thomas Rueb

Wat drijft een jonge vrouw om haar hele hebben en houden achter te laten en naar een land te vertrekken waar de bommen haar om de oren vliegen? Met die vraag in mijn achterhoofd begon ik aan het boek Laura H. van Thomas Rueb. Het verhaal over het ‘kalifaatmeisje’ geeft een uniek kijkje in het proces van manipulatie tot de verhuizing naar de Islamitische Staat en de ontsnappingsactie die daarop volgt.

Laura werd in één klap de bekendste Syriëganger van Nederland, toen ze bij aankomst op Schiphol – met twee kinderen, maar zonder haar man en jihadist Ibrahim – werd gearresteerd. De Zoetermeerse werd ervan verdacht door de IS naar Nederland te zijn gestuurd om een aanslag te plegen. In poging te ontdekken of die beschuldiging terecht was, ging journalist Thomas Rueb op onderzoek uit. Met als resultaat een bijzondere reconstructie die je in één adem uitleest.

Becoming – Michelle Obama

Oké, ik geef het toe: ik heb altijd al een zwak gehad voor Barack Obama. Dus toen zijn vrouw Michelle na zijn aftreden een boek schreef, hoefde ik niet lang na te denken. Dít wilde ik lezen. Mijn verhaal Becoming gaat over Michelle en hoe zij de vrouw is geworden die ze vandaag is. Ze neemt je mee naar haar jeugd in de South Side van Chicago, vertelt hoe ze als donker meisje in een minder bedeelde wijk heeft moeten vechten voor haar plekje in de maatschappij en beschrijft vervolgens hoe ze haar carrière als jurist op de schop doet om iets te kunnen betekenen voor het kansarme deel van de bevolking.

Natúúrlijk schrijft ze ook over Barack, over de politieke campagnes waarvoor het gezin alles opzij moet zetten en over het leven in het Witte Huis. Becoming is geen boek met een spanningsboog waar je u tegen zegt, maar wel een openhartig verhaal dat je inspireert om ook iets te betekenen voor een ander.

De Vliegeraar – Khaled Hosseini

Ik hou van boeken die je iets leren over een stukje geschiedenis of een cultuur waar je nog niet veel van wist. Door er een fictief verhaal aan te koppelen, gaat het leven en komt het binnen. De Vliegeraar van Khaled Hosseini is daar een mooi voorbeeld van. Dit boek speelt zich af in Afghanistan en gaat over Amir – die behoort tot een bevoorrechte bevolkingsgroep – en Hassan – de bediende, die behoort tot de arme Hazaren.

De jongens groeien samen op en zijn als broers voor elkaar. Tot Hassan tijdens een vliegerwedstrijd in Kabul iets vreselijks overkomt en Amir slechts toekijkt. Vanaf dat moment drijven zowel schuldgevoelens als de oorlog hen uit elkaar. Enkele decennia later voert een familiegeheim Amir terug naar Afghanistan, waar hij wordt geconfronteerd met de spoken van zijn verleden. De Vliegeraar zit vol plotwendingen, waardoor je het boek met ingehouden adem en een knoop in je maag uitleest.

Judas – Astrid Holleeder

Judas van Astrid Holleeder kruipt onder je huid. De zus van Nederlands bekendste crimineel Willem Holleeder beschrijft in deze dikke pil hoe de Heineken-ontvoering in 1983 een stempel drukt op het leven van het hele gezin. Hoe haar broer iedereen om hem heen manipuleert, afperst en in gevaar brengt. Inclusief zijn zussen, moeder en zijn kleine neefje en nichtje.

Astrid heeft er schoon genoeg van en besluit voor haar familie op te komen. Ze wil maar één ding: haar bloedeigen broer levenslang achter de tralies zien verdwijnen. En om dat voor elkaar te krijgen, verzamelt ze in het grootste geheim – met gevaar voor eigen leven – het bewijsmateriaal dat hiervoor moet zorgen. Hoewel Astrid Holleeder naar mijn mening niet de allerbeste schrijfster is, is ze er wél in geslaagd om met dit boek een enorme indruk op me te maken. De rillingen over mijn lijf.

Boekenblog Lion

Lion – Saroo Brierley

Een boek dat ik echt in één ruk uit las, was Lion van Saroo Brierly. Ik kocht deze paperback op het vliegveld en nog voor ik voet aan land zette, sloeg ik de laatste bladzij om. Wauw, wat een ongelofelijk maar waargebeurd verhaal. Over de Indiase Saroo die als 5-jarig jongetje in een treinstel in slaap valt en pas uren later wakker wordt in een onbekende stad aan de andere kant van het land.

Wekenlang zwerft hij op straat voor hij wordt opgenomen door een weeshuis en uiteindelijk wordt geadopteerd door een Australisch echtpaar. Maar 25 jaar later kan hij het nog steeds niet loslaten: hij ziet het treinstation van zijn geboortedorp haarscherp voor zich en is vastberaden zijn biologische familie terug te vinden. Met behulp van Google Earth pluist hij zo’n beetje heel India uit. Net zolang tot hij een satellietbeeld ziet dat strookt met zijn herinnering…

Voor Jou – Jojo Moyes

‘Leest ze dan écht alleen maar over ellende?’, hoor ik jullie vragen bij het lezen van deze blog. Nee hoor, ik zwijmel op zijn tijd ook graag eens lekker weg bij een romantisch verhaal. Bij de internationale bestseller Voor jou van Jojo Moyes bijvoorbeeld. Dit boek draait om de hoofdpersoon Louisa, die aan de slag gaat als verzorger van de verlamde Will. Een jonge gast die tot voor kort alles had wat zijn hartje begeerde, maar na een aanrijding in een rolstoel is beland.

Terwijl Louisa hem zo goed en kwaad als dat gaat probeert te helpen, ontdekt ze dat Will geen uitweg meer ziet. Hij heeft plannen waar ze niets van af wil weten en is vastberaden om hem van gedachten te doen veranderen. “Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?”, is de vraag die de flaptekst van het boek opwerpt. Er is maar één manier om daar achter te komen. 😉

Nu aan het lezen: de Zeven zussen

Ondertussen ben ik begonnen aan de Zeven Zussen. Een serie van maar liefst zeven boeken over zeven zussen die na het overlijden van hun adoptievader op zoek gaan naar hun wortels. Die zoektocht brengt hen (en dus jou als lezer) langs allerlei verschillende landen. Dat maakt het volgens mij een heel geschikte serie om in de zomer te lezen. Zéker in deze tijd waarin we zelf geen reisjes kunnen maken. Misschien niet de beste boeken die ik ooit heb gelezen, maar zeker zeer vermakelijke! 😉

Wat is het beste boek dat jij ooit hebt gelezen?

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *