Werken bij het Antilliaans Dagblad #4

De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer op! Hoog tijd om weer een paar stukken uit te lichten die ik heb geschreven voor het Antilliaans Dagblad. In januari schreef ik bijvoorbeeld over een dolfijn die tussen de badgasten belandde, bezocht ik de set van Bon Bini Holland 2 en dompelde ik me onder in de wereld van voetbal voor een artikel over de voetballers uit de Curaçaose selectie, die erg gewild zijn.

Slachtoffers vuurwerk
Het eerste artikel dat ik in 2018 schreef, had een iets minder leuke aanleiding. Het Sint Elisabeth Hospitaal (grootste ziekenhuis van Curaçao) had de balans opgemaakt na de feestdagen; hoeveel opnames er in die dagen waren geweest, met welke klachten de personen werden opgenomen en hoeveel gewonden er waren door vuurwerk. Van de medisch directeur ontving ik allerlei grafieken en tabellen met cijfertjes en het was aan mij om die statistieken te vergelijken met vorige jaren, er een conclusie uit te trekken en er een logisch verhaal van te breien. En dat lijkt te zijn gelukt, want het uiteindelijke artikel belandde op de voorpagina!

Dolfijn belandt tussen badgasten
Op de website van NOS verscheen begin deze maand een filmpje van een dolfijn die tussen de badgasten bij Seaquarium Beach was beland. Ik vroeg me af hoe dit kon gebeuren, hoe het is opgelost en of het voor de dolfijn en de badgasten gevaarlijk is geweest. Dus belde ik de woordvoerder van Dolphin Academy, die me het hele verhaal vertelde. Het bleek te gaan om dolfijn Pasku, die op open zee was vanwege een trainingsdemonstratie. Tijdens het ‘stoeien’ met een andere dolfijn, nam Pasku op de terugweg een verkeerde afslag en belandde hij opeens aan de verkeerde kant van de rotsen. De rest lees je in het artikel dat ik erover schreef.

Op de set van Bon Bini Holland 2
Ik volg Jandino Asporaat al een hele tijd via Snapchat, omdat ik van zijn humor hou en misschien nog wel meer van zijn hilarische kinderen. Enfin, dat doet er verder niet toe. Wat er wel toe doet is dat ik er via snapchat achter kwam dat hij op Curaçao was voor de opnames van Bon Bini Holland 2. Ha, dat is leuk, dacht ik! Bij de PZC was ik altijd een beetje de entertainmentspecialist, maar dat was er hier nog niet van gekomen. Tijd om nog eens in die rol te kruipen, vond ik. Met de producers sprak ik af om een kijkje te nemen op de set, toen ze bij Blue Bay Resort aan het filmen waren. Jammer genoeg was er geen tijd voor interviews, dus bleef het bij een foto met een bericht in de krant.

Joling in opspraak om struisvogelrit
Ik bleef nog even in mijn rol als entertainmentdeskundige, toen Gerard Joling een paar dagen later in opspraak kwam door een foto waar hij op een struisvogel zat bij de Ostrich Farm. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Social mediagebruikers gingen los met boze comments. “Gerard Joling, ik vind het respectloos en misselijkmakend hoe jij met dieren omgaat”, enzovoorts. Natuurlijk gingen de ietwat sensatiegerichte media uit Nederland hier vrolijk in mee. Maar wij vroegen ons af of het wel echt zo slecht is voor de dieren. Ik heb zelf al eens zo’n safaritoer gedaan bij de struisvogellboerderij en kon me herinneren dat de begeleiders toen ook vroegen wie er een ritje wilde maken, dus het was geen uitzondering. Google maakte me niet veel wijzer, dus belde ik de Ostrich Farm voor hun kant van het verhaal en schreef er een artikel over.

Voetballers doen het goed op transfermarkt
Curaçao heeft sinds een aantal jaar een eigen nationaal voetbalteam dat hard aan de weg timmert. De selectie won afgelopen jaar de Caribbean Cup en was op de laatste FIFA-wereldranglijst weer een aantal plekken gestegen. Al die mooie prestaties zorgen er ook voor dat de voetballers meer waard worden en het daardoor goed doen op de transfermarkt. Om een aantal van deze mooie transfers op een rij te zetten en toe te lichten, belde ik voor een artikel in het AD met bondscoach Remco Bicentini. Hij vertelde me dat al deze transfers er ook voor kunnen zorgen dat het Curaçaose team sterker zal worden. Dus wie weet staat Curaçao straks op het WK in plaats van Nederland! 😉

OM maakt – tegen trias politica in – wetsontwerpen
Wie op Curaçao komt, merkt meteen dat het er hier in het verkeer heel anders aan toegaat dan in Nederland. Automobilisten halen je langs rechts in, rijden door rood licht, lappen de snelheidslimiet aan hun laars en kruipen na de happy hour gewoon weer achter het stuur. Je went eraan, weet op een gegeven moment dat je altijd scherp moet blijven op wat het verkeer om je heen doet, maar kunt in je eentje niet alle risico’s uitsluiten. Door gebrek aan regels worden onverantwoordelijke chauffeurs niet gauw gestraft en vallen er helaas relatief veel verkeersslachtoffers. Tijd voor actie, vond het Openbaar Ministerie. En als de ministers van Justitie en Verkeer niets doen, doen we het zelf wel, moeten de officiers van justitie hebben gedacht. Geheel tegen de scheiding der machten in, maakten ze wetsontwerpen in de hoop dat handhaven in de toekomst wel mogelijk wordt. Een woordvoerder vertelde mij er alles over dit onderwerp en ik schreef een paginagroot artikel over.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *