Werken bij het Antilliaans Dagblad #10

Een dagje op een tropisch eiland, een ziekenhuis dat geen operaties meer uitvoert en zeeschildpadden die worden bedreigd door recreatie. Zomaar wat dingen waar ik de afgelopen maand over heb geschreven. Je leest er alles over in deze nieuwe blog!

Middenpagina Klein Curacao
Het is al zo’n vier maanden geleden dat ik voor de krant een dagje met de Mermaid mee mocht naar Klein Curaçao en nu stond mijn artikel hierover ein-de-lijk in de krant! Omdat actuele verhalen altijd voorrang hebben, en we nou eenmaal een dagblad zijn dat nieuws brengt, is er soms weinig tijd vrij te maken om aan zulke tijdloze reportages te werken. Vandaar dat het resultaat eventjes op zich heeft laten wachten. Maar dat was het wachten natuurlijk ook meer dan waard (ghehe). Het is uiteindelijk een leuke productie geworden met een combinatie van de reportage van de trip, een interview met de eigenaar van Mermaid Boattrips, Cor Mons, en mijn foto’s.

Verbod livemuziek Pietermaai
Verder heb ik natuurlijk vooral weer over nieuwtjes geschreven, die in sommige gevallen zomaar kwamen aangewaaid. Zo belde de eigenaar van Mundo Bizarro ons bijvoorbeeld met de boodschap dat de horecazaken in Pietermaai een verbod hadden gekregen op het maken van livemuziek. Voor wie Pietermaai niet kent: dit is een heel gezellig buurtje met een heleboel bars en restaurants. Het succes van deze wijk is vrijwel puur te danken aan de horeca en het bijbehorende entertainment. Maar na een controle van de inspectie, concludeerde een hoofdagent dat de vergunningen niet in orde waren en verbood hij de zaken om nog langer muziek te maken. Dat zorgde natuurlijk voor heel wat heisa en ik schreef er een artikel over.

Situatie Sehos duurt voort
Het zal jullie vast niet verbazen dat op Curaçao niet altijd alles even goed is geregeld. Dat zijn we hier op zich ook wel gewend. Maar dat het enige grote ziekenhuis zijn zaakjes niet goed op orde heeft, geeft natuurlijk wel reden tot zorg. Begin vorige maand moest het Sint Elisabeth Hospitaal stoppen met alle niet-acute operaties, omdat er een tekort was aan middelen, mankracht en apparatuur. Toen de Sociale Verzekeringsbank met 2,5 miljoen gulden over de brug kwam, ging iedereen er vanuit dat het probleem was opgelost. Maar uit een interne nota, die wij toegestuurd kregen, bleek dat voor de patiënt nog niets te veranderen. Ik vroeg de medisch directeur om bevestiging en uitleg, en schreef op basis daarvan het voorpaginaverhaal van de volgende dag.

Aangifte tegen Advent
Het Sehos was niet het enige ziekenhuis dat vorige maand slecht in het nieuws kwam. Ook het kleinere Advent Ziekenhuis raakte in opspraak. De Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid had namelijk aangifte gedaan tegen de directieleden, omdat zij niet met hem in gesprek wilden over voorvallen die vragen opriepen. Op die manier zouden zij de toezichtfunctie van de Inspectie ondermijnen en dus de wet overtreden, redeneerde de Inspecteur, die er schoon genoeg van had. Ik vroeg hem naar meer details en schreef er een stuk over. Dat werd het begin van het welles-nietes-spelletje wat tot op de dag van vandaag nog aan de gang is.Recreatie Playa Piskado zet zeeschildpadden onder druk
Als journalist houd ik mijn oren en ogen altijd open. Dus ook als ik op een vrije dag met mijn snorkelset naar Westpunt rijd en het me opvalt dat er op Playa Piskado opeens strandbedjes en parasols worden verhuurd. En als ik dan twee maanden later zie dat het er weer hopi druk is, en er tientallen mensen tegelijk in de zee dobberen om schildpadden te spotten, dan zie ik daar een verhaal in. Via het toerismebureau kreeg ik mijn vermoedens – dat het steeds drukker wordt – bevestigd. En dat gaf me een mooie basis om de Sea Turtle Conservation Curacao te vagen wat zij van die ontwikkeling vinden. Verrassend genoeg zit er voor de schildpadden ook een positieve kant aan het verhaal, maar het baart de organisatie vooral veel zorgen. Het stuk dat ik hierover schreef, werd op internet het best gelezen van die week!

Rhuggenaath bij VN
Het gebeurt gelukkig ook wel eens dat Curaçao positief in het nieuws komt, hoor. Bijvoorbeeld toen onze premier het Koninkrijk afgelopen maand mocht vertegenwoordigen tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York.  Onderwerp van het debat waren de gevolgen van de klimaatverandering voor de veiligheid op Small Island Deveoping States. Premier Eugene Rhuggenaath vertelde in zijn toespraak dat onze eilanden dat al aan den lijve hadden ondervonden en gaf aan wat het Koninkrijk in dit verband van de Verenigde Naties verwacht. Niet zo zeer omdat de speech zelf heel bijzonder was, maar vooral omdat dit een historische gebeurtenis was voor het kleine eiland, bereikte mijn artikel hierover de voorpagina.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *