Koken met lokale ingrediënten bij Caribbean Spicegirl | CURACAO TIPS

De Curaçaose keuken bestaat over het algemeen vooral uit stoofpotten en gefrituurde gerechten. Maar met de lokale ingrediënten kun je veel meer maken dan alleen de traditionele recepten. Dat bewijst Helmi Smeulders a.k.a. Caribbean Spicegirl met alle plezier tijdens haar kookworkshop, waar je van begin tot eind leert hoe je haar creaties maakt… En die zijn dus echt hopi dushi!

De workshop

Na een heerlijke kop koffie en het leren kennen van de andere cursisten, kan de workshop beginnen. Helmi laat een aantal ingrediënten uit de regio zien, vertelt in grote lijnen hoe je deze het beste kunt bereiden en ondertussen mogen we af en toe wat proeven. Waar je bij lokale ingrediënten zoal aan moet denken? Nou, aan kokosnoot, vis en banaan bijvoorbeeld.

Foto’s Berber van Beek/Studio Rootz

Lionfish from scratch

Een workshop zou natuurlijk geen workshop zijn als je na de introductie niet zelf met al die producten aan de slag mag. Uit een boekje vol recepten mogen we kiezen wat we maken. Van lionfish wings, tot aan ceviche van tonijn met lime-tequilladressing en green papaya salade. Stuk voor stuk gerechten waar ik zelf nog nooit van heb gehoord.

Als echte visliefhebber besluit voor de lionfish te gaan die helemaal from scratch bereid moet worden. De lionfish is op zich een prachtige vis, maar geen graag geziene gast in het Caribisch gebied, omdat-ie een bedreiging vormt voor het koraal en de lange stekels giftig zijn voor de mens. Het is niet voor niets dat-ie in het Nederlands ‘koraalduivel’ wordt genoemd!

Hard werken, hard genieten

De bereiding ervan is nog best een uitdaging: vanwege de giftige stekels moet ik voor de zekerheid handschoenen aan tijdens het fileren, en van de filet blijft door de harde buitenkant van de vis niet zoveel over. Het gaat bij de lionfishwings gelukkig vooral om de presentatie. De wings zien er door het meebakken van de stekels namelijk heel feestelijk uit (zie insta). Na het knip- en snijwerk – een behoorlijke klus kan ik je vertellen – moet ik alles onderdompelen in het beslag dat ik ook zelf heb gemaakt, om het vervolgens in de frituur te gooien. Even bakken en klaar is Kees!

Als iedereen zijn eigen gerecht heeft afgemaakt, gaat alles op tafel en is het tijd voor mijn favoriete deel van de workshop: lunch-time! De tafel is mooi gedekt en alles ziet er super lekker uit. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, omdat ik voor mijn gevoel enorm had lopen klooien tijdens mijn debuut als visfileerder, maar er wordt flink gesmuld van de lionfish. Yes! Mission accomplished! Proost op een hele mooie cursus en bon apetit!

Kosten

Loopt het water je al in de mond en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan? Go for it! Helmi geeft elke dinsdag van 9.00 tot 13.30 uur een ‘Caribbean Cooking Class’ in haar cateringkeuken op Curaçao. Kosten voor deelname bedragen 99 dollar (of 150 gulden) en inschrijven kan via haar website. De recepten van de gerechten die ze met lokale ingrediënten maakt, deelt ze ook regelmatig op haar site, dus neem daar zeker even een kijkje!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *