In je eentje naar New York: mijn tips en ervaringen

In juni 2018 kwam mijn stoute meisjesdroom uit: ik struinde elf dagen lang in mijn eentje door New York. Tijd voor een blog over mijn ervaringen! Met tips over het vervoer, de duur van je verblijf en het benodigde budget. En natuurlijk over hoe het is om als vrouw alleen rond te lopen in The Big Apple!

Tickets

Ik vloog vanaf Curaçao naar New York. En vanuit Willemstad is American Airlines de beste – en volgens mij ook de enige – optie om mee te vliegen. Ik heb voor nog geen 300 dollar een retourticket gescoord naar John F. Kennedy International Airport. Dat was wel met een tussenstop in Miami. Een rechtstreekse vlucht kostte in de periode dat ik wilde gaan ruim 1.200 dollar. Dus die keuze was makkelijk gemaakt. Gelukkig is er op het vliegveld in Miami genoeg te eten en te drinken en zijn er ook nog wat winkeltjes om de tijd mee te doden.

Verschillende klasses
Wat wel goed is om te weten bij American Airlines, is dat je verschillende klasses hebt waarin je kunt boeken. Ik koos automatisch voor de allergoedkoopste optie. Dat is in principe gewoon Economy Class. Het enige verschil is dat je pas als laatste het vliegtuig in mag stappen en je slechts één stuk handbagage mag meenemen (zo’n kleintje, die onder de stoel voor je moet). Ik schrok me een hoedje dat ik geen ruimbagage had bij dit ticket en kon nergens vinden waar ik dit alsnog kon reserveren. Maar uiteindelijk bleek al die paniek voor niets te zijn, want bij American Airlines kun je zoveel bagage meenemen als je wilt en hiervoor betaal slechts je de gebruikelijke fee (van 25 dollar) bij de incheck.

Tip
Boek toch één klasse hoger, want dan heb je voor ongeveer 50 dollar extra al een stuk ruimbagage voor zowel de heen- als de terugweg en dan mag je ook nog eens een extra stuk handbagage meenemen in het vliegtuig. En trust me: in New York kun je goed shoppen, dus dat wil je!

Q4 hostel New York blog

Verblijf
Oké Elo, fijn zo’n goedkoop ticket, maar alleen aan het verblijf in New York ga je toch al failliet? Nou, nee, dat hoeft dus niet per se zo te zijn. Toegegeven: mijn eisen zijn nooit zo hoog. Ik kan prima leven met een gedeelde kamer in een hostel. Het enige wat ik belangrijk vind is dat de bereikbaarheid goed is, zodat je niet te veel kwijt bent aan het op en neer reizen. Op advies van een vriend boekte ik mijn overnachtingen bij Q4 Hotel, een hostel aan de rand van Queens. Dit stadsdeel staat misschien niet erg centraal bekend, maar de accommodatie was toch echt maar vier haltes van Times Square verwijderd. Ik vond het i-de-aal!

Het hostel is schoon, het personeel is behulpzaam en er worden leuke activiteiten georganiseerd voor het geval je wilt socializen met andere reizigers. Verder is er WiFi, een chillruimte, er zijn twee computers die je kunt gebruiken en – wat heel fijn is om kilo’s in je bagage te besparen – je kunt er zo vaak om schone handdoeken vragen als je wilt. Eind juni betaalde ik gemiddeld 35 dollar per nacht voor een gedeelde kamer met vier bedden. Er zijn ook kamers met vijf en zes bedden, die zijn ietsje goedkoper, maar dat leek me voor tien dagen toch net wat te gortig.

Vervoer
In films zie je altijd dat iedereen in New York taxi’s aanhoudt aan de kant van de weg. En die rijden inderdaad echt overal. Maar ik ben er geen één keer in gestapt, dus daar kan ik geen ervaringen over delen. Ik heb voor het transport van en naar het vliegveld gebruikgemaakt van de Airtrain (5 dollar per rit) en voor het vervoer in de stad steeds van de metro. Voor de eerste zeven dagen had ik een weekkaart voor 32 dollar, waarmee je onbeperkt kunt reizen. De laatste twee dagen betaalde ik per rit en dat is in verhouding echt veel duurder. Dus al ga je maar vijf of zes dagen; koop gewoon een weekkaart!

Hoogtepunten
Als ik op citytrip ga, vind ik het altijd handig om een reisgidsje aan te schaffen. Niet dat ik me dan angstvallig vasthoud aan de routes die erin zijn uitgestippeld. Maar ik vind het vaak wel fijn om wat overzicht te hebben en om te weten welke activiteiten vanwege de ligging goed met elkaar te combineren zijn. En misschien nog wel belangrijker: waar je in welke buurt het beste kunt eten. Want als ik ergens van kan balen, is het wel dat je je neus volgt in een stad waar zo veel lekkers te krijgen is en dat je dan nét een restaurant uitkiest waar het eten niet te hachelen is. Ik schafte voor deze reis ‘Time to Momo New York’ aan, vroeg nog wat vrienden om tips en kwam zo tot deze hoogtepunten en deze topplekken om te eten.

Budget
Nu één van de heftigste dingen van New York: je budget. The Big Apple is duur, dus zorg dat je genoeg geld hebt om ook echt van de stad te kunnen genieten. Meestal reken ik als ik op reis ga op een budget van 50 euro per dag en daar probeer ik dan eigenlijk het verblijf ook mee te dekken. Dat is in New York absoluut geen optie. In elf dagen tijd (negen dagen in de stad en twee reisdagen) heb ik ongeveer 1.500 euro uitgegeven.

Daar moet ik wel bij zeggen dat ik ook echt hele dure dingen heb gedaan, zoals het bijwonen van een Broadwayshow (100 dollar) en het maken van een helikoptervlucht over Manhattenan (260 dollar). Mocht je dat niet zo kicken vinden als ik, dan kun je zoiets natuurlijk makkelijk skippen om wat geld te besparen. Verder zitten de kosten hem voornamelijk in het eten, drinken en winkelen. Maar ook daarin valt genoeg te kiezen.

Solo
Zoals jullie wellicht al hebben gemerkt, ben ik best een fan van solo reizen. Ik ga er graag in mijn eentje op uit, omdat ik dan precies kan doen waar ik zin in heb. En omdat ik zo nog meer de vrijheid ervaar die ik zo heerlijk vind wanneer ik aan de andere kant van de wereld zit. Dat gevoel had ik in New York nog sterker dan normaal. Sowieso omdat deze stad echt die vrije vibes heel erg heeft, maar ergens ook wel omdat ik me in die mega stad een heel klein meisje voelde op een hele grote wereld. En die gedachte zet alles zo lekker in perspectief, haha.

Bovendien is iedereen in New York vrij individualistisch ingesteld, dus je voelt je niet gauw een vreemde eend in de bijt als je in je eentje rondloopt, uit eten gaat, of een drankje doet bij een rooftopbar. Je kunt heerlijk in je eigen coconnetje de stad verkennen, zonder dat iemand daar gek van opkijkt. Het is een wereldstad, dus ze zijn wel wat gewend!

Veiligheid
Qua veiligheid had ik New York misschien een klein beetje overschat. In de nacht dat ik aankwam, waren er een paar metrohaltes niet bereikbaar en moest ik het laatste stuk met een shuttlebus. Ik wilde in eerste instantie liever gaan lopen, zodat ik in ieder geval al vooruit kwam. Maar dat werd me door een vriendelijke knaap ten strengste afgeraden. “Girl, je loopt met je hele hebben en houden over straat. Je bent blond. Je valt op. Doe het gewoon niet, want je vraagt om problemen.”

Later merkte ik dat ook toen ik op stap was geweest in Brooklyn, nog drie kwartier terug moest met de metro en daarbij een paar keer moest overstappen. Dat voelde niet helemaal relaxed met zwervers om me heen en mannen die me steeds aanspraken. Dus achteraf zou ik zeggen: voel je je zo? Neem dan gewoon de taxi of een Uber. In het donker alleen over straat gaan is niet verstandig. Al heb ik me uiteindelijk prima gered en is er niets vervelends gebeurd: het is absoluut niet uit te sluiten in deze gedroomde stad! 😉

Duur
Meestal gaan mensen zo’n vijf dagen naar een stad als New York. Ik heb me er elf dagen uitstekend vermaakt. Ik overwoog van tevoren om ook een paar dagen met de trein naar Boston te gaan, maar ik heb me geen moment verveeld in The Big Apple. In tegendeel, ik had er gerust nog een week, of een maand aan vast willen plakken. Het is er zó groot. Er is zó veel te zien en te doen. En de sfeer is er zó fijn. Ja, ik kan het alleen maar aanraden om er een keer heen te gaan en dan ook vooral de tijd te nemen. En deze trip hoef je echt niet perse in je eentje te maken. Met je partner of een groep vriend(inn)en is het waarschijnlijk minstens zo leuk!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *