Carnaval vieren op Curaçao (+VLOG)

Zoals jullie inmiddels waarschijnlijk wel al weten ben ik een fervent carnavalvierder. Ik zal dan ook niet onder stoelen of banken steken dat ik het oprecht kl*te vond om voor het eerst in mijn leven carnaval in Hulst te moeten missen. Máár optimistisch als ik ben, besloot ik het feest op Curaçao natuurlijk ook gewoon een kans te geven. In deze blogpost vertel ik hoe dat er hier aan toe gaat en geef ik tips voor het geval jullie het een keer willen meemaken!

Scroll down voor de vlog!

Túmba

Het feest begint op Curaçao al een paar weken voordat het echte carnavalsweekend is aangebroken met het ‘festival di túmba’. Een soort talentenjacht waarin het themalied van het jaar wordt gekozen. Dit jaar deden daar meer dan zestig deelnemers aan mee! De eerste drie dagen (maandag, dinsdag, woensdag) werden de voorrondes gehouden en op vrijdag was het tijd voor de grote finale, waarbij de túmbakoning werd gekroond. Ik ben hier niet bij geweest, maar het schijnt echt één groot feest te zijn. Zeker als je van lokale en luide muziek houdt!

Carnaval

Dan is het daarna tijd voor het echte carnaval, wat tegelijk valt met het feest in Nederland. Hier op Curaçao beginnen ze de zondag van tevoren al met de kinderparade. De vrijdag in het carnavalsweekend zelf is het tijd voor de tienerparade, zaterdag is er een stoet op Bandabou en op zondag vindt de grote optocht ‘Gran Marcha’ plaats – waar ik met wat vrienden naartoe ben gegaan.

Langs de route, die van Santa Maria helemaal naar Otrobanda loopt, staan overal stands van vergunninghouders. Dit zijn echt de allerbeste plekken, omdat je er de ruimte hebt en je niet bang moet zijn dat je je goede plek kwijtraakt als je even niet oplet. Je kunt altijd proberen of je er zo bij mag staan, maar meestal moet je daar toch echt voor betalen, dus je kunt dit beter vooraf regelen. Op aanraden van eiland-meisje zijn wij gewoon op de bonnefooi naar Marchena gereden. Daar was nog een parkeerplaats vrij pal naast de route en op de rotonde veroverden we een mooi plekje om te staan. Dixies op loopafstand, zelf een koelboxje gevuld met drinken en wat te eten meegenomen… Ideaal!

Als je geen toegang hebt tot een stand, is het trouwens aan te raden om op tijd te gaan. Het hele eiland loopt uit voor de optocht, dus als je een goed plekje wilt moet je zorgen dat je vóór de massa aankomt. Ons werd aangeraden er al rond 7.00 uur heen te gaan, maar dat leek ons wat overdreven, dus werd het uiteindelijk 9 uur, half 10. De optocht begint om 11.00 uur en wij stonden ergens halverwege de route. Misschien kwam het doordat het die ochtend vrij regenachtig was, maar we hadden een prima plek en het viel reuze mee met de drukte. Het was alleen wel even wachten tot de parade echt voorbij kwam. Dus nog een extra tip: neem een klapstoeltje mee en eventueel een paraplu/parasol tegen de zon en regen.

Kleurrijk

De optochten in Hulst, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, hebben praalwagens met grote poppen, waar van alles beweegt en keiharde après-ski muziek uit de speakers knalt. Hier is dat wel anders. Op Curaçao draait het vooral om de lopers. Sommige groepen tellen wel duizend deelnemers! De pakken zijn praktisch allemaal zelfgemaakt en suuuper mooi. Echt in de felste kleuren, mooie glitters en eh… soms ook best bloot, haha. De muziek die je hoort is vooral in de túmbastijl waar ik net al over vertelde. Bijna elke groep wordt voorafgegaan door een wagen waar een complete liveband op zit. Het is vrij harde muziek met veel getrommel. Je moet ervan houden, maar ik werd er in ieder geval heel vrolijk van. Lekker Caribisch!

Vanaf maandag staat carnaval hier al in het teken van afscheid. Die avond vindt de afscheidsparade voor tieners plaats en dinsdag zwaaien de volwassenen het feest uit met een afscheidsparade. Deze optochten vinden ‘s avonds plaats, aan dezelfde route als de ‘gran marcha’. Maar omdat het dan donker is, is het toch weer heel anders. Een groot deel van de wagens en de deelnemers is verlicht en de sfeer schijnt op de één of andere manier leuker te zijn. Dat wilden Joëlle en ik wel eens meemaken, dus gingen we die dinsdagavond met z’n tweeën naar Otrobanda. Jammer genoeg hebben we niets gezien, want de parade was énorm vertraagd en we konden het niet opbrengen om zo lang te wachten. Misschien zijn we nog niet genoeg geïntegreerd om uren geduld te kunnen opbrengen, haha!

Check voor alle data in 2019 alvast de optochtenkalender.

Hollands Carnaval

Hoewel ik het oprecht leuk vond om carnaval op Curaçao eens mee te maken, kan ik niet zeggen dat ik het leuker vind dan het carnaval dat ik gewend ben van thuis. Maar goed, carnaval is dan ook echt mijn favoriete feestje EVER. Daarom was ik ook super blij dat Cabana Beach het aandurfde om een Hollands carnavalsfeest te organiseren met de Gebroeders Ko. Daar heb ik maar weer eens bevestigd gekregen hoe fantastisch ik het vind om te pitten op liedjes van de ‘Snollebollekes’, hoe graag ik de polonaise loop en hoe ik er van geniet om lekker te lallen op de meest onnozele après-ski nummers… Ik weet nog niet precies waar op de wereld ik uitspook volgend jaar, maar één ding weet ik wel: carnaval 2019 ben ik thuis!

Speciaal voor jullie heb ik ook nog even een vlog in elkaar geknutseld. Het is eigenlijk een beetje een bij elkaar geraapt zooitje van beelden, om jullie een idee te geven van hoe mijn carnaval er dit jaar uit zag.  Ik heb er expres geen eigen muziekjes onder gezet, zodat jullie de lokale muziek kunnen horen. Anyhow: veel kijkplezier!

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *