Verken ‘booming’ Scharloo met de Art & History Walk | CURACAO TIPS

Hoewel Scharloo bekendstaat als een plek waar veel criminaliteit en armoede voorkomt, timmert de wijk hard aan de weg om dat imago op te krikken. En dat lukt aardig. Met leuke lunchtentjes als Beyglz, Fleur de Marie Eatery, prachtige muurschilderingen en monumentale panden in alle kleuren van de regenboog, is Scharloo op zijn zachtst gezegd ‘booming’!

Hello Skalo History & Art Walk, wandeling Scharloo
Art & History Walk

Maar als je op eigen houtje door de wijk loopt, zou het zomaar kunnen dat je dat niet direct ziet. Daarom ben ik laatst meegegaan met de Art & History Walk van Hello Skalo, een wijkvereniging die zich inzet voor het organiseren van leuke evenementen om de buurt een impuls te geven en ook niet-bewoners daarvan laat meegenieten.

Startpunt van de wandeling is Parke Leyba, een park op de hoek van de Scharlooweg en de Van Raderstraat. Hier zie je meteen al dat kunst een belangrijke rol speelt. Er staan allerlei werken van gerecycled materiaal en op de hoek van de straat prijkt een grote muurschildering van mijn favoriete lokale artiest Francis Sling.

Hello Skalo History & Art Walk, wandeling ScharlooHello Skalo History & Art Walk, wandeling Scharloo

Historie

Van daaruit lopen we eerst richting de werf om het een en ander te horen over de geschiedenis van de wijk. Zo vertelt de gids bijvoorbeeld dat Scharloo – vanaf het Waaigat tot aan Berg Altena – in het koloniale tijdperk nog bij een van de negen plantages hoorde die de West Indische Compagnie als eerste weggaf aan Nederlandse agrariërs.

Maar de grond bleek ongeschikt, dus verlieten de landbouwers de locatie algauw, waarna de rijke joodse immigranten in de negentiende eeuw naar Scharloo trokken om grote huizen te bouwen voor hun families. Veel van deze woningen staan er nog steeds en doen tegenwoordig dienst als musea, hotels en voornamelijk kantoorpanden. Maar om de haverklap zie je ook leegstaande panden die in vervallen staat verkeren en wachten op een nieuwe eigenaar.

Hello Skalo History & Art Walk, wandeling Scharloo

Grote verrassing

De grootste verrassing van deze wandeling kwam wat mij betreft op de terugweg, toen we via de Bargestraat weer koers maakten op Parke Leyba. Deze straat met haar kleurrijke volkshuisjes tovert sowieso al een lach op je gezicht. Maar toen ook nog bleek dat Francis Sling hier woont – en de ruimte die een gemiddeld mens zou hebben ingericht als woonkamer, heeft opengesteld als expositieruimte – vond ik het helemaal prachtig. Wanneer hij thuis is kun je gewoon binnenlopen en zijn werken bewonderen. Hoe tof is dat?!

Kunstenaar Francis Sling, Fleur de Marie, Scharloo Hello Skalo History & Art Walk, wandeling Scharloo

Kosten

De Hello Skalo History & Art Walk wordt ongeveer een keer peer maand georganiseerd door Hello Skalo. Deelname kost 45 gulden per persoon en dat is voor een wandeling van ruim twee uur met infused water, een wijntje en een pasta. Op de hoogte blijven van de evenementen die de wijkvereniging organiseert – zoals filmavonden, kerstmarkten en spelletjesdagen – kan via de Facebookpagina.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *