Backpacken in Australië: mijn ervaringen en tips

Precies een jaar geleden trok ik met mijn backpack langs de Oostkust van Australië. Eén van de vetste reizen die ik tot nu toe heb gemaakt. Eerder schreef ik hier al traveldiary’s over, nu zet ik mijn tips op een rijtje. Van het scoren van de meest voordelige vliegtickets, tot het samenstellen van de gaafste route!

Om eerlijk te zijn stond Australië nooit echt op mijn bucketlist. Als ik ga reizen vind ik het leuk om een totaal andere cultuur te leren kennen en Australië is hartstikke westers. Ik hoor je denken: waarom ga je er dan toch heen, Elo? Nou, omdat één van mijn beste vriendinnetjes in 2016 is verhuisd naar Sydney. Ze zou er in eerste instantie een half jaar blijven, maar toen ze daar nog een paar jaar aan vast besloot te plakken, zei ik meteen: dan kom ik naar je toe! (Enne, mijn mening over het land is natuurlijk 180 graden gedraaid: AUSTRALIË IS SUPER VET, JULLIE MOETEN ER ALLEMAAL HEEN!).

Tickets
De prijzen voor tickets naar Australië zijn over het algemeen een behoorlijke aanslag op je portemonnee. Daarom bleef het in eerste instantie bij een idee in mijn achterhoofd. Tot ik op een avond levenloos aan het Facebooken was en ik zo een super aanbieding voorbij zag komen op Skyskanner. Een aanbieding die ik écht niet kon laten liggen; 650 euro voor een retourticket Amsterdam-Sydney. Dat is echt de helft van de gemiddelde ticketprijs!

Ik vloog met China Southern, een skypartner van KLM en had op de heenweg twee overstappen; een van drie uur en eentje van anderhalf. Op de terugweg had ik één overstap van zes uur. Even voor de goede orde: rechtstreekse vluchten naar Australië worden vanuit Nederland nog niet uitgevoerd, dus dit is echt dikke prima. Het enige nadeel van deze luchtvaartmaatschappij was dat de thee niet te drinken was, het eten niet helemaal mijn smaak en dat communiceren met de crew een uitdaging was omdat zij niet zo goed Engels spraken. Oh ja, en Chinezen zijn niet vies van lichaamsgeluiden, zoals boeren, smakken en het ophalen van hun neus. Maar hé, ik vloog wel voor 650 euro op en neer naar Sydney! Dus tip 1: volg alle Facebookpagina’s van actiespeurders zoals Skyskanner, Paperflies en WeFlyCheap.

Route
Om me voor te bereiden op de reis, belde ik regelmatig met Laurien. Als echte Ozzy had zij natuurlijk de beste tips voor me en zo kwam ik tot mijn uiteindelijk route: Sydney (4 dagen) – Cairns (2 dagen) – Mission Beach (1 dag) – Magnetic Island (2 dagen) – Whitsundays (2 dagen) – Noosa (3 dagen) – Fraser Island (3 dagen) – Byron Bay (3 dagen) – Sydney (1 dag). Ik pakte in Sydney het vliegtuig naar Cairns en ben van daaruit met de Greyhound-bus naar het zuiden teruggereden. Je kunt voor deze bus een ticket kopen voor een bepaalde periode waarin je er onbeperkt gebruik van kunt maken. Om zeker te zijn van een plekje kun je online een stoel reserveren, aan boord is er Wi-Fi en er zijn oplaadstations voor elke passagier. Echt i-de-aal!

Zoals je ziet aan het aantal dagen dat ik overal ben geweest had ik een redelijk strak schema. Omdat ik in Nederland gewoon een fulltime baan had, kon ik niet langer dan drie weken weg blijven. En eerlijk is eerlijk: 21 dagen voor een groot land als Australië is natuurlijk best wel kort, zelfs als je je focust op alleen de Oostkust. Ik ben heel blij met de route die ik heb afgelegd en heb eigenlijk vrijwel alles gezien wat ik wou zien, máár ik zou toch adviseren om iets langer de tijd te nemen. Ik denk dat vijf of zes weken perfect zou zijn. Dan hoef je niet alles zo te plannen én dan kun je de steden Brisbane en Melbourne ook nog bezoeken.

Alles regelen
Meestal als ik op reis ben, spreek ik onderweg met andere backpackers en gebruik ik hun ervaringen om te bepalen wat ik erna ga doen en waar ik ga verblijven; wat is de fijnste plek, wat is een leuk hostel, et cetera. Maar omdat ik zo’n strak schema had op deze reis was het voor mij geen optie om alles op het laatste moment pas te regelen. Via een facebookgroep voor backpackers Australië kwam ik in contact met de meiden achter Dutchies Travel en zij hebben mij énorm goed geholpen bij het vastleggen van mijn route. Ik wilde in eerste instantie van het zuiden naar het noorden reizen, maar dan zou ik vanwege de ongunstige bustijden niet alles kunnen doen wat ik op mijn lijstje had staan. Ik was al helemaal teleurgesteld, tot Lisanne zei: “Ik ga even voor je uitzoeken of het wel kan als je de reis andersom maakt.” En dat lukte!

Ze had meteen een plekje voor me gereserveerd op de ideale bustijden, al mijn hostels uitgezocht en al mijn tours geboekt. In mijn geval was het echt nodig om dit van tevoren te doen. Omdat er zoveel backpackers zijn op deze route zijn populaire activiteiten soms al lang van tevoren volgeboekt; zoals skydiven bij Mission Beach, zeilen bij de Whitsundays-eilanden en kamperen op Fraser Island. Dus als je al zeker weet op welke dag(en) je iets wil doen, kun je het maar beter vastleggen. En super handig dat ik hier dus hulp bij kreeg, want anders was ik zelf nooit uit de puzzel gekomen.

Budget
Volgens mij kun je Australië zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Ik geloof dat ik voor mijn reis van drie weken tijd iets van 3.000-4.000 euro heb uitgegeven aan ALLES, dus ook vluchten, verblijf en activiteiten. Tegenover Azië is dat natuurlijk super duur, maar houd daarbij wel in gedachten dat ik letterlijk élke dag buiten de deur heb ontbeten, geluncht en gedineerd. En dat ik letterlijk élke dag een activiteit heb gedaan in de vorm van een tour of een excursie. Het scheelde voor mij dat mijn kosten waren uitgesmeerd; in oktober boekte ik mijn vliegticket, in januari betaalde ik Travel Dutchies voor het vastleggen van mijn reis en daardoor had ik tijdens het backpacken in maart enkel nog de kosten voor eten en drinken.

Dat ik niet precies weet wat ik heb uitgegeven, ligt er misschien ook aan dat ik daar niet zo mee bezig ben geweest. Ik had toch verdorie niet voor niets gespaard? Ik vind oprecht dat als je eenmaal ergens aan de andere kant van de wereld zit, je daar met volle teugen van moet genieten. Natuurlijk moet je jezelf niet in de schulden werken, maar als je van tevoren hard werkt, dan mag je jezelf ook best wat gunnen. En met volle teugen genieten is ook echt precies wat heb ik gedaan. Australië heeft alles: avontuur, natuur en tja, toch ook wel een beetje cultuur hoor. Ik vond dat er een super chille vibe hing, mensen zijn er heel open en sympathiek, ik voelde me er heel erg vrij en veilig. Kortom: het is gewoon een heerlijk westers stukje in de tropen. En ik ben nog niet van plan hem van mijn bucketlist af te strepen, want ik wil sowieso nog eens terug. Gelukkig is er nog een westkust! 😉

Benieuwd naar al mijn belevenissen in Australië? Lees dan ook mijn traveldiary’s:
#1 – veelzijdig Sydney
#2 – tropisch Cairns en skydiven in Mission Beach
#3 – Magnetic Island en Whitsundays
#4 – Noosa en Fraser Island (hoogtepunt!)
#5 – surfen, chillen en hiken in Byron Bay

You may also like

2 reacties

  1. Hoi Elodie!

    Wat een ontzettend leuke blog! En wat lief dat je ons erin hebt vernoemd!! Heel erg leuk om zo over al je avonturen te lezen :). Nog wilde reisplannen, behalve de West Coast van Australie? Kom je snel een keertje terug?

    1. Graag gedaan! Pff, waar houden de reisplannen op, kun je beter vragen. Ik woon nu op Curaçao, dus eerst maar eens de regio hier verkennen! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *