Backpacken in Australië #2 – tropisch Cairns en skydiven in Mission Beach

Na een vier fantastische dagen bij Laurien in Sydney, was het tijd om in mijn eentje op avontuur te gaan. Ik vertrok naar het tropische noorden en avontuur is wat ik daar kreeg. Ik zwom met pijlstaartroggen, spotte krokodillen en sprong uit een vliegtuig. Say whaaat! 

Great Barrier Reef
Wie aan Australië denkt, denkt natuurlijk aan het Great Barrier Reef. Vlakbij Cairns schijnen de mooiste delen van het rif te zitten, dus ging ik daar op snorkeltoer. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo’n held ben in het water. Ik ben nooit verder gekomen dan mijn A-diploma en heb het niet zo op de onvoorspelbare dieren in de zee. Toen ik hoorde dat het kwallenseizoen in volle gang was en dat de enige twee dodelijke kwalsoorten ter wereld beide in de Australische wateren voorkomen, was ik dan ook niet helemaal op mijn gemak. We moesten ter bescherming allemaal een speciaal wetsuit aan dat ons van top tot teen bedekte. Zelfs onze handen en ons hoofd. Zeer charmant, zoals je op onderstaande foto’s kunt zien.

Hoewel ik nog steeds niet helemaal gerustgesteld was, ging ik met een paar meiden het water in. We zwommen eerst langs het prachtige koraal om de vrolijk gekleurde visjes te bekijken en trokken daarna naar de kustlijn, waar veel haaien zouden zitten. Die heb ik op de één of andere manier compleet gemist, maar onder mij trok wel een pijlstaartrog langs (ja, zo één die Steve Irwin fataal is geworden) en een shovelhead ray (weet niet wat dat in het Nederlands is). In ieder geval twee imposante dieren die me de stuipen op het lijf jaagden en ervoor zorgden dat ik weer gauw aan boord wilde. Al was het stiekem ook wel gewoon hartstikke gaaf.

De laatste tijd hoor je veel slechte verhalen over het GBR. Mede door de klimaatverandering raakt het koraal beschadigd en zijn grote delen van het rif dood en grauw. De meeste toeristen zullen dat niet zien, omdat de snorkeltours nog de mooie plekken weten te vinden. Niet dat dat de schade minder erg maakt, maar toch wel prettig om te weten voor je zo’n dure tour boekt.

c 2. Cairns (7) bewerkt.jpg
Very charming in een allesbedekkend wetsuit
c 2. Cairns (19) bewerkt
Vissies
2. Cairns (13) bewerkt.jpg
Shovelhead Ray in Great Barrier Reef
c 2. Cairns (17) bewerkt.jpg
Prachtig koraal, crappy foto

Daintree Rainforest
Nog een hoogtepunt bij Cairns is het Daintree Rainforest. Een tropisch regenwoud vol bijzondere, mooie, gevaarlijke en zeldzame dieren. Ik deed een tour met Uncle Brian’s en dat was echt één van de leukste excursies die ik mijn hele reis heb gedaan. We werden mega vroeg opgehaald, maar de gids was vanaf het begin al dolenthousiast en kreeg de hele groep vol slaperige solo-reizigers helemaal in de stemming.

Via havenstad Port Douglas en een mooie kreek waar onze gids vroeger vaak speelde, reden we naar het regenwoud. Daar hebben we urenlang rondgetoerd en we zijn vooral ook vaak uitgestapt om de omgeving te verkennen. We zijn zelfs nog even gaan afkoelen in een kreek. Wat volgens mij niet geheel zonder risico’s was, omdat je overal in het gebied werd gewaarschuwd voor krokodillen. Maar volgens onze gids hoefde ik me nergens zorgen over te maken, omdat het water voldeed aan drie belangrijke kenmerken: het was helder, koud en had een snelle stroming.

Op de plek waar we gingen lunchen, zagen we een spin die net zo groot is als mijn hand (iew!) en onderweg kwamen we nog een Cassawary tegen. Dat is een vogel die bijna net zo zeldzaam is als een Siberische Tijger. Het lijkt een beetje op een kruising tussen en pauw en een struisvogel. Enfin, het moge duidelijk zijn: als dierenliefhebber kun je hier je ei wel kwijt.

Voor we terug naar Cairns reden, deden we nog een rondvaart over de Daintree River in de hoop krokodillen te zien. Omdat het die dag erg warm was, bleven de meeste ‘crocs’ onder water. Maar uiteindelijk hebben we toch een volwassene van een meter of vijf en een kleintje van anderhalve meter gezien. Echt kicken om ze van zo dichtbij letterlijk in de ogen te kunnen kijken.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Daintree Rainforest
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Spinnetje
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Hoe ik kijk als ik enthousiast ben
SAMSUNG CAMERA PICTURES
De volwassen krokodil van ongeveer vijf meter lang

Skydive in Mission Beach
Voor ik naar Australië vertrok had Laurien tegen me gezegd: “Elo, als je óóit in je leven wilt skydiven, moet je het echt in Mission Beach doen.” Het is één van de weinige plekken waar je op het strand landt, je kunt door het water het rif zien en je hebt zelfs nog zicht op het regenwoud. ,,Nou, ik was niet van plan om ooit voor mijn lol uit een vliegtuig te springen. Ik heb al hoogtevrees als ik op een stoel sta”, moet mijn reactie toen zijn geweest. Goed, jullie weten al welke kan dit verhaal op gaat: ik deed het natuurlijk tóch.

De hele ochtend schakelde ik mijn gevoel een beetje uit. Ik probeerde me er maar aan vast te houden dat je heus niet zo vaak hoort dat het fout gaat. Of misschien toch best regelmatig, maar dat het echt veel vaker wél goed gaat. Dat hield ik me ook maar voor, toen ik de verklaring tekende dat ik me er bewust van was dat deze actiesport de dood tot gevolg kon hebben.

Na een korte instructie (ik had letterlijk na vijf minuten al geen idee meer wat me was uitgelegd) stapten we het vliegtuig in. Een propellervliegtuigje zonder stoelen. Er zouden zeven mensen springen en ik mocht als vierde. Dát was het moment dat ik pas echt bang werd. Het is echt verschrikkelijk om iemand met een paar honderd kilometer per uur uit een vliegtuig te zien vallen, wetende dat jij de volgende bent.

En als je eenmaal in de lucht zit, ontkom je er echt niet meer aan. Voor ik het wist hingen mijn benen over de rand, vroeg ik me nog in een fractie van een seconde af ‘WAAROM DOE IK DIT?!’ en daar ging ik al. Waaaaaat een gevoel. Echt niet te beschrijven. Aan de ene kant de doodsangst – ‘klapt de parachute straks wel uit?’. Aan de andere kant een adrenalinekick van hier tot in Tokyo. Maar ook ongeloof dat ik dit écht durfde. Laurien had geen woord gelogen. Het was prachtig. Dus ja, ik was ook wel een heel klein beetje aan het genieten van het schilderij onder me.

Eerlijk is eerlijk, ik weet niet of ik het nog een keer zou doen, omdat ik het oprecht heel eng vond. Maar waarom zou ik? Ik heb het op één van de mooiste plekken ter wereld gedaan. En ik héb het gedaan! Once in a lifetime-dingetje. Hoppa, die kan ook weer van de bucketlist af!

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Mission Beach
c 3. Mission Skydive (8) bewerkt
Nee hoor, echt niet bang
c 3. Mission Skydive (10) bewerkt
Vooral heel erg kicken!
c 3. Mission Skydive (11) bewerkt
Kijk dan, zo mooi!
c 3. Mission Skydive (12) bewerkt
Blije baby in de lucht
c 3. Mission Skydive collage sprong
Oh my god, I fucking did it! Wat een geweldig gevoel!

Lees ook mijn andere blogs over backpacken in Australië:
#1 – veelzijdig Sydney
#2 – tropisch Cairns en skydiven in Mission Beach
#3 – Magnetic Island en Whitsundays
#4 – Noosa en Fraser Island (hoogtepunt!)
#5 – chillen en surfen in Byron Bay

You may also like

17 reacties

 1. Oh man wat een geweldige tijd heb je daar! Het lijkt me geweldig om daar te duiken en snorkelen, maar eerlijk gezegd zou ik ook helemaal gek worden van zo’n pijlstaartrog en van het idee van haaien. Ik houd erg van dieren, maar ik ben stiekem wel zo’n sukkel die liever niet ergens zwemt waar ook dieren zwemmen. Al lijkt dat koraal en die tropische vissen me geweldig. En dat regenwoud en die krokodillen, whaaaa! Zo tof dat je gewoon hebt geskydived trouwens! Ik zit steeds meer te denken dat ik misschien ook een keer naar Australië moet gaan… Je hebt overigens een superleuk blog, ik blijf je volgen! Malou x

  1. Ah wat leuk om te horen! En ik snap dat je er heel enthousiast van wordt want het is echt prachtig! Zal na alle travel blogs per bestemming ook nog wel een overzicht maken met tips en dergelijke. Dus stay tuned als je er echt werk van wilt gaan maken! 🙂

 2. Oh man wat een geweldige tijd heb je daar! Het lijkt me geweldig om daar te duiken en snorkelen, maar eerlijk gezegd zou ik ook helemaal gek worden van zo’n pijlstaartrog en van het idee van haaien. Ik houd erg van dieren, maar ik ben stiekem wel zo’n sukkel die liever niet ergens zwemt waar ook dieren zwemmen. Al lijkt dat koraal en die tropische vissen me geweldig. En dat regenwoud en die krokodillen, whaaaa! Zo tof dat je gewoon hebt geskydived trouwens! Ik zit steeds meer te denken dat ik misschien ook een keer naar Australië moet gaan… Je hebt overigens een superleuk blog, ik blijf je volgen! Malou x

  1. Ah wat leuk om te horen! En ik snap dat je er heel enthousiast van wordt want het is echt prachtig! Zal na alle travel blogs per bestemming ook nog wel een overzicht maken met tips en dergelijke. Dus stay tuned als je er echt werk van wilt gaan maken! 🙂

 3. Oh man wat een geweldige tijd heb je daar! Het lijkt me geweldig om daar te duiken en snorkelen, maar eerlijk gezegd zou ik ook helemaal gek worden van zo’n pijlstaartrog en van het idee van haaien. Ik houd erg van dieren, maar ik ben stiekem wel zo’n sukkel die liever niet ergens zwemt waar ook dieren zwemmen. Al lijkt dat koraal en die tropische vissen me geweldig. En dat regenwoud en die krokodillen, whaaaa! Zo tof dat je gewoon hebt geskydived trouwens! Ik zit steeds meer te denken dat ik misschien ook een keer naar Australië moet gaan… Je hebt overigens een superleuk blog, ik blijf je volgen! Malou x

 4. Mooi verslag en prachtige foto’s 😙 Ik ga volgend jaar augustus naar familie in Australië dus dit is wel heel leuk om te zien hoe jij Australië ervaren hebt.

   1. Hoi ik ga volgend jaar naar brisbane, daar woont familie van me ouders ik ben in 2000 daar ook geweest, brisbane,surfers paradise, Sydney.

    Heerlijk weer gehad.

 5. Mooi verslag en prachtige foto’s 😙 Ik ga volgend jaar augustus naar familie in Australië dus dit is wel heel leuk om te zien hoe jij Australië ervaren hebt.

 6. Mooi verslag en prachtige foto’s 😙 Ik ga volgend jaar augustus naar familie in Australië dus dit is wel heel leuk om te zien hoe jij Australië ervaren hebt.

   1. Hoi ik ga volgend jaar naar brisbane, daar woont familie van me ouders ik ben in 2000 daar ook geweest, brisbane,surfers paradise, Sydney.

    Heerlijk weer gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *