De 5 grootste voordelen van wonen in Zeeland

Lieve mariniers, ergens snap ik wel dat jullie niet staan te trappelen om naar Vlissingen te verhuizen. Ik was eerlijk gezegd ook niet wild enthousiast om na mijn studie en avontuur op Curaçao terug te keren naar Zeeland. Maar weet je, het leven is hier eigenlijk zo slecht nog niet. Integendeel: het biedt een hoop voordelen en ik zal jullie de belangrijkste eens heel gauw vertellen.

Huizen zijn spotgoedkoop

Terwijl half Nederland aan de torenhoge woningprijzen onderdoor gaat, hebben wij daar in Zeeland amper last van. Waar jullie rondom de huidige kazerne in de Utrechtse Heuvelrug nu gemiddeld 417.300 euro betalen voor een bestaande koopwoning, is dat in Vlissingen maar 184.500 euro. En ook in de andere Zeeuwse gemeenten komt de gemiddelde koopprijs niet boven de 230.000 euro uit. Je kunt op deze verhuizing dus eigenlijk bakken met geld verdienen!

We hebben rust en ruimte

In tegenstelling tot de Randstad waar zowat iedereen overspannen raakt door – naast de hoge werkdruk en sociale verwachtingen – een overdaad aan prikkels, hebben wij in Zeeland genoeg plek om tot rust te komen. In onze provincie wonen maar 213 inwoners per vierkante kilometer, tegenover 916 inwoners per vierkante kilometer in de provincie Utrecht. Wij hebben hier dus de ruimte om rustig adem te halen, te wandelen, of een rondje te fietsen. En geloof me: dat maakt het leven een stuk overzichtelijker!

Je staat hier nóóit in de file

Doordat Zeeland minder inwoners telt, rijden er vanzelfsprekend ook minder auto’s op onze wegen. De kans dat je onderweg naar huis of werk in de file komt te staan, is dan ook minimaal. Af en toe gebeurt er eens een ongeluk in de Westerscheldetunnel of op de Zeelandbrug, waardoor je er eventjes niet door- of overheen kunt rijden. Maar over het algemeen kun je lekker doorrijden. Oh ja, en we hebben maar één snelweg, dus van de verlaagde snelheidslimiet die binnenkort ingaat zul je bij ons nauwelijks iets merken.

In de zomer zit je zo aan de kust

Lange wandelingen maken door de duinen, bij zonsondergang dineren aan de kust, of ordinair liggen bakken op het strand. Zodra de zon zich laat zien, stappen we in de auto of op de fiets en rijden we naar zee om te genieten van het mooie weer. We hoeven hier in Zeeland niet te vechten voor een plekje in een overvol park, maar hebben de stranden voor het kiezen. Vlissingen, Zoutelande, Domburg, Westkapelle, Vrouwenpolder en ga zo maar door. Niet zo gek dus dat steeds meer toeristen bij ons vakantie komen vieren!

Zeeland is centraal gelegen

Het zou zomaar kunnen dat je een frons in de wenkbrauw bij het lezen van deze tussenkop niet kon onderdrukken. Veel mensen zien Zeeland namelijk als de meest afgelegen provincie van Nederland. En daar zit ook wel wat in. Als je niet verder kijkt dan Utrecht en Amsterdam, ten minste. Want vanuit Zeeland sta je dus wel zo in steden als Rotterdam en Breda. De Vlaamse parels Antwerpen, Gent en Brugge liggen om de hoek. En het is voor ons nog geen vier uur rijden naar het centrum van Parijs!

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat onze provincie de meeste zonuren van Nederland kent, dat we geweldige festivals hebben zoals Concert at Sea, Vestrock en City of Dance, en de lokale lekkernijen niet te vergeten; waaronder mossels, bolussen en babbelaars. Tot slot moet het me nog even van het hart dat we heus niet zo’n stug volk zijn als ons imago wellicht doet vermoeden. Eigenlijk zijn we best gezellig en we zouden jullie hier met open armen ontvangen.

Ik zeg het jullie nog één keer, lieve mariniers: het leven is hier echt zo slecht nog niet!

You may also like

7 reacties

  1. Goed gezegd elodie! Ze weten niet wat ze missen en dan hebben we t nog niet over Zeeuws Vlaanderen gehad! Lekker terrasje doen op de markt in Hulst! Relaxed!!!!

  2. Leuke blog! Ik zal hem delen op LinkedIN.

    Wat de files betreft – ik heb vroeger jarenlang in de randstad gewoond en gewerkt, dus ik weet maar al te goed waar ik het over heb – heb je helemaal gelijk. Nou ja, grotendeels, niet helemaal. In de zomer (overdag) wel eens geprobeerd van Middelburg naar Burgh-Haamstede te rijden, over de N57? Trek er maar minimaal een uur extra voor uit. En van Goes naar Zierikzee? Er staat soms midden op de dag gewoon 20 km stilstaande file. Niet dagelijks natuurlijk, maar vaak genoeg om ook in Zeeland het fenomeen file serieus te moeten nemen. Meerdere malen heb ik bijvoorbeeld rond middernacht in de file gestaan en gereden in de buurt van het Haringvliet en bij Bruinisse vanwege een intocht of exodus van vakantiegangers en dagjesmensen. Dat maak je in de randstand bijna nooit mee dat je ‘s nachts in de file staat. Ik heb overigens een prima oplossing gevonden: een (motor)scooter. Daarmee scheur je gewoon alle auto’s (stilstaand of rijdend) voorbij. En ook het parkeren in de binnensteden van Vlissingen en Middelburg is easy peasy. Nog een voordeel van Zeeland boven de randstad: je kunt er heerlijk motorrijden.

  3. Ik weet een rotonde bij Serooskerke Walcheren waar je helaas in de zomer zeer lang voor in de file kunt staan.
    Daarnaast moet je de drukte van toeristen in de lange zomerperiode wel accepteren.
    Maar het is op Walcheren zeker zeer mooi wonen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *