5 inzichten die ik opdeed tijdens de Helweek from Home

Je staat een week lang elke dag om 05.00 uur op, sport een uur, eet gezond en laat je telefoon zoveel mogelijk uit. Daarnaast volg je elke dag een kennissessie, werk je in focusblokken en ga je op tijd naar bed. Maar niet voordat je een meditatie of mindfulness-oefening hebt gedaan. Allemaal met als doel om je vaste patronen te doorbreken en ruimte te maken voor nieuw gewoontes, die misschien wel beter bij je passen. Dat is de Helweek in een notendop. Ik deed er begin dit jaar aan mee en dít is wat ik ervan opstak.

Lees meer over de Helweek from Home van Meetings in the Sun, of meld je direct aan.

1. Leef volgens je eigen ritme
Ik geef het maar meteen toe: dat opstaan om 5.00 uur heb ik niet zeven dagen volgehouden. Na vier dagen concludeerde ik dat ik écht geen ochtendmens ben. Dat vermoeden had ik al wel, maar werd nu opeens heel erg duidelijk. Ja, het bewegen in de ochtend zorgde ervoor dat ik lekker wakker werd, dus dat was zeker een eye-opener. Maar alsnog kreeg ik bijna niets gedaan voor 9.00 uur. En de rest van de dag zat ik wel te gapen.

Ik besloot daarom in de tweede helft van de Helweek op zoek te gaan naar mijn eigen ritme. Zo kwam ik erachter dat ik het productiefste werk tussen 12.00 uur en 20.00 uur. In de ochtend vind ik het fijn om wat meer voor mezelf te doen, zoals huishoudelijke taken, online boodschappen, et cetera. Als ik dat heb gedaan, kan het me de rest van de dag niet meer van mijn werk houden. Super handig om van mezelf te weten, want nu kan ik hier bewuster op sturen. En dat is precies het doel van de Helweek.

2. Zorg voor genoeg prikkels
Een ander fijn inzicht deed ik op tijdens de kennissessie ‘modus en focus’. Hier leerde ik namelijk dat iedereen een 100% behoefte heeft aan prikkels. De precieze hoeveelheid is alleen per persoon afhankelijk. Daarom kan de één het beste werken in stilte en gaat de ander juist goed op happy hardcore. Werkt de één beter in een afgesloten en opgeruimde omgeving, is de ander weer productiever in een bruisende co-working place.

Ik ben nogal snel afgeleid, dus heb waarschijnlijk behoefte aan relatief veel prikkels. Voer ik een serieus telefoongesprek en wil ik voorkomen dat ik afgeleid raak? Dan is het in mijn geval bijvoorbeeld goed om ondertussen iets in een schriftje te krabbelen. Moet ik een moeilijk artikel schrijven? Dan werk ik lekkerder met een zacht muziekje op. Door een passieve activiteit te combineren met dat wat op dat moment het belangrijkste is, vul ik die 100% behoefte en kan ik me beter focussen.

3. Werk in korte termijn doelen
Als ondernemer heb ik soms de wildste dromen. En dat kan nog wel eens overweldigend zijn. Ik droom bijvoorbeeld van een tweede huis op Curaçao, een eigen platform met minimaal 10.000 unieke bezoekers per maand, een (online) schrijfworkshop die me schaalbare inkomsten oplevert. En o ja, ik zou ook graag romans gaan schrijven. Maar als ik alleen al naar deze opsomming kijk word ik stiekem al een beetje moe, want waar moet ik in hemelsnaam beginnen?

Een tip tijdens de Helweek was dan ook om je doelen te prioriteren. Wat zou je dít jaar willen bereiken? En hoe kun je dat behapbare stappen waarmaken? Bepaal wat je per week, maand of kwartaal wilt doen en je hebt een duidelijk plan waar je jezelf aan kunt houden. Het geven van een online schrijfworkshop begint bijvoorbeeld met het bepalen van de inhoud en het één voor één maken van alle hoofdstukken. Vervolgens kun je een pilot geven, de inhoud verbeteren en lanceren. Dat klinkt al een stuk haalbaarder, toch?

4. Concentreer je telefoongebruik
Ik vrees dat iedereen dit wel herkent: je ontgrendelt je telefoon en voor je het weet ben je een uur verder. Verleid door andermans Stories, lachwekkende Reels en jaloersmakende foto’s. En wat ben je wijzer geworden? Helemaal niets. Je krijgt er weinig voldoening van en houdt er een onrustig gevoel aan over.

Tijdens de Helweek was het de bedoeling om je telefoon helemaal niet te gebruiken. Maar online ondernemers mochten op een vast tijdsblok van bijvoorbeeld een uur toch even online. In die tijd kon ik bijvoorbeeld alle berichtjes even beantwoorden, een nieuwe post in mijn feed plaatsen en Stories delen. Maar op alle andere momenten schakelde ik mijn telefoon uit, of zette ik hem op vliegtuigstand.

En dat kan ik iedereen aanraden. Als je je telefoongebruik beperkt tot 1 of 2 uur op een dag, houd je namelijk veel meer tijd over hebt voor de dingen die je belangrijk vindt. Zoals gefocust werken. Maar ook een boek lezen zonder afleiding, of quality time met je partner. En ik ontdekte dat het heel relaxed is om wakker worden met een tijdschrift of papieren krant in plaats van sociale media.

5. Pak bewust je rust: mindfullnes en mediteren
Niemand kan 24 uur per dag ‘aan’ staan. Sterker nog: dat is helemaal niet goed voor je. Je lijf heeft ook rust nodig. Daar zorg je bijvoorbeeld voor door je telefoon, laptop en televisie uit te laten en bewuster te kiezen voor ontspannende activiteiten. Zoals lezen, schilderen of gewoon eens lekker voor je uitstaren. Maar wat we tijdens de Helweek ook elke dag deden was een meditatie of mindfulness-oefening om 20.30 uur.

Ik schrijf sindsdien vaker op waar ik dankbaar voor ben en welke successen ik die dag of week hebt behaald – hoe klein die ook mogen zijn. Zit mijn hoofd vol? Dan zet ik mijn gedachten letterlijk op een rij in een schriftje. Mediteren kan ik niet zo goed, maar ik heb in yin yoga wel een fijn alternatief gevonden. Dit zijn eigenlijk een soort rustige rek- en strekoefeningen waarbij een rustige ademhaling centraal staat. En dat helpt mij heel erg om de spanning van een werkdag uit mijn lijf te krijgen.

Je kunt héél veel doen als je ervoor gaat en luistert naar je lichaam
Misschien wel de belangrijkste les van de hele Helweek is dat je héél veel kunt bereiken als je er vol voor gaat. Als je je tijd goed indeelt en de beste versie van jezelf leeft. Wil je dit ook eens ervaren? Dan heb je geluk, want de Helweek from Home in januari was zo’n groot succes, dat Meetings in the Sun heeft besloten elk kwartaal een Helweek te organiseren. De eerste staat binnenkort al op het programma: van 4 tot 11 april. Meedoen? Lees hier meer over de Helweek from Home en meld je direct aan.

O, en als je mee gaat doen of hebt gedaan: laat me dan zeker even weten wat je ervan vond!

Eerst alles weten over het concept? Lees dan het boek ‘Helweek‘ van de grondleger Erik Bertrand Larssen. 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *