2020: mijn tweede jaar als zelfstandig journalist en tekstschrijver

2020 was mijn tweede jaar als ondernemer. En wauw, wat een jaar was dit! Ik draaide – ondanks de coronacrisis – een recordomzet, besteedde voor het eerst werkzaamheden uit en zorgde goed voor mezelf door een aov af te sluiten en te gaan beleggen voor mijn pensioen. Benieuwd hoe het afgelopen jaar mij als zelfstandig journalist en tekstschrijver is vergaan? Ik vertel je er graag meer over!

Structurele opdrachten en recordomzet

Een van mijn doelen voor 2020 was om meer structurele opdrachten te krijgen. Vaste klussen die mij een klein beetje zekerheid konden geven, zodat ik niet elke dag vol spanning mijn inbox moest checken in de hoop dat iemand me nodig had. Daarnaast hoopte ik meer opdrachten te vinden waarvoor ik mijn volle uurtarief kon rekenen in plaats van ‘goedkope’ content te schrijven voor internet (waar altijd wel werk in te vinden is).

En guess what? Dat is allemaal gelukt! Zo’n 60% van wat ik doe in een week, doe ik nu voor vaste klanten die mij minimaal één dag in de week nodig hebben. Dat leidde er zelfs toe dat mijn omzet dit jaar veel hoger was dan ik had durven hopen. Ik verdiende bijna 2,5 keer zo veel als in 2019. En ik hoefde er niet eens iets voor te doen om zo te kunnen groeien. Behalve kwaliteit leveren en mezelf de tijd gunnen om een netwerk op te bouwen natuurlijk. Eerdere klanten kwamen opeens vanzelf terug.

Werkzaamheden uitbesteden

Omdat ik in september een beetje tegen mijn grenzen aan begon te lopen lopen – met uurtje factuurtje kun je maar zoveel doen als je zelf kunt doen – besloot ik voor het eerst ook andere tekstschrijvers in te huren. Natuurlijk in overleg met de betreffende opdrachtgevers voor wie ik het deed. Over hun werkzaamheden deed ik dan een kwaliteitscheck en pakte ik een kleine marge. Dat gaf mij de nodige ademruimte, waardoor ik meer aandacht kon besteden aan de opdrachten die ikzelf oppakte. En zo kon ik in drukke tijden toch al mijn klanten helpen. Win-win!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Andere doelen die ik dit jaar voor mezelf had, waren wat minder sexy, maar horen er als zzp’er wel bij. Ik heb het dan bijvoorbeeld over het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo liet ik in juni mijn inkomen verzekeren vanaf het punt dat ik langer dan 60 dagen voor ten minste 25% arbeidsongeschikt raak. Tot mijn 67e. Ik dacht altijd dat zo’n verzekering extreem duur was en stelde het daarom ook behoorlijk lang uit, maar uiteindelijk viel het hartstikke mee.

Ik heb bewust niet meer verzekerd dan nodig om een prima leven te kunnen leiden en val met mijn werk als journalist en tekstschrijver in een laag risicoprofiel. Bij wijze van spreken kan ik zelfs met een dwarslaesie nog steeds bellen en schrijven. Toch gaf de aov me een gerust gevoel: een jaartje arbeidsongeschiktheid kun je met een kleine buffer prima overbruggen, maar als het zo ernstig is dat je de rest van je leven uit de running bent, dan wordt het een behoorlijke uitdaging. (Lees hier meer over aov afsluiten)

Sparen en beleggen voor pensioen

Een volgende stap was mijn pensioen. Ik heb 2 jaar pensioen opgebouwd in loondienst bij PZC en zette het afgelopen jaar wel wat opzij op mijn zakelijke spaarrekening, maar écht goed had ik er nog niet over nagedacht. Ik wist wel dat ik er goed aan deed om dat te doen, dus besloot voor mezelf dit jaar als deadline te stellen. Tijdens mijn research kwam ik ook nog eens tot de conclusie dat een echte pensioenrekening veel voordeliger kan zijn, omdat je inleg dan aftrekbaar is voor de Belastingdienst.

Sinds een paar weken heb ik daarom zowel een echte spaar- als een beleggingsrekening voor mijn pensioen. En vooral met dat laatste kan ik, als het goed is, meer rendement behalen dan met de spaarrentes die tegenwoordig niet zoveel voorstellen. Ik ben pas net begonnen, dus kan nog niet zoveel zeggen over dat rendement tot nu toe. Maar vind het in ieder geval fijn dat ook dit weer geregeld is. Je wilt vanaf je 67e natuurlijk niet opeens op een houtje moeten bijten als je je hele leven keihard hebt gewerkt.

Werken aan passieve verdienmodellen

Tot slot is er één doel waar ik op de achtergrond nog steeds druk mee bezig ben. En dat is het werken aan schaalbare en passieve verdienmodellen. Door de vele opdrachten sneeuwde het een beetje onder. Maar momenteel werk ik samen met een vriendin aan een heel nieuw platform waar we afilliate marketing op kunnen loslaten en ook advertenties en advertorials voor kunnen verkopen. Ik heb er al eens eerder wat over gezegd, maar ons plan is nu om dit in januari te lanceren. We zijn nu dus echt bezig met de laatste loodjes.

Daarnaast denk ik er al het hele jaar aan om (online) schrijfworkshops te gaan geven. Ik heb alleen nog niet de tijd gevonden om die workshop ook echt in elkaar te steken en een pilot te draaien. In 2021 wil ik dat gaan doen tijdens een zelf georganiseerde workation. In het buitenland (Mallorca of Curaçao) wanneer dat weer verantwoord kan. En anders gewoon in het binnenland. In een boshuisje, of ergens vlakbij zee. Als ik er full focus voor ga, moet het er zo staan. Maar ik ben nou eenmaal een perfectionist en wil zeker weten dat ik mensen écht kan helpen bij het schrijven van betere teksten.

Rust in onzekerheid

Kortom: naast privé, was 2020 ook zakelijk voor mij zo slecht nog niet. In maart hield ik mijn hart vast. Tijdens de eerste lockdown en greep ik alles aan wat ik aan kon grijpen, omdat ik bang was dat alles stil zou vallen. Maar dat bleek achteraf gezien helemaal niet nodig. Natuurlijk blijft de toekomst onzeker. We zitten opnieuw middenin een lockdown en dat zal ongetwijfeld weer een flinke klap zijn voor de economie. Maar ik ga er wel iets geruster in nu ik weet dat ik iets meer buffer heb opgebouwd.

You may also like

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *