2020: een jaar vol verrassingen

Even heb ik getwijfeld om deze blog helemaal niet te schrijven. Er waren vast niet genoeg hoogtepunten om een terugblik op 2020 mee te vullen, dacht ik. Maar toen ik er eenmaal aan begon, bleek het tegendeel waar. Dit jaar was – ondanks het gemis van verre reizen, festivals en fijne avondjes met een hele bups vriendinnen – eigenlijk hartstikke leuk! Ik werkte bijvoorbeeld een maand vanuit Frankrijk, werd tante en ging samenwonen. Genoeg om op terug te blikken dus. Kijk je mee?

Japan

Heel gek om nu te bedenken, maar 2020 luidde ik nog in in hartje Tokio met duizenden mensen op straat. Mijn vriend zou nog tot september dit jaar in Japan wonen en werken en ik was vanaf november bij hem geweest. Een periode waarin we zo’n beetje elke twee weken een tripje maakten in een van de meest fascinerende landen die ik ooit had bezocht. Op dat moment dachten we nog dat corona alleen China zou treffen. Little did we know!

Carnaval

Nog gekker om te bedenken is misschien wel dat we nog volop carnaval hebben gevierd dit jaar. Ik trapte een aantal weken van tevoren al af met een dagje klunen in Breda, hoste vervolgens vier dagen lang in mijn hometown Hulst en ging zelfs nog een dagje naar Tilburg. Onbezorgd feesten, hutjemutje op de markt staan lallen en in de kroeg dansen tot we erbij neervielen. Ik heb er weer met volle teugen van genoten. En gelukkig maar, want het was voor mij meteen het laatste feestje van 2020. Daarna lag ik drie weken ziek op bed (corona? geen idee!) en ging Nederland op slot.

Lockdown

Omdat ook in Japan de vrees voor corona toenam, besloot mijn vriend na carnaval de situatie even af te wachten. Thank god, want niet veel later ging het luchtruim dicht en anders hadden we niet meer naar elkaar toe gekund voor wie-weet-hoelang. Omdat zijn appartement in Rotterdam verhuurd was en ik het hele jaar op en neer zou pendelen tussen Nederland en Japan, streken we in eerste instantie neer bij onze ouders. En stiekem was dat best gezellig: want wie leert zijn schoonouders op onze leeftijd in zo’n korte tijd nou zó goed kennen?

Huisje in Zeeland

Maar toen het einde van de lockdown steeds langer op zich liet wachten, zochten we toch naar een andere oplossing. We huurden een huisje in Zeeland en belandden zo in Clinge ‘of all places’. Daar verbleven we in een oude dokterspraktijk die helemaal was omgetoverd tot een mooie B&B. Wij waren de eerste bewoners en konden er voor een schappelijke prijs tijdelijk in. Dat werden uiteindelijk twee maanden, waarin we samen thuiswerkten, wandelingen maakten en langzaam maar zeker ook wat vrienden ontvingen toen de maatregelen iets werden versoepeld.

Digital nomads in Avignon 

Na die 2 maanden kwam er een eind aan ons Zeeuws-Vlaamse avontuur en moesten we wéér iets nieuws bedenken. De grenzen waren inmiddels weer geopend en corona leek ons allemaal even wat ademruimte te gunnen deze zomer. We waagden het erop om in de auto te stappen en naar Zuid-Frankrijk te rijden. Allebei hadden we geen vakantie, maar konden we wel op afstand werken. Dus dat is precies wat een maand lang hebben gedaan, vanuit Avignon. Overdag kropen we achter de laptop, ‘s avonds en in het weekend gingen we erop uit in de omgeving.

Staycations

Tussendoor maakten we overigens ook nog wat leuke uitstapjes in eigen land. Zo verbleven we in februari nog een weekendje in Rotterdam (en dineerden we op een misselijkmakend romantische Valentijnscruise over de Maas), vertoefden we een heerlijk weekend in Groede én bezochten we voor het eerst in ons leven de Veluwe. Stuk voor stuk hartstikke leuke weekendjes weg die het gemis van verre reizen een klein beetje goedmaakten. Toch even eruit. Toch even van tussen die vier muren.

Samenwonen

Aan het einde van de zomer vertrok de huurder éindelijk uit het appartement in Rotterdam en konden wij er (weer) intrekken. Toen we net samen waren, had ik hier al eens 2 maanden doorgebracht, maar nu zouden we officieel gaan samenwonen en van de woning ons gezamenlijke thuis maken. Met gezellige kaarsjes op tafel, kussentjes op de bank, onze foto’s aan de muur… En de op maat gemaakte boekenkast niet te vergeten! Super fijn om na een half jaar rondzwerven eindelijk een eigen plekje te hebben, waar we even wat langer kunnen blijven.

De eerste keer tante

Niet lang nadat we verhuisden, werd ik voor de eerste keer tante. Van Gijs! Ik had me nooit gerealiseerd hoe bijzonder dat is. Mijn broer en zijn vriendin hebben samen gewoon een nieuw mens gemaakt. Met alles erop en eraan. Vingertjes, teentjes, en de liefste kraaloogjes die ik ooit heb gezien. Jammer genoeg wonen ze niet om de hoek en krijg ik niet alles mee, maar ik geniet op afstand van alle foto’s en video’s van dit kleine wonder en probeer zeker eens in de maand naar Brabant te rijden om gezellig te knuffelen.

Bonaire

We hadden het hele jaar nog geen vrij genomen. Dus toen Rutte begin november zei dat de Caribische delen van het Koninkrijk niet als buitenland werden gezien, durfden we het na lang wikken en wegen toch aan om een vakantie te boeken… In eerste instantie naar mijn geliefde Curaçao, maar toen de ontwikkelingen daar de verkeerde kant op gingen, wijzigden we de eindbestemming in Bonaire. En ik moet toegeven: dat eiland heeft me positief verrast. We toerden rond in een dikke pick-up, snorkelden op de mooiste plekken en genoten van de zon, zee en het strand. Heerlijk. Even opladen!

Géén verloren jaar

Hoewel we het jaar afsluiten met een dikke vette lockdown, en niemand daar vrolijk van wordt, kan ik iedereen aanraden om eens op een rij te zetten wat je het afgelopen jaar allemaal wél had en hebt gedaan. Ik zat zelf zo in die negatieve spiraal van ‘niks kon’ en ‘het leven stond stil’, dat ik bijna vergat hoeveel mooie dingen er wél zijn gebeurd. 2020 is voor mij helemaal geen verloren jaar. Slechts een jaar waarin we ons moesten aanpassen aan omstandigheden die niemand van ons óóit had voorzien.

Laten we goede hoop houden dat 2021 leukere dingen voor ons in petto heeft dan een pandemie. Stay healthy & stay safe!

Lees ook: ‘Terugblik op 2019: one hell of a ride‘, en ‘Jaaroverzicht: mijn hoogtepunten van 2018‘.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *