Ontdek de geschiedenis van Blue Curaçao bij Chobolobo | CURACAO TIPS

Terwijl ik van mijn Blue Curaçao Sprite nip, realiseer ik me dat ik eigenlijk geen idee heb wat ik precies drink. En dat terwijl ik me op het geboorte-eiland van deze drank bevindt! Hoog tijd dus om een bezoekje te brengen aan Landhuis Chobolobo, het huis van de enige echte Senior&Co Curacao Liquor. 

Tours in Landhuis Chobolobo

Dit kanariegele historische gebouw is de plek waar de likeur wordt gemaakt en er worden elke werkdag van 9 tot 15.00 uur tours gegeven in drie verschillende talen; Engels, Spaans en Nederlands. Ik denk dat je er maximaal een uurtje mee bezig bent, dus het is ideaal om te combineren met een lekker dagje strand of een andere leuke activiteit.

Senior & Co Curaçao Likeur, Blue Curacao, Landhuis Chobolobo

Anekdote

De tour begint met een leuke anekdote over ‘vroegah’. Over de Spanjaarden die in de 15e eeuw hebben geprobeerd om sinaasappelbomen uit Valencia op Curaçao te planten, in de hoop dat daar net zulke zoete en sappige vruchten uit zouden groeien als in hun eigen land. Maar aangezien de bodem hier totaal anders – en vooral; totaal niet vruchtbaar – is, was dat op zijn zachtst gezegd niet zo’n succes. Na een lang groeiproces bleken de sinaasappels (‘laraha’ om precies te zijn) bitter en vies.

Maar er stond nu wel een boomgaard op Curaçao en er groeiden wel degelijk eetbare vruchten uit, dus je moest er toch íets mee kunnen? Moet men op Curaçao hebben gedacht. Want ze bleven ermee experimenteren. Na vele mislukte pogingen werd uiteindelijk een smaakvol drankje geproduceerd, gemaakt met onder andere de schil van de sinaasappels en kruidnagel: de Curacao Likeur was geboren.

Senior & Co Curaçao Likeur, Blue Curacao, Landhuis Chobolobo Senior & Co Curaçao Likeur, Blue Curacao, Landhuis Chobolobo

Allerlei kleuren

De drank is er in allerlei kleuren, van groen tot rood en geel, maar de meest bekende is natuurlijk toch de blauwe variant. Want van die heldere kleur bestonden er nog maar weinig likeuren die geschikt waren om cocktails mee te maken. Elke kleur heeft overigens precíes dezelfde smaak. Behalve de nieuwste varianten met bijvoorbeeld mocca, koffie en chocolade-extracten.

Na de geinige introductie, doorloop je tijdens de tour stap voor stap het hele proces dat uitgevoerd moet worden om tot de productie van de Curaçao likeur te komen. Je kunt zelfs even binnen gluren bij de kleine fabriek. Tot slot is er een proeverijtje waarbij je het verschil in de kleuren (niet) kunt proeven en de nieuwe varianten kunt proberen. En als kers op de taart zit er bij iedere tour een cocktail naar keuze bij, natuurlijk gemaakt mét het lokale drankje.

Senior & Co Curaçao Likeur, Blue Curacao, Landhuis ChoboloboSenior & Co Curaçao Likeur, Blue Curacao, Landhuis Chobolobo

Prijzen en locatie

Er zijn verschillende tours die variëren in prijs. Omdat ik ‘s ochtends al ging, heb ik voor de standaard tour gekozen, met maar één cocktail voor 12,50 dollar (en die kwam binnen, kan ik je vertellen, haha!). Voor 20 dollar heb je een ‘Deluxe’ tour met twee cocktails én een bolletje likeurijs. En voor 40 dollar kun je elke vrijdag om 14.00 uur voor de Cocktail Experience gaan, met een proeverij, een workshop en twee cocktails.

Landhuis Chobolobo bevindt zich in Salinja, redelijk centraal in Willemstad, aan de Elias R.A. Moreno Boulevard.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *